[ annonse ]
Her fjernes plast fra en fylling i Nakhon Nayok, som en demonstrasjon. Her fjernes plast fra en fylling i Nakhon Nayok, som en demonstrasjon. Foto: Optoce
14. juni 2019

Sintef skal hjelpe Thailand med plastproblemene

Skrevet av 
[ annonse ]

Forskningsstiftelsen Sintef i Trondheim har startet et treårig prosjekt til en verdi av 46 millioner kroner. De skal lære asiater å samle inn plast fra havområder og fyllinger og bl.a. bruke det som erstatning for kull i sementproduksjon. Thailand er først ute.

 

Prosjektet ledes av sjefforsker Kåre Helge Karstensen. Han har vært i Bangkok flere ganger i sakens anledning, og har hatt møter med ulike myndigheter her. I august starter de en såkalt Task Force med deltakelse fra mange offentlig og private aktører. 

 

Deltakerne inkluderer  Ministry of Natural Resources and Environment, Pollution Control Department, Department of Industrial Works, Asian Institute of Technology, INSEE Ecocycle (eid av Siam City Cement), International Union for Conservation of Nature (IUCN) i Sveits og organisasjonen Trash Hero.

 

Thailand er en av verdens verste forurensere av verdenshavene. Ifølge en rapport fra Ocean Conservancy er det fem land som står for ca. 60 prosent av all tilførsel av plast til havene – som er estimert til ni millioner tonn pr år. Et av disse landene er Thailand, som stadig vekk får påpakning i verdenspressen for elendig søppelhåndtering. De fire andre landene er Kina, Indonesia, Vietnam og Filippinene.

 

Prosjektet til Sintef kalles OPTOCE, som står for «Ocean Plastic Turned into an Opportunity in Circular Economy». Oppdateringer kan følges på prosjektets facebookside. Det er fem land som i utgangspunktet er interessert i samarbeidet, men det avhenger av at de selv også bidrar med ressurser. Landene er Kina, India, Thailand, Vietnam og Myanmar.

[ annonser ]

 

Les også om prosjektet på Sintefs egne nyhetssider.

 

Sintef

PROSJEKTLEDER: Sjefforsker Kåre Helge Karstensen ved Sintef leder prosjektet. (Foto: Sintef)

 

Det dreier seg om å renske vannveier, landnære havområder og fyllinger for plast og annet avfall og gjenvinne dette:

– Thailand har mer enn 100 landfills og rundt 2400 dumpsites og disse inneholder anslagsvis 42% plastavfall, som ikke kan gjenvinnes eller resirkuleres. Denne plasten blir sakte omgjort til mikroplast, og blir før eller senere tilført havet eller omgjort til metan, sier Karstensen og fortsetter:

 

– Vår pilotdemonstrasjon i Thailand vil gå ut på å evaluere potensialet i å ta ut denne plasten fra dumpsitene og benytte den som erstatning for kull i sementproduksjon. 

 

LES: Sa opp jobben for å samle plast i Thailand

 

– Når startet prosjektet?

– Prosjektet startet 1. januar og er under i en Inception-fase, hvor alle forhold skal utredes og forberedes til en eventuell Implementation-fase, som starter til høsten, hvis alle forutsetninger tilfredsstilles. 

 

– Hvor mye midler må hvert av disse landene spytte inn i prosjektet for å få lov å være med?

– Vi snakker ikke om midler som sådan, mer «in-kind-contribution» og at de har «eierskap» til prosjektet.

 

Plastavfall skal benyttes som energi i lokal, energiintensiv industri i dette Sintef-prosjektet. I vinter har det vært mye luftforurensning i Bangkok, og spesielt store mengder såkalte PM2.5-partikler, som ofte stammer fra brenning, og er så små at man vanskelig kan beskytte seg mot dem. Vi spurte:

 

– Når ikke-gjenvinnbart plastavfall omdannes til energi i dette prosjektet, vil det føre til utslipp av slike PM2.5-partikler?

– Dette er selvsagt riktig, men jeg tror luftforurensningen i Bangkok i hovedsak skyldes transport og byggeaktivitet, samt i noen grad brenning på åkrene rundt; jeg kjenner bare til et lite forbrenningsanlegg i Samut Prakan – den industrien vi skal benytte ligger hovedsakelig langt unna Bangkok, først og fremst i Saraburi; kanskje Rayong.

 

– Med task force som opprettes i august, betyr det at Thailand nå definitivt er med i prosjektet? Og føler du at de nå har tilstrekkelig "eierskap" i prosjektet, slik du nevnte som en forutsetning?

– Vi hatt møte på «øverste» nivå i MONRE og i PCD, og de er «ombord». I tillegg har vi hatt møte med store industribedriftene som SCG og SCCG, samt AIT, Chulalongkorn og Thammasat – og vi er enige om å etablere en Task force for å få fortgang i avfallsbehandlingen

 

– Hvilke andre land tror du blir med på det endelige prosjektet når det skal implementeres?

– Vi fortsetter med og få om bord de opprinnelige landene som er beskrevet i prosjektdokumentet, dvs. India, Kina, Myanmar, Thailand og Vietnam – men har andre interessenter i bakhånd hvis noe trekker seg.

 

Sintef har de siste 20 årene gjennomført flere liknende prosjekter i Asia, blant annet i India, Kina, Myanmar og Vietnam. 

(© Thailands Tidende. 14. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)