[ annonse ]
Turkish Airlines tilbyr en Bangkoktur til 3994 kroner, vel og merke hvis du bor i Oslo. Turkish Airlines tilbyr en Bangkoktur til 3994 kroner, vel og merke hvis du bor i Oslo. Foto: Terje Engø
1. november 2017

Dyrt å bo i Distrikts-Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har sett på flypriser fra ulike norske byer til Bangkok før jul og midt i juletiden. Billetter fra nordnorske byer er ofte over dobbelt så dyre som fra Oslo. Hvis du kan ta juleferien før jul er billettene under halvparten så dyre.

 

Billettpriser påvirkes av mange faktorer. Ferietid, høytider og sesong er de viktigste. Dette påvirker prisene om en skal kjøpe billett til Bangkok.

En billett til Bangkok starter for de fleste nordmenn med en flyreise til Oslo. Deretter får man som regel en mellomlanding i Europa eller Den arabiske gulf, før man lander i Bangkok. Unntaket er hvis man flyr direkte med THAI eller Norwegian.

Ulike land har ulike høytider. Turkish Airlines har for eksempel mange som reiser hjem for å feire slutten på Ramadan. Fra Europa reiser mange på ferie til Thailand i julehøytiden.

 

Reis billig «mot strømmen»

Det er ganske få som reiser motsatt veg i juletiden, og det betyr ofte rimelige prise.

Vi har gjort to prisundersøkelser denne gangen, en reise til Thailand over jule- og nyttårshøytiden (18. desember til 4. januar), og en reise med retur rett før jul (28. november til 20. desember). Sistnevnte betyr at man reiser «mot strømmen», og da koster billettene faktisk under halvparten av prisen. 

[ annonser ]

 

Dyrt fra Stavanger

Våre undersøkelser viser hvor dyrt det kan være å ikke bo i Oslo. De mest ekstreme forskjellene fant vi på reiser med Turkish Airlines. Mens en i Oslo slapp unna med 3394 kroner, måtte en fra Trondhjem bla opp 7832, fra Bergen 6900 og fra Stavanger hele 9039 kroner.

Prisen fra Stavanger er 163 prosent mer enn Oslo-prisen. Som man kan tenke seg er det mulig å finne andre løsninger på turen fra Stavanger til Oslo, nemlig en separat tur/retur-billett mellom de to norske byene.

Billigste Bangkok-billett fra Stavanger var tur/retur med SAS/Emirates. Selv denne ble over 1600 kroner dyrere enn rimeligste billett fra Oslo.

 

NB: Tabellene til denne artikkelen finnes i papirutgaven (20 kr). Red.

 

Mange forklaringer

Flyselskapene priser hver enkelt strekning ut fra belegg. I tillegg er det avtaler om antall seter ulike flyselskaper disponerer hos hverandre. Dette gjør det mulig for et selskap som Turkish Airlines å tilby en gjennomgående billett fra for eksempel Bergen til Bangkok.

SAS selger seter på Thai Airways’ avganger fra Oslo. Men SAS’ priser er som oftest dyrere enn om en kjøper direkte hos Thai.

 

Mer baggasje

Fordelen ved å kunne kjøpe en gjennomgående billett i dette tilfellet er at Turkish Airlines tilbyr 30 kilo innsjekket bagasje. Kjøper du to separate billetter for å spare penger, vil du om du for eksempel flyr med Norwegian til Oslo bare kunne ta med deg 20 kilo. Selv disse 20 kiloene er ikke inklusiv om du kjøper billigste billett.

Oversiktene over priser viser klart og tydelig at bor en i Oslo er det ofte lett å kunne reise rimelig. Men er en bosatt i andre deler av landet koster den lille delen av reisen som foregår innenlands ofte store summer.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2017 – 1. november 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)