[ annonse ]
Bjørn Arild Michelsen utenfor huset i Pattaya. Bjørn Arild Michelsen utenfor huset i Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2017

Var med på norgeshistoriens nest største tippepott

Skrevet av 
[ annonse ]

Bjørn Arild Michelsen (72) levde på lav pensjon uten sykeforsikring i Pattaya. Han tenkte med gru på hva han skulle gjøre om han ble alvorlig syk. Så dukket det opp en e-post kl. 4 på morgenen en dag i april i år. Der sto det at han hadde vunnet 27,5 millioner kroner.

 

– Jeg hadde ikke mye å rutte med. Pensjonen på ca. 20.000 kroner i måneden rakk ikke så langt etter at det var betalt skatt. Når kursen kom ned i fire baht så det dårlig ut, sier Michelsen, som innrømmer at han mang en gang var bekymret for fremtiden.

– Jeg tenkte mange ganger på hva som ville skje hvis jeg ble alvorlig syk. Da jeg passerte 70 år ble premien på den private sykeforsikringen min doblet. De ville ha over 5000 dollar (165.000 baht) i året. Det hadde jeg ikke råd til, så jeg levde uten sykeforsikring, kun med NAV Utland i bakhånda.

Michelsen sier at han enten måtte ha solgt bilen eller flyttet tilbake til Norge for behandling hvis han hadde blitt alvorlig syk.

De bekymringene har han ikke lenger, og det er nok den største gaven han har fått fra Norsk Tipping.

 

Rentene større enn pensjonen

[ annonser ]

I dag varer pensjonen til Michelsen litt lenger, for han har begynt å skatte til Thailand for mesteparten av pensjonen. Men så har han da heller ikke noen økonomiske problemer lenger, renteinntektene på lotterigevinsten er nå større enn pensjonen, selv om han faktisk kun får 1,8 prosent rente på kontoen. Det eneste som bekymrer litt er formueskatten. Michelsen er spent på neste års skatteoppgjør.

 

Låne ut penger?

– Du har ikke stått frem i pressen med denne gevinsten?

– Jo, det sto litt i lokalavisa, Dalane Tidende.

– Men ellers er det ikke mange som kjenner til ditt store hell?

– Vel, jeg har jo fortalt det til en god del folk, så det er ingen stor hemmelighet. Samboeren har nok også fortalt dette til ganske mange.

– Har det ført til at du får mange forespørsler om å låne penger?

– He he, nei det har ikke vært så mye. En person ville låne 200.000 baht til valutakursen bedret seg, men jeg sa nei til det.

Michelsen er konsekvent, han låner ikke ut penger. Hvis han begynner med det så blir det nok mange forespørsler etter hvert.

 

Har kjøpt to hus

Michelsen og samboeren bor i et boligfelt midt mellom Pattaya og Jomtien. Der er det flere nordmenn å finne. Michelsen har leid et hus der i seks år. Etter lotterigevinsten kjøpte han et nabohus av en amerikaner. 4,2 millioner var prisen. Nå ønsker han å kjøpe det huset han leide i seks år. Årsaken er at samboerens barn og barnebarn trenger boplass.

– Så du ønsket deg ikke et stort hus nå når du er blitt millionær?

– Nei, hva skal jeg med det? Vi er jo bare to mennesker. To soverom holder i massevis.

 

Ny bil – samme merke

Michelsen har også fått seg ny bil. Det vil si, han kjøpte samme merke som han hadde fra før. Han byttet ut sin 2005-modell Toyota Fortuner med en 2017-modell.

– Så du kunne ikke tenke deg en svær Mercedes eller BMW?

– Nei, jeg har allerede en svær bil. Min Toyota Fortuner har vært en utrolig bra og driftssikker bil.

Hele 400.000 fikk han i innbytte for den 13 år gamle, pent behandlede bilen. Dermed ble det 1,2 millioner istedenfor 1,6 millioner å betale til slutt for den nye.

 

Forsiktig med pengene

Men ut over boligkjøpene og bilen er det lite som forteller om en gevinst på 27,5 millioner kroner. Et 60 tommers tv-apparat ser nytt ut, men det var faktisk innkjøpt før gevinsten var et faktum, får vi vite. Tre barn i Norge har fått litt penger, det har også samboeren i Thailand gjennom sju år. Det er allerede fylt på jord på en 2 rai stor tomt i rismarkene i Buriram. Der kommer det nok et hus etter hvert, sier lottomillionæren.

Michelsens samboer har tre barn og to barnebarn. Barna har etter hvert begynte å forsørge seg selv. De so sønnene har giftet seg og begge ekteparene jobber faktisk nå på Royal Cliff Hotel i Pattaya. De to barnebarna er å finne hos besteforeldrene på dagtid, så det er nok liv i huset.

 

Lang karriere – lav pensjon

Til tross for en lang yrkeskarriere har altså ikke Michelsen særlig god pensjon. Den er på ca. 20.000 kroner brutto i måneden. Årsaken er at han ble uføretrygdet som 55-åring. Han hadde da allerede jobbet i neste 40 år, men det hjalp lite på trygdeberegningene, han mistet god opptjening de siste 12 årene frem til fylte 67.

Michelsen dro til sjøs allerede som 16-åring. Første turen ute var på 18 måneder. Det ble en bråstart på yrkeslivet. Michelsen var til sjøs i flere perioder, og jobbet også med oljeboring i Nordsjøen. På land jobbet han i møbelforretning og også som hovmester på restaurant. De ti siste årene av arbeidslivet kjørte han taxi. Michelsen er fra Egersund men bodde mesteparten av tiden i Norge i Stavanger.

Bjørn Arild Michelsen var gift to ganger i Norge. Da det andre ekteskapet skar seg, hadde han liten lyst til å bli boende i Stavanger. En kamerat inviterte ham med på ferie til Thailand i 2008, og dermed var det gjort. I 2009 hadde han solgt alt han eide i Norge og flyttet til Pattaya.

 

Kirke og havfiske

Den nye lottovinneren liker seg på  Sjømannskirken, ikke minst på lørdager. Han er også medlem i interesseforeningen Khon Norway, som har sine møter på Jomtien på tirsdager. Han har lenge vært primus motor for Pattaya Fishing Team, som er en gjeng med både skandinaver og andre utlendinger som liker havfiske. Nå er det en stund siden Michelsen har deltatt. Skipperen har nemlig fått forbud mot å hente fiskerne på Bali Hai Pir, så de går nå ombord et sted i Walking Street, hvor det er vanskelig å finne parkering.

---------------------------

 

Satset 100 kr, vant 27,5 mill.

Michelsen har spilt lotto siden spillet ble startet i Norge, og han har hatt sin faste rekke lenge. Han har tidligere vunnet 57.000 kroner på det meste. Dette med andelsbank på Vikinglotto var imidlertid noe nytt. Han fikk vite om dette fra en kamerat et par måneder før storgevinsten. Han betalte inn 100 kroner til andelsbanken hver uke, og etter bare noen få uker fikk han altså del i Norges nest største gevinst gjennom tidene på 275 millioner. En tidel av dette tilfalt altså Egersund-mannen.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2017 – 1. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)