[ annonse ]
Pensjonistpartiet og Pensjonistforbundet har ulik filosofi om størrelse på pensjoner.. Pensjonistpartiet og Pensjonistforbundet har ulik filosofi om størrelse på pensjoner.. Ill: Pixabay
9. juni 2019

Pensjonistpartiet: All underregulering av pensjon må fjernes

Skrevet av 
[ annonse ]

Pensjonistpartiet er uenig med mektige Pensjonistforbundet, som de påstår kun vil bytte ut en underregulering med en annen.

 

Pensjonistpartiet har opprettet aksjonsgruppa «Pensjonister skal ha forhandlingsrett», og kommet med et opprop og gjennomgang av underreguleringen av pensjoner i Norge siden 2011. Flere aktive medlemmer i aksjonsgruppa og på partiets facebooksider har tilknytning til Thailand. Admin hos aksjonen er Terje Sørensen, som nå bor i Norge, men lenge bodde i Thailand.

 

Pensjonistpartiet ble opprettet i 1985. Det har aldri oppnådd å bli innvalgt på Stortinget, men har hatt mange representanter i kommunestyrer. Resultatene i stortingsvalg har ligget mellom 0,3 og 0,9 prosent

 

I juli 2018 hadde Thailands Tidende et intervju med leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet, som kan skryte av hele 140.000 medlemmer. Han uttalte da at de ønsket seg flere medlemmer fra utlandet, og at det var mange saker som de kunne få satt på dagsorden.

 

[ annonser ]

LES: Pensjonistforbundet ønsker flere utenlandsmedlemmer

 

Etter denne artikkelen ble publisert forsøkte foreningen for nordmenn i Thailand, Khon Norway, å få kontakt med ledelsen i Pensjonistforbundet for å diskutere disse tingene, men har ikke fått svar på sine henvendelser.

 

Her er oppropet til Pensjonistpartiet:

 

Pensjonsforliket av 2011 eller det store pensjonsranet

 

Vi går ned i lønn når vi blir pensjonister. Det er bare rett og rimelig. Det skal lønne seg å jobbe. Vi vil imidlertid ha del i den velstandsutviklingen som alle andre er forunt. Fram til 1. januar 2011 skjedde endringen av alderspensjonen gjennom reguleringen av grunnbeløpet. Når denne ble forandret, førte dette til en tilsvarende endring i alderspensjonen. 

 

Stortinget vedtok reguleringer av grunnpensjonen og disse fulgte stort sett lønnsreguleringene til arbeidstakerne. Systemet føltes rettferdig og i tråd med at Stortinget forvaltet pensjonistenes innbetalte premie på en forsvarlig måte.

Fra og med 1. januar 2011 trådte imidlertid «Pensjonistforliket» i kraft. Vanligvis innebærer et forlik at to eller flere uenige parter blir enige. Man kunne kanskje tro at pensjonistene og Stortingspartiene var blitt enige om noe de tidligere var uenige om? Men nei, slik var det ei. Alle partiene på Stortinget bortsett fra FRP, var enige om at pensjonistene skulle få dårligere råd. De skulle ikke lenger få samme lønnsutvikling som arbeidstakerne. Hvilket forlik!

 

Det skal også sies at FrP har sittet med Finansministeren siden 2013 og pensjonistene er ikke blitt prioritert. Hvis dette var viktig for FrP så er det en sak de ikke skulle gitt seg på!

 

Noe svar på hvorfor pensjonistene skal ha dårligere forbedring av kjøpekraften enn andre, kom aldri fra «forliks-partiene».

Under Solbergregjeringene 2013 – 2019 har pensjonistene tapt 3% i kjøpekraft mens de yrkesaktive har økt med 2,3. Forskjellen mellom lønnsutviklingen til disse to gruppene er altså blitt 5, 3% i pensjonistenes disfavør.

 

I «Debatten» 2. mai 2019, uttalte fr. Haugli at det ikke bare er pensjonistene som har tapt kjøpekraft under Solbergregjeringene. Arbeidstakerne har også tapt kjøpekraft. Har hun ikke gjort hjemmeleksen sin? Eller mener hun at det å omgå sannheten er noe annet enn løgn? 

I samme TV-program uttalte hun: «Jeg er veldig tilhenger av Stoltenbergs pensjonsforlik (-0,75 til pensjonistene) og synes det er veldig bra». 

At Arbeids- og sosialministeren applauderer at pensjonistene har tapt 3% i kjøpekraft, er en skam!

Nå er det altså Høyre som ivrer for underreguleringen på 0,75%. 

 

Arbeiderpartiet ønsker nå en annen modell og Pensjonistforbundet følger etter. I stedet for underreguleringen på 0,75% vil de og AP at pensjonistene skal få et tillegg på «gjennomsnittet av lønns- og prisutviklingen». Hadde vi hatt en slik regulering under Solbergregjeringene, ville pensjonistene hatt en positiv kjøpekraftutvikling på 1,2%. De yrkesaktive ville hatt 1,1% høyere. Det hele hadde vært vesentlig bedre enn dagens underregulering. 

Men hva hvis vi ser på perioden 2005 – 2012?

Da ville dagens eller Ernas modell (-0,75%), gitt en realvekst på 14,7% for pensjonistene. Med APs og Pensjonisforbundets modell, ville realveksten vært 10,4%. Pensjonistene ville altså tapt 4,3% på den modellen Støre og Davidsen ivrer for.  

Der er ingen tvil: All underregulering av pensjonene må fjernes!

 

Norge har både råd til og plikt til å gi den gruppen som har bygd opp velferden og velstanden i landet vårt, samme kjøpekraftsutvikling som de yrkesaktive. Vi finner det trist at Pensjonistforbundet ikke er enig med oss, men vil bytte ut en underregulering med en annen. 

Vi er pensjonister og vi er mange og vi vet hvordan vi skal stemme både til Lokalvalg og Stortingsvalg: De foregående regjeringer raner pensjonistene, så ved de kommende valg så må du tenke nytt! Det er med din stemmeseddel du kan demonstrere. 

Vi finner oss ikke i underregulering av pensjonen vår.

 

Aksjonsgruppen «Pensjonister skal ha forhandlingsrett»

Pensjonistpartiet

(Thailands Tidende. 9. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)