[ annonse ]
Justisminister Jøran Kallmyr Justisminister Jøran Kallmyr Foto: Elin Eike Worren
23. juni 2019

Vil nekte pass til alle prøveløslatte

Skrevet av 
[ annonse ]

Justisministeren vil sikre seg at norske straffedømte ikke drar til Filippinene eller Thailand og mishandler barn mens de er løslatt på prøve, og fremmer et nytt lovforslag som vil hindre dette.

 

De fleste rettsavgjørelser sier allerede i dag at prøveløslatte ikke skal forlate Norge, men det har ikke vært nok, for politiet har likevel utstedt pass ved flere anledninger til slike personer, innrømmer justisdepartementet. TV2 har også skrevet om overgrepsdømte som har reist til Filippinene mens de har vært løslatt på prøve.

 

Derfor fremmes det nå et lovforslag i Stortinget som gjør dette tydeligere. Det sier at «reisedokumenter skal nektes utstedt til prøveløslatte fra forvaring og fra fengsel med vilkår om ikke å forlate landet.»

 

Vi kontaktet justisdepartementet, for å høre om det ikke var drøyt å nekte pass til alle prøveløslatte, når det i praksis kun er noen få lovbrytere man er ute etter – nemlig de som har forgrepet seg mot barn.

 

Vi fikk forklart at praktisk talt samtlige forvaringsdømte følges opp av kriminalomsorgen, og da er man uansett beordret til å oppholde seg i nærheten av hjemmet. Prøveløslatte får også vanligvis forbud mot å forlate landet, med mindre det er særskilte forhold som gjør at man trenger et pass.

[ annonser ]

 

Vi stilte følgende spørsmål til Andreas Bjørklund, som er senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet:

 

– Er planen at dette skal gjelde alle prøveløslatte, eller kun de som er dømt for overgrep mot mindreårige?

– Det gjelder alle som er prøveløslatt fra forvaring, samt de som er prøveløslatt fra fengsel med vilkår om ikke å forlate landet.

 

– Slik vi forsto justisministeren i et intervju med TV2, så var hovedårsaken til den foreslåtte lovendringen at man skulle hindre at prøveløslatte forgriper seg på barn i utlandet. Blir det ikke da feil at loven skal gjelde for alle prøveløslatte?

– Når en person er pålagt å befinne seg i landet som vilkår for prøveløslatelsen, er det viktig å sikre at dette vilkåret overholdes, ved at personen ikke får utstedt reisedokumenter. Dette gjelder uavhengig av hva personen er dømt for.

 

Som innledning til lovproposisjonen står det at «Departementet er kjent med at det har forekommet at personer som er prøveløslatt med vilkår om ikke å forlate landet har fått utstedt pass, og deretter har reist ut av landet i strid med vilkårene».

 

Den nye loven skal også omhandle reisedokumenter til mindreårige: «Det foreslås å presisere adgangen til å utstede pass til mindreårige og personer som er fratatt rettslig handleevne uten foreldrenes eller vergens samtykke når det er fare for liv eller helse.»

(© Thailands Tidende. 23. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)