[ annonse ]
1. november 2017

Brutalt spill i Kambodsja

Skrevet av 
[ annonse ]

Kambodsjas leder de siste 32 årene tar stadig flere håndfast grep om makten foran neste års valg. Statsminister Hun Sens innenriksdepartement forsøker nå å få det største opposisjonspartiet oppløst, og deres seter i parlamentet fordelt mellom de andre partiene, da i hovedsak Hun Sens eget parti – Cambodian People’s Party (CPP).

Opposisjonspartiet som nå er i hardt vær heter Cambodia National Rescue Party (CNRP). Mange av deres toppfigurer har flyktet ut av landet i frykt for å bli arrestert. Partiets leder Kem Sokha rakk ikke å flykte før han ble arrestert 3. september og anklaget for landsforræderi. Regjeringspartiet sier at Sokha og hans parti har samarbeidet med utenlandske krefter for å gjennomføre et statskupp. Det hele er basert på et videoklipp fra 2013 som skal vise Sokha som omtaler en plan om å overta makten med amerikanernes hjelp.

Både FN og ulike menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt bekymring over den politiske situasjonen og menneskerettighetene i Kambodsja, ifølge Bangkok Post.

En av regjeringspartiets folkevalgte, Cheam Yeap, har uttalt at oppløsningen av opposisjonspartiet ville være med å «garantere stabilitet» i den politiske situasjonen i Kambodsja. Regjeringspartiet har ikke kommet med andre beviser enn videoklippet fra 2013 mot opposisjonspartiets leder.

Opposisjonspartiet, som nå ledes fra utlandet, har oppfordret andre land til å vedta sanksjoner mot Kambodsja på grunn av den politiske situasjonen.

Dagen etter arrestasjonen av Kem Sokha hadde den engelskspråklige dagsavisen The Cambodia Daily overskriften «Descent into Outright Dictatorship» (Det går mot regelrett diktatur). Dette var også avisens siste utgave, etter å ha holdt på i 24 år. De ble stengt av myndighetene, som hevder at de skylder penger i merverdiavgift. Avisens ledelse sier at det hele var politisk motivert.

Radiostasjonene Voice of America og Radio Free Asia er også blitt stengt av myndighetene. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2017 – 1. november 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)