[ annonse ]
1. september 2017

Kjøpe billett tidlig? Ikke alltid lurt

Skrevet av 
[ annonse ]

Både flyselskaper og reisebyråer anbefaler folk å kjøpe flybilletter i god tid. De billige billettene selges først, heter det seg. Men Thailands Tidende har fulgt flypriser mellom Norge og Thailand nøye i flere år, og har funnet at dette er en sannhet med modifikasjoner.

 

Det er selvsagt en stor fordel for flyselskaper å få inn bestillingene tidlig. Hvis halvparten av setene er booket seks måneder før avgang, er det som regel null behov for å selge rimelige billetter på den avgangen. Dynamiske priser kalles det når prisene tilpasses etterspørsel. En avgang hvor det plutselig er en stor gruppe som fyller opp mer enn halve flyet, vil raskt sprette opp i pris. Tanken er at de mange som reiser på en arbeidsgivers eller oppdragsgivers regning vil velge den mest passende avgangen, uansett pris. 

Men hvis det blir en stagnasjon i bestillinger på en gitt avgang må selskapet manuelt eller via dataprogrammer sette ned prisen. Dette skjer gjerne kort tid før avgang. 

 

Billig rett før avreise

Det er et lotteri å satse på å kjøpe billetter til ferieturen rett før avgang, i håp om at det er få bestillinger og lave priser på den angjeldende avgangen. De fleste kjøper heller i god tid i forveien. 

Spesielt er det viktig å være tidlig ute om reisen foregår i ferietider – sommer, påske, jul og i skolenes høst- og vinterferie. Men reiser du i lavsesong og utenom ferier så får du gjerne god pris også rett før avgang.

[ annonser ]

 

Internett endret det meste

I eldre tider solgte SAS noe som ble kalt for Stand By-billetter på flyplassene. Du betalte en lav pris og fikk plass på første ledige fly.

I London var det reisebyråer som ble kalt for Bucket Shops – bøttebutikker. De ble brukt av flyselskapene til å selge billetter på avganger med få bestillinger. Det kunne den gang – for 30-40 år siden – være mye å spare på å reise til London og så kjøpe billett videre derfra om en skulle på langtur til Asia eller andre fjerne kontinenter.

Internett har endret alt dette. Bucket Shops og Stand By-billetter er borte, men prinsippene på nettet er de samme. Vi har ved mange anledninger søkt på billetter ett eller to døgn frem i tid, og prisene vi har fått på flyvninger mellom Oslo og Bangkok har vært like lave som flyvninger en måned eller to frem i tid. Dette strider altså mot den «oppleste og vedtatte sannhet» i bransjen.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2017 – 1. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)