[ annonse ]
Det var nesten folketomt på immigrasjonskontoret på Jomtien Beach Soi 5 i dag. Se under for oversettelse av plakaten de har hengt opp. Det var nesten folketomt på immigrasjonskontoret på Jomtien Beach Soi 5 i dag. Se under for oversettelse av plakaten de har hengt opp. Foto: Dag A. Ekeberg
23. april 2020

Chonburi Immigration: Visumamnesti gjelder ikke fastboende

Skrevet av 
[ annonse ]

Immigrasjonsvesenet har gått ut og sagt at visumamnestiet vil bli utvidet til 31. juli. Amnestiet har ført til mye forvirring blant fastboende her om hvorvidt det også inkluderer årlig utvidelse av oppholdstillatelsen, såkalt «Extension of Stay». Vi har fått som svar at amnestiet ikke gjelder disse.

 

Visumamnestiet i perioden 9–30. april vil bli utvidet til å gjelde helt frem til 31. juli, ifølge kommunikasjonsdepartementet (PRD). Utvidelsen er ikke lovfestet i skrivende stund, men myndighetene har altså gått ut med informasjonen likevel.

 

LES: Automatisk forlengelse av visum endelig vedtatt (9. april)

LES: Lange køer og kaos for å forlenge opphold (7. april)

 

Det er ikke så mange turister igjen i Thailand nå, så mange fastboende har tatt det som gitt at amnestiet også gjelder dem, spesielt etter den måten grafikken fra myndighetene er utformet, hvor det står uthevet at «Everything vill be done automatically».

 

[ annonser ]

Thailand PR Department

Denne plakaten fra kommunikasjonsdepartementet (PRD) er spredd mange steder, inkludert hos den norske ambassaden i Bangkok.

 

To tråder på det populære webforumet Thaivisa, på tilsammen over 40 sider, har diskutert dette side opp og side ned siden i går, uten at det er kommet til noen konklusjon. Noen sier at folk bare kan slappe av frem til 31. juli, mens andre sier at de da vil miste oppholdstillatelsen sin og må starte prosessen på nytt med å dra ut av landet for å søke visum.

 

Vi dro derfor til Chonburi Immigration, som har kontor på Jomtien Beach. Dette er normalt et av landets travleste immigrasjonskontoret. I dag var det imidlertid nesten tomt for folk, noe som kan tyde på at fastboende tror at amnestiet også gjelder dem.

 

Vi snakket med to kvinnelige offiserer i informasjonsskranken. De var helt klare i sin sak: 

 

– Amnestiet gjelder ikke «Extension of Stay».

 

Vi snakket med dem på thai, og hadde brakt med oss plakaten til immigrasjonsvesenet, hvor vi hadde forstørret det punktet det dreier seg om. Dette for å unngå eventuelle misforståelser. Vi gjentok spørsmålet, og det var ikke et sekunds nøling fra noen av de to offiserene.

 

Thailand PR Department

Her står det følgende (gul ring): Utlendinger som har tillatelse til opphold grunnet visum eller visumfritak og tillatelsen er gyldig til og med 26. mars eller senere  ► Får utvidet opphold frem til 30. april 2020 og trenger ikke levere søknad om forlenget opphold.

 

Plakaken over omhandler det gjeldende fritaket frem til 30. april, men dette skal altså utvides frem til 31. juli.

 

Poenget her er at «Extension of Stay» ikke er et visum, slik immigrasjonsvesenet definerer tingene, selv om det i dagligtale ofte snakkes om å «fornye» eller «forlenge» et visum når det er oppholdstillatelsen man henviser til.

 

Ifølge rapporter man leser på sosiale medier fra andre immigrasjonskontorer i landet er det også misforståelser ute og går blant de ansatte i immigrasjonsvesenet. Folk opplyser at de er blitt fortalt at de ikke trenger å møte opp før 31. juli, uansett hva det gjelder.

 

Erfaringsmessig er det mye rot og divergerende meninger på ulike immigrasjonskontorer i Thailand, men det eneste fornuftige for fastboende – med mindre det kommer nye meldinger – er å fornye den årlige oppholdstillatelsen før den utløper.

 

Det er nå uansett lite folk på immigrasjonskontorene, så det vil gå raskere enn normalt.

 

Amnestiet gjelder altså kun de som oppholder seg i Thailand på basis av et visum i passet som ikke var utgått 26. mars. 

 

Det er også amnesti på adresserapportering hver 90. dag, slik at man kan vente til etter 31. juli med dette. Men for de som har muligheten, vil det nok være smart å dra til normalt tid, eller i det minste noen dager/uker i forkant av 31. juli, for det kan bli travelt på immigrasjonskontorene i månedsskiftet juli/august.

 

Den norske ambassaden kom i går, i likhet med andre ambassader, med en melding om dette. De skrev at «de thailandske immigrasjonsmyndigheter har informert om at utenlandske borgere som tidligere har blitt innvilget midlertidig opphold nå kan oppholde seg i Thailand inntil 31. juli.»

 

Flere nordmenn har stilt spørsmål under meldingen til ambassaden, men ambassaden svarer at dette er alt de vet og ber folk om å kontakte immigrasjonsvesenet. 

(© Thailands Tidende. 23. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)