[ annonse ]
Konsulær assistent ved konsulatet i Pattaya Nicolai M. Gram forteller at antall stemmegivere i skrivende stund er det samme som i 2013. Men fristen er ennå ikke ute. Konsulær assistent ved konsulatet i Pattaya Nicolai M. Gram forteller at antall stemmegivere i skrivende stund er det samme som i 2013. Men fristen er ennå ikke ute. Foto: Dag A. Ekeberg
29. august 2017

384 forhåndsstemmer hittil

Skrevet av 
[ annonse ]

Tre dager før fristen er det kommet inn 384 stemmer til det norske stortingsvalget ved de fire stemmelokalene i Thailand. Det kommende storting vil ta stilling til ting som kildeskatt og dobbelt statsborgerskap.

 

Til årets stortingsvalg 11. september er det mulig å stemme fra utlandet i perioden 1. juli til 1. september. I Thailand er det ambassaden, de to konsulatene og Sjømannskirken som er stemmelokaler. Sistnevnte er med på listen for første gang. Det er sjømannsprest Ragnvald Seierstad som administrerer stemmegivningen. Han har rigget til et eget lokale i annen etasje på kirken. 

 

Flest stemmer på kirken

Vi har vært i kontakt med stemmelokalene og fått oppgitt foreløpig antall stemmer avgitt:

Ambassaden: 120

Sjømannskirken: 130

Konsulatet i Pattaya: 120

Konsulatet i Phuket: 14

[ annonser ]

Dette gir tilsammen 384 stemmer.

 

Økning i Pattaya

Nicolai M. Gram, konsulær assistent ved konsulatet i Pattaya, opplyser at det har vært en jevn pågang. Første stemmedag – som i Pattaya var 3. juli – var det tre personer som møtte opp, kan han fortelle. De må antas å være de ivrigste velgerne her.

Ved stortingsvalget i 2013 var det ca. 250 stemmer avgitt ved konsulatet i Pattaya, men da var altså ikke Sjømannskirken et stemmelokale. Kirken og konsulatet i Pattaya har i dag tilsammen 250 stemmer avgitt, så det ligger an til litt høyere fremmøte enn i 2013. Konsulatet har stengt onsdager og torsdager, så kommende fredag er siste sjanse til å stemme. Kirken har åpent kl. 12 til 16 i dagene frem til fredag.

 

Hvordan går det med Frp?

Nordmenn i Thailand engasjerer seg i dette stortingsvalget, det ser man på sosiale medier og diskusjonsfora på nettet. Etter det vi har observert gjennom årene vil vi si at den norske befolkningen i Thailand ligger litt til høyre for gjennomsnittet av nordmenn. Frp hadde for noen år siden planer om å opprette en egen avdeling i Thailand, men det ble ikke noe av. Mange nordmenn i utlandet er misfornøyd med at et Frp i regjeringsposisjon ikke har fått avviklet kildeskatten. Så gjenstår det å se om misnøyen er stor nok til at de skifter parti. Foran valgene i 2009 og 2013 annonserte for øvrig Frp som eneste politiske parti i Thailands Tidende. Det gjør de ikke i år. 

 

FRP OG KILDESKATTEN:

Siv Jensen: Lover kamp om kildeskatten (1. september 2013)

Statssekretær Jørgen Næsje: – Foretar gjennomgang av kildeskatten (9. oktober 2014)

Lederartikkel: Kildeskatten består (1. november 2014)

Kampanje mot kildeskatt ferdig – intet svar fra Jensen (1. desember 2016)

 

Skatt og dobbelt statsborgerskap

Det generelle skattenivået i Norge er interessant også for nordmenn i utlandet, for eksempel ting som eiendomsskatt, siden mange fortsatt eier eiendom i Norge. Kildeskatten er nevnt. Når det gjelder dobbelt statsborgerskap, skulle den saken vært avgjort i fjor høst, men avgjørelsen er utsatt til etter valget. Ifølge organisasjonen «Ja til dobbelt statsborgerskap» er følgende partier for dobbelt statsborgerskap: FrP, Høyre, Krf, Venstre, SV, og MDG. Dette er en sak som har stor betydning for thaier i Norge og barn av thai-norske par.

-------------------------------------

 

Stem via posten neste gang!

Nicolai M. Gram ved konsulatet i Pattaya forteller at de har sendt stemmeseddel med posten til nordmenn i Isan i noen tilfeller. Dette er for sent for årets valg, men nordmenn som bor langt unna stemmelokaler kan ha den muligheten i minne til neste valg. 

(© Thailands Tidende 29. august 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)