[ annonse ]
1. januar 2018

Førerkort kan få tekst på thai

Skrevet av 
[ annonse ]

I Norge kan man få to ulike internasjonale førerkort – ettårig og treårig. Kun det ettårige er godkjent i Thailand, men det er det treårige som har thailandsk oversettelse. NAF ønsker at også det ettårige kortet skal ha thai tekst, men må vente på en avgjørelse fra vegdirektoratet.

Vi har fått forklart årsaken til denne merkelige situasjonen fra kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Årsaken ligger helt tilbake i 1968. Da kom det en ny FN-konvensjon for vegtrafikk, hvor internasjonale førerkort fikk tre års varighet. Førerkortet inkluderer oversettelse til mange språk, inkludert thai. Norske vegmyndigheter hadde tenkt å slutte å utstede det ettårige førerkortet, men fant ut at enkelte land – deriblant Thailand – ikke hadde ratifisert den nye avtalen. Derfor måtte ettårig førerkort fortsatt utstedes, i henhold til forrige konvensjon – av 1949. Dette var ment å være midlertidig, inntil alle land hadde ratifisert 1968-konvensjonen. 

50 år senere virker dette å ha blitt permanent. 

NAF forteller oss at de har et ønske om å oversette ettårig førerkort til thai, og har kommet med et innspill til vegdirektoratet. De venter nå på et møte med direktoratet. Personen som hadde dette som ansvarsområde gikk av med pensjon, så det hele har tatt sin tid.

I begge konvensjonene er det kun krav om oversettelse til fransk, engelsk, russisk og spansk, men det norske kortet har altså flere språk enn dette.

Wien-avtalen (Convention on Road Traffic) av 1968 er undertegnet av 72 land. Det er flere større  land som ikke har ratifisert avtalen, som Irland, Portugal  og Spania, og for Asias del – Thailand, Japan, Indonesia, Taiwan og Sør-Korea. Alle disse er imidlertid medlemmer av Genève-konvensjonen fra 1949, med unntak av Indonesia. Der er det lokalt politi som utsteder internasjonalt førerkort. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. januar 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)