[ annonse ]
1. januar 2018

Slik var Patong for 38 år siden

Skrevet av 
[ annonse ]

Leif Schrøder – kjent som «Lippen» – startet Cafe Norway i Patong i 1980. Da var det få turister, ingen telefon, få veger og dårlig med strøm. Trønderen var bareier i to år, men tilbringer fortsatt halve året i Thailand, og har fortsatt mange gode venner i Phuket og andre steder.

 

–  Vi kjøpte dette bildet i 1980. Jeg tror det kostet 300 baht, og det syntes vi var veldig dyrt, sier Lippen. Trønderen sier at bildet er et flyfoto. Thailands Tidende hadde i mai 2016 et intervju med Anders Broberg, som var den aller første bareieren i Patong –  i 1979. Han hadde en bar på stranda, men flyttet opp til det som skulle bli Bangla Road. Der ble han med baren «Gotland Inn» nabo til Lippen. De to er gode venner den dag i dag, og Lippen er hvert år innom Khao Lak, hvor Broberg nå driver Scandinavian Corner.

 

Burde kjøpt land

– Bangla Road var under bygging, det tok lang tid, erindrer 77-åringen. – Bakenfor var det bare rismarker. Vi snakket om å kjøpe eller lease land der, men det virket så usentralt og fjernt fra stranda.

I dag er dette Nanai Road, et av landets travleste turiststrøk – i hvert fall i vinterhalvåret. Lippen og vennene kan selvsagt angre i dag på at de ikke investerte i land, men trønderen er ikke den som tar det så høytidelig. Han har fått mye ut av Thailand uansett.

Han kom til Thailand som turist i 1976. Han drev eget firma innen snekker og innredning i Trondheim, og hadde mye fri fra jul og utover vinteren. Da bar det raskt østover. Han og den thailandske kona gjennom 35 år har hus både i Bangkok og i Pattaya, og reiser til Thailand hver vinter. Hvert år blir det en biltur sydover til Khao Lak og videre til Phuket for å hilse på gamle venner.

[ annonser ]

 

Ingen telefon

– På sommeren var det ingen turister. Man måtte inn til Phuket Town til telegrafen om man skulle ringe riks. I høysesongen var det også til tider stille, med sjøfolk som hovedkundene.

Lippen forteller at det dukket opp et diskotek mot slutten av 70-tallet. De hadde et urinal rett utenfor, hvor man i dag finner krysset hvor Bangla Road starter.

Når det gjaldt strøm så var det kommunal strøm kun til de største fasilitetene. De andre måtte bruke aggregat, spesielt etter mørkets frembrudd, til lys og vifter.

– Alle kjente alle på den tiden på Patong Beach. Vi utlendingene og thaiene dro på utflukter sammen.

Lippen forteller at han fant ut at det var rimeligere å leie en bar enn en bungalow. Det var en medvirkende årsak til at han ble bareier. 1500 baht betalte han for baren med soverom og baderom hver måned. Men det var jo bare «et hull i veggen», som han sier. Han beholdt baren i ca. to år før han solgte til en svenske. Dermed fikk Gotland Inn en ekte landsmann som nabo. 

 

Startet med turistbåter

Lippen forteller om litt av årsaken til at han solgte baren:

– Vi var tre venner som fikk bygd om to fiskebåter til turistbåter. Vi fraktet folk rundt øya, for det var ikke særlig med veier. Den andre båten brukte vi til nattfiske. Vi hadde også en jeep som vi kjørte turister med inne på øya. Så det var nok å holde på med. Det gikk i tre skift hele tiden, så etter hvert ble vi enige om at det å være superturist måtte være en bedre løsning enn å ha forpliktelser.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. januar 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)