[ annonse ]
Torgrim Viken Torgrim Viken Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2017

Norsk nestkommanderende på AVANI i Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Hvor er AVANI, tenker du. Jo, det er det nye navnet på det 39 år gamle hotellet i tilknytning til Royal Garden Plaza. Der er det nå en nordmann som styrer den daglige driften som Director Of Operations. Han er spesielt opptatt av veldedig virksomhet, og arrangerer månedlige besøk på skoler og barnehjem i distriktet.

 

Torgrim Viken (37) fra Tromsø havnet tilfeldigvis i Thailand etter at han var ferdig utdannet fra den kjente hotellskolen Ecole hôtelière de Lausanne i Sveits. Han likte seg så godt at han nå har slått rot her. I ett år har han vært nestkommanderende for et av Pattayas største og mest kjente hoteller – AVANI Pattaya Resort & Spa. For de som ikke nikker gjenkjennende het hotellet frem til 2001 Royal Garden Resort, og deretter Mariott frem til i fjor.

Viken sørger for at det gis midler til ulike veldedig forhold hver måned, for eksempel til barnehjem, gamlehjem, hjem for psykisk utviklingshemmede etc. Det skjer i forbindelse med feiring av månedens bursdagsbarn blant staben – alle som har bursdag den måneden er med på feiringen. Hotellet er nettopp ferdig med å donere bort store deler av inventaret fra de renoverte alle hotellets 299 rom, ting som sengetøy, lamper, klokkeradioer, såpe og sjampo. 

FAKTA: AVANI Hotels & Resorts

* AVANI har hoteller over hele verden. Det er et thailandsk firma, men de har faktisk bare fire hoteller i Thailand. I tillegg er de i Afrika, Europa, Midtøsten og noen steder i Sørøst-Asia.

* Nye hoteller som kommer inkluderer Samui og Khao Lak i Thailand, men også hoteller i Australia, New Zealand og Sør-Korea.

* AVANI eies av det thailandske firmaet Minor International, som driver i tre bransjer: Minor Hotels, Minor Food Group og Minor Retail.

* 1. November 2016 skiftet det kjente Pattaya-hotellet navn fra Mariott til AVANI, på grunn av at firmaet er thailandsk og de ville representere hjemlandet, ikke bruke et internasjonalt merkenavn.

[ annonser ]

* Torgrim Viken er nestkommanderende (Director of Operations) på hotellet etter en thai som har vært leder helt siden 1985. Kjeden har eid hotellet helt siden da, men det har skiftet navn. Det finnes personer der som har jobbet helt siden starten i 1978, altså snart 40 år. Det dreier seg blant andre om en gartner og en kokk.

 

Dugnadsånd

Gjengen tar gjerne en dugnad, maler klasserom, installerer vifter eller liknende. Noen ganger drar de på besøk til skoler hvor barn av de ansatte går. 

– Det handler om å gi noe tilbake, sier Viken, men innrømmer også at det er nyttig for hotellet å få gjort merkevaren kjent ute blant folk, ikke minst når det gjelder å få rekruttert de beste lokale talentene. I så måte har firmaet internships og studieprogrammer for de som gjør en god jobb.

 

AVANI

Avani med Torgrim Viken (i midten bak) planter trær på Skolen Khao Chi Chan. (Foto: Privat)

 

Fint å jobbe i Thailand

– Hvordan er betingelsene som lønnsmottaker i et thaifirma?

– De er ikke verst, sier Viken, men han innrømmer at han ikke har gitt slipp på medlemskapet i NAV. I tillegg har han en privat helseforsikring. Når ungene kommer opp i skolealder må det tas en avgjørelse. Det er kun toppsjefene på AVANI-hoteller som får dekket utgifter til internasjonal skole for barna. Dette er dyrt i Thailand, så Viken håper å være toppsjef om halvannet år. Da har han nemlig vært i Pattaya i 2,5 år, som er snittet man blir på et sted før ferden går videre. Viken er nummer to hos AVANI i Pattaya. Neste jobb bør altså bli en toppstilling, og han ser lyst på den muligheten.

– Kan du velge hvor du vil jobbe?

– Ja, det ville jo vært bra, sier han med et smil, – men det blir nok opp til arbeidsgiver.

Firmaet har hoteller mange steder i verden, det er kun i Afrika Viken er lite lysten på å jobbe. 

Tromsøværingen er gift thai og de har nå to barn, en sønn på tre år og en datter på et halvt. Kona forsøkte å bo i Pattaya, og det holdt i seks uker. Deretter gikk ferden tilbake til hjemstedet i Krabi. Dette betyr at ektemannen er blitt ukependler. Han har to fridager – tirsdager og onsdager – og de tilbringer han i Krabi. Det er ikke noen flyrute mellom U-tapao og Krabi, så det blir Bangkok– Krabi ukentlig.

 

Prispolitikk

De store aktørene i hotellnæringen bestreber seg på at prisene skal være de samme uansett hvordan man bestiller. Hvis ikke kommer det fort en henvendelse fra eksempelvis Agoda, som klager på at prisen hos en av konkurrentene – la oss si Hotels.com – er lavere. Når det er sagt så er det likevel et marked for søkemotorer som går gjennom alle de store hotellsidene og finner rimeligste pris.

Torgrim Viken anbefaler folk å bestille hotellrom direkte fra websiden til AVANI. Han sier at det er der man kan få den beste prisen og den beste servicen. Underforstått, siden de slipper å betale provisjon til andre aktører, har de litt større rom for å gi tilbud. Viken sier at 80 prosent av bestillingene til AVANI kommer via deres hjemmesider.

 

Billigere for fastboende

I hotellbransjen i Thailand finnes det noe som heter Thai Residency Rate. Den fungerer slik at thaier får 20–25 prosent rabatt på hotellrom i forhold til utenlandske turister. Mange hoteller, inkludert AVANI-kjeden, gir også denne rabatten til utlendinger som bor her. De må da bevise dette enten via et non-immigrant visum eller en arbeidstillatelse.

 

Ferdes på norske steder

Som ukependler blir det mest jobbing for Viken når han er i Pattaya, men han stikker innom de norske spisestedene i Soi Postoffice i ny og ne, og er også innom Kåres Partybar, i tillegg til Sjømannskirken, hvor han nettopp har vært og forhåndsstemt.

– Med din ledererfaring fra Thailand er du vel nå også attraktiv for firmaer i andre bransjer enn hotellnæringen?

– Det kan nok tenkes, sier Viken med et smil. Han forteller at mange av klassekameratene fra hotellnæringens stjerneskole Ecole hôtelière de Lausanne i Sveits har gått over fra hotell til andre næringer. Men Viken trives i hotellbransjen, og har ikke vært aktiv på arbeidsmarkedet. Men hvis han ikke blir toppleder om to år så blir det nok å se seg litt om. En annen mulighet er å reise hjem til Norge for å jobbe. Viken er opptatt av at ungene får en god skolegang, og den norske skolen er tross alt ikke så dårlig. 

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2017 – 1. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)