[ annonse ]
GODT ALTERNATIV: En reiseforsikring er en god ide, også for langtidsreisende. GODT ALTERNATIV: En reiseforsikring er en god ide, også for langtidsreisende. Foto: NeilsPhotography
1. mars 2018

Smutthull kan gi lang reiseforsikring

Skrevet av 
[ annonse ]

Et utdatert norsk folkeregister og uklarhet om hva som skal til for at man blir klassifisert som «utvandret» gjør at nordmenn kan leve i Thailand på utvidet norsk reiseforsikring. En nordmann hevder at han har gjort dette i mange år, men regelverket sier kun ett år.

 

Thailands Tidende fikk et tips om en nordmann som bor i Thailand fast, og som hevder å ha en utvidet reiseforsikring fra et norsk selskap. Han forteller at han kun tar en snartur hjem til Norge en gang i året, og reiser umiddelbart tilbake til Thailand. Og da er han dekket for et nytt år. Dette strider mot filosofien for reiseforsikring, men hvis selskapene tillater dette vil det i så fall være et interessant alternativ til tradisjonelle helseforsikringer, og også et godt tillegg til frivillig medlemskap i NAV.

 

Europeiskes policy

Vi tok kontakt med norske forsikringsselskaper for å sjekke om dette virkelig var mulig. Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, svarer oss at de tillater utvidelse av reiseforsikring til å gjelde reiser som varer inntil ett år, under forutsetning av at man er folkeregistrert i Norge. Jon Berge, informasjonsdirektør i If/Europeiske opplyser:

– Du må ha folkeregistrert adresse i Norge og være medlem av Folketrygden for å kunne ha gyldig reiseforsikring. Frivillig medlemskap i Folketrygden er godkjent så lenge du har en norsk folkeregistrert adresse gjennom hele forsikringsperioden.

Han legger til at forsikringen blir ugyldig dersom et av kravene ikke lenger er oppfylt, for eksempel hvis en får status som «utvandret» eller «uten fast bosted» i folkeregisteret.

 

Uklart om folkeregister

Vi kontaktet Skatteetaten, som er de som har ansvaret for det norske folkeregisteret, for å høre hva som skal til for at man blir registrert som utvandret. Helen Rist, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, svarer:

[ annonser ]

– Når det gjelder utvandring gjør skattekontoret en konkret vurdering ut fra opplysninger det har, blant annet fra personen selv. Dette kan du lese mer om i Håndbok i folkeregistrering Kapittel 2.8 om utvandring.

– Hvordan er kontrollen med opplysningene i folkeregisteret?

– Vår kontrollmetodikk kan vi av naturlige grunner ikke gjøre kjent, jfr offentleglova § 24.

– En leser forteller oss at han bor i Thailand mer enn halve året men er fortsatt registrert som bosatt i Norge. Er dette mulig? 

– Vi kan ikke si noe om det konkrete tilfellet. På generelt grunnlag skal han/hun selv melde flytting hvis han/hun oppholder seg i utlandet mer enn 6 måneder, men det er slik at forhold som f. eks. tilknyting til Norge gjennom arbeid eller bolig kan være kriteria som gjør at skattekontoret ikke registrerer vedkommende som utvandret.

 

Gammeldags folkeregister

Det norske folkeregisteret er utrolig nok fortsatt papirbasert, men det skal det blir en endring på. Det har i flere år vært jobbet med et nytt datasystem. Vi spurte Helen Rist:

– Hvordan går det med tidsfristene til oppbygging av nytt folkeregister? Når vil det bli innført, i henhold til siste oppdaterte tidsplan?

–  Det antas ferdig i 2020.

 

Gjensidige godtar ikke

Gjensidige har en annen policy. De godtar ikke reiseforsikring for folk som kun er frivillige medlemmer i NAV, ifølge kommunikasjonssjef Arne Voll.

Men du kan være utenlands i ett helt år, hvis det kun skjer én gang, ifølge websiden til Gjensidige:

«Reiseforsikringen forutsetter at du er medlem av folketrygden, noe som innebærer at du må oppholde deg i Norge i minst 6 måneder per år. Du kan være utenlands i inntil 12 måneder en enkelt gang uten at medlemskapet i folketrygden opphører – derfor kan du utvide reiseforsikringen til opptil ett år.»

 

Priser for utvidelse

Vi ba om priseksempler fra ulike norske selskaper. De eneste som ga oss konkrete eksempler var If/Europeiske. 

Informasjonsdirektør Berg opplyser: 

– Vi har tatt utgangspunkt i at kunden allerede har 60 dagers helårs Super Reise fra Europeiske, altså det beste produktet/toppdekningen.

Da oppgir de priser som følger, på forlengning til henholdsvis et halvt og et helt år:

 

For en person som er 50 år:

½ år = 8 974 kroner

1 år = 13 228 kroner

 

For en person som er 60 år:

½ år = 9 234 kroner

1 år =  13 611 kroner

 

For en person som er 70 år:

½ år = 9 841 kroner

1 år = 14 506 kroner

 

Berg legger til: – Som du ser er det en del penger for å forlenge. Kostnaden relaterer seg til høye utbetalinger knyttet til dette, oftest på helserelaterte saker. Jo lengre en er et sted, desto mer øker sjansen for at det skal skje noe med helsa di.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2018 – 1. mars 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)