[ annonse ]
1. desember 2017

Dyrt å gå på internasjonal skole

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand er blant de dyreste land i verden å ha unger på internasjonal skole. Vi har undersøkt fem alternativer.

 

(se papiravis eller e-avis for tabeller)

Thailand Board of Investment (BOI) anbefaler på sine hjemmesider flere privatskoler, men det er ikke småpenger man må ut med for å sende ungene til en av disse.

Vi har undersøkt hva det koster å ha to barn på slike privatskoler. Det kan dreie seg om et par millioner baht i året. Det er mye å betale, selv om det er bedre undervisning og flere faglige ressurser tilgjengelig enn ved ordinære thailandske skoler.

 

Blant de dyreste i verden

Det er grunn til å tro at skolene som BOI anbefaler primært er myntet på familier som har skolegang finansiert via en arbeidsgiver. Det kan også virke som om skolene har skrudd prisene opp som følge av at thailandsk skolevesen ikke har det beste rykte blant utlendinger, og mange derfor ser internasjonal skole som det eneste gode alternativ. 

[ annonser ]

Dette bekreftes av at thailandske internasjonale skoler er dyrere enn tilsvarende internasjonale skoler i en rekke sammenlignbare land. Ifølge nettstedet expatfinder.com er det bare åtte land i verden hvor snittpris på internasjonale skoler er høyere enn i Thailand. Dette dreier seg om Sveits (dyrest), Kenya, Storbritannia, Sverige, Canada, Australia, USA og Frankrike. Det vil si at thailandske internasjonale skoler ligger på omtrent samme kostnadsnivå som i høykostland.

 

Mange kostnader

Det første året ved en internasjonal skole er ofte svært dyrt da de fleste forlanger en høy pris for å gi en elev adgang til skolen. Dette opptaksgebyret kan være på over 200.000 baht per elev. Andre året er akkurat dette gebyret borte, eller redusert til 50.000 baht eller mindre. 

De skolene BOI anbefaler på sin nettside er i det øverste sjikt prismessig. I vår undersøkelse har vi tatt med kostnader forbundet med søknad, opptakseksamen, engangsavgift ved opptak for 1 og 2 barn, årsavgift ved 6. skoleår og 8. skoleår, pris for mat i kantine i ett år, kostnad til skolens transporttilbud, skoleuniform og helseundersøkelse.

 

«Rimelig» til 600.000 baht

I vår tabell viser vi hva det koster en familie med to barn som skal gå på henholdsvis trinn seks og åtte på ulike skoler. To av skolene koster over to millioner kroner første år. Den rimeligste koster 622.000 baht.

Ved NIST International School må foreldre velge mellom å betale et engangsbeløp  (Campus Development Fee) på 575.000 baht, eller et årlig beløp på 55.000 baht. Forskjellen er at betaler en det største beløpet er dette å anse som et depositum hvor tilgodehavende blir tilbakebetalt etter fradrag for alt skolen måtte mene å ha krav på. Betaler en 55.000 årlig er det ingen tilbakebetaling å hente for foreldrene.

 

Kvalitet og pris

Det er ikke lett å avgjøre om det er samsvar mellom kvalitet og pris. For de som har skolegang dekket av arbeidsgiver, er det uansett ikke alltid prisen som er det viktigste.

Skal en dekke utgiftene selv, bør en sjekke prisene ved en rekke skoler innenfor en fornuftig avstand fra bosted. Deretter kan en forsøke å lete opp informasjon om erfaringer andre har med skolene før en bestemmer seg.

Den største tettheten av privatskoler finnes langs Sukhumvit Road, fra Klongtoey og oppover mot soi 50. Dette har sin årsak i at ikke bare er dette et området med et stort antall ambassader, men også et sted hvor mange internasjonale selskaper har sine kontorer. I tillegg er det et stort antall leilighetskomplekser i området som i stor grad bebos av utlendinger.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2017 – 1. desember 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)