[ annonse ]
1. september 2017

Regntid er sopptid i Isan

Skrevet av 
[ annonse ]

I senere år har det blitt svært populært å dyrke sopp. Det gir både penger i kassen og mat til familien. Men like fullt, ingenting smaker så godt som selvplukket vill sopp. Etter noen uker med regntid er både skog, jungel og rismarker fulle av sopp.

 

Regntiden har myket opp den harde jorden. Det er fuktig, og det lukter råtten vegetasjon inne i skogen. Det er nå det er tid for å finne sopp. Men skal en finne mye, så bør en være på plass før det blir lyst. Å plukke sopp er populært, og du risikerer å komme til tomt bord.

 

Dyr gul fluesopp

De som virkelig vet hvor soppen er å finne kan tjene gode penger. Enkelte typer av vill sopp kan bli solgt for 200–300 baht for kiloen. Gul fluesopp (Het Khai Han) kan gå for hele 400 baht per kilo.

Denne soppen er en fluesopp i familien Amanita. En skal vite hva en plukker. Flere av fluesoppene – både i Thailand og i Norge – er dødelige. Thailands Tidende har tidligere skrevet om thaier i Norge som forveksler giftig hvite fluesopper og giftig slørsopp med spiselige thailandske arter.

Det er sjelden en finner nok av de dyre soppene til at det blir det helt store utbyttet,  men det er selvsagt stas å kunne spise ettertraktede sopparter.

[ annonser ]

 

Små sopp i varmt klima

Mens sopp i Norge vokser sakte og blir svært stor, gjør det varme fuktige klimaet at sopp i Thailand vokser mye raskere og derfor generelt er mindre i størrelse enn norsk sopp. Dette ser en tydelig på thailandske kantareller (Het Khamin Noi). De er små, med lite kjøtt, sammenlignet med store kjøttfulle norske kantareller. Men smaken er like god.

Sopp brukes i wokkede rettere, og ikke minst i Tom Yam, den syrlige suppen som er nasjonalretten i Thailand.

I wokkede retter er det gjerne øresopp (Het Hu Nu) eller shitakesopp (Het Hom) som foretrekkes, mens østerssopp (Het Nang Fa) og ulike skogssopper er foretrukket i Tom Yam.

 

Risikofylt å plukke sopp

Å plukke sopp kan være hardt arbeid, spesielt i steinet terreng. De fuktige steinene kan ofte være glatte. Samtidig som en ser etter sopp må en holde øye så en ikke tråkker på en slange. I noen områder lever det ville elefanter. De er fryktet. Kommer en for nært en hunelefant som vokter en kalv kan en være i livsfare. Men det er ofte i områder hvor elefantene trives at det er mest sopp. Elefantavføring gir næring til jordsmonnet og vegetasjonen blir frodig. Det gir igjen mer sopp.

 

Må vite hvor soppen vokser

Skal en finne sopp må en også vite hvor de ulike soppene vokser. Øresopp, shitakesopp og østersopp vokser på døende eller døde trær. Kantareller trives i områder med en blanding av skog og gress, mens jordstjernesoppen (Het Thop) vokser i åpen skog med jord som har mye sand. Siden de plukkes før de kommer opp av jorden må en se etter steder hvor soppen har begynt å lage en liten bule på jordsmonnet der den er på vei opp mot lyset.

Termittsopp (Het Khon) er en delikat brun sopp som utelukkende vokser på termittuer. Den er like verdsatt som den gule fluesoppen.

De skikkelig aktive sopplukkerne går gjerne ut når det blir mørkt. Mange lyse soppslag er lette å se i lyset fra en hodelykt. I tillegg vet plukkerne at straks det lysner vil det komme mange flere som vil plukke delikatessene.

 

Tusen år gammel

Andre sopper som kremler og fluesopp trives best i fuktig vegetasjon med god skygge. Atter andre soppslag trives i regnskog eller langs bekker, i sumper eller i råtnende halm fra rismarker. Dette skyldes at en sopp bare er en «frukt» fra et stort rotsystem. Er det mye sopp i et område er muligheten stor for at de alle kommer fra samme rotsystem. Faktisk er det funnet enkeltsopp som dekker områder på over tusen fotballbaner. De tynne røttene under jorden kan være flere tusen år gamle.

 

Ulikt navn ulike steder

Et stort problem for den som vil forsøke ulik thailandsk sopp er å kunne navn på de enkelte. Mange sopper har ulike navn i ulike deler av Thailand. Selv innenfor en og samme språkgruppe kan soppen ha ulike navn. En skal også være oppmerksom på at langt fra alle som plukker sopp er stødige i å skille hva som er giftig sopp. Det finnes også sopp som kan være giftig sammen med alkohol. I tillegg er det mange eldre thaier som vil forklare at en skal være forsiktig med å blande ulik sopp, da forskjellige kombinasjon kan være giftige. Dette har ikke Thailands Tidende funnet noen vitenskapelig bekreftelse på.

 

Se opp for rå sopp

Sørg for at soppen blir skikkelig varmebehandlet ved koking eller steiking før du spiser den. Dette gjelder spesielt når du har plukket sopp selv, i motsetning til å kjøpe den på supermarked eller på boder langs vegene. Det er mange sopper som er giftige mens de er rå, men trygge å spise hvis de er varmebehandlet.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2017 – 1. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)