[ annonse ]
TUI går et steg lengre enn konkurrenten Ving. TUI går et steg lengre enn konkurrenten Ving. Foto: TUI
25. juni 2019

TUI-reisende bes være på utkikk etter barneovergripere

Skrevet av 
[ annonse ]

TUI, tidligere Star Tour, ber nå alle sine reisende være på utkikk etter mistenkelig oppførsel av turister overfor lokale barn. Justisminister Kallmyr stiller seg bak kampanjen. En nordmann som tar seg av thailandske barn sier at utspillet kan føre til at uskyldige havner i fengsel.

 

Som i fjor har organisasjonen Ecpat fått med seg ulike aktører på sin kampanje «Ikke se bort» – mot seksuell misbruk av barn. I fjor stilte bl.a. Kripos seg bak kampanjen, i år er justisministeren med.

 

I tillegg er reiselivsarrangøren TUI med, og vil på alle sine flyavganger be passasjerene om å være på utkikk etter overgripere. Kommunikasjonssjef Magnus Hüttenberend  i TUI Nordic sier til oss:

– Vi informerer på flyet, i brosjyrer og på nettsidene våre, som gjør at det blir ekstra fokus på at vi kan hjelpe der det er mulig.

 

– Blir alle passasjerer informert, eller kun passasjerer til visse land?

– Vi informerer alle våre kunder, uansett destinasjon.

[ annonser ]

 

Konkurrenten Ving går ikke så langt. De lærer opp ansatte på hoteller til å være på utkikk etter overgripere (i likhet med TUI), men informerer ikke alle de reisende direkte. De som er interessert i temaet finner informasjon på websidene til Ving, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge.

 

Apollo har i skrivende stund ikke svart på vår henvendelse i sakens anledning.

 

Hotellkjeder er også med. Hotellkjeden Marriott opplyser til TV2 at de har lært opp ca. en halv million ansatte på sine hoteller til å være på utkikk etter barneovergripere. 

 

Selv om organisasjonen Ecpats mål er noe de fleste kan stille seg bak, er ikke nødvendigvis middelet uproblematisk, slik Thailands Tidende rapporterte i fjor.

 

overgrep

ET PROBLEM: Klarer ordinære turister å se forskjell på en far med sitt barn og en overgriper med et offer? (Foto: freestocks.org)

 

En 62 år gammel nordmann, som bruker mye tid og penger på å ta seg av thailandske barn, sa at dette utspillet til Ecpat var livsfarlig, og kunne sørge for at uskyldige nordmenn havner i fengsel i Thailand.

 

Mannen, som ville være anonym, uttalte:

– Etableres det først en mistanke om slike overgrep her i Thailand kan den mistenkte bli sittende i fengsel i månedsvis før saken kommer opp, og går det prestisje i det fra politiets side kan han faktisk bli dømt selv om han er uskyldig.

 

Han fortsatte:

– Det som er virkelig ille er at slike utspill rammer folk som faktisk tar ansvar i livet og vil hjelpe andre mennesker. Det er et totalt ugjennomtenkt forslag.

 

LES: Kripos vil ha informasjon fra turister

 

I en artikkel hos TV2 i går ble justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sitert som følger:

– Ja, jeg synes det er et kjempebra initiativ fra reiselivsbransjen. Er man i Asia og ser unge lokale jenter eller gutter bli med norske eller europeiske turister på hotellrommet, så er ikke det helt normalt. Da må man si fra.

 

Dette utsagnet kan tolkes dithen at norske turister f.eks. i Thailand må varsle politiet hvis de ser et mørkhudet barn sammen med en lyshudet person på et hotell. Så vi tok kontakt med justisministerens politiske rådgiver Christoffer Pederssen (FrP) for å få en forklaring på dette utsagnet:

 

overgrep

Justisministerens politiske rådgiver Christoffer Pederssen. (Foto: Frp)

 

– Er justisministeren klar over at barn av thai-norske par ofte er brune og ser ut som lokalbefolkningen? Ser ministeren at en slik kampanje, hvor alle reisende til Thailand blir oppfordret til å si fra når et mørkhudet barn oppholder seg sammen med en lyshudet voksen, vil føre til problemer for de nordmenn som har slike barn/adoptivbarn? 

– Sitatet det henvises til, er en kommentar til tiltakene som er gjort av aktører i reiselivsbransjen for å bidra til å avdekke og motvirke seksuelle overgrep. Dette omhandler blant annet opplæring av ansatte, for eksempel i hotellbransjen, til å varsle ved unormal og mistenkelig oppførsel.

 

Han fortsetter:

– For å unngå misforståelser er det greit å presisere at det eksempelvis verken er unormalt eller mistenkelig at foreldre og barn sjekker inn på samme hotellrom på reise. Det er heller ikke uvanlig at barn har foreldre med ulik etnisk bakgrunn. Formålet med opplæringen er nettopp, basert på erfaringer, å kunne identifisere avvikende og unormal oppførsel basert på en rekke ulike parametere. At mennesker med ulik etnisk bakgrunn omgås kan ikke forstås som et av disse parameterne. 

 

– Ønsker virkelig departementet å knytte til seg alle norske charterreisende som informanter i en jakt på barneovergripere? Åpner ikke dette for en masse feilvurderinger og problemer for uskyldige folk?

– Tiltakene som er initiert av reiselivsbransjen har som hensikt i å bidra i kampen mot seksuelle overgrep og menneskehandel. Det er et positivt bransjeinitiativ som vi støtter, og stiller oss bak. Vi har alle et ansvar for å forhindre seksuelle overgrep og menneskehandel. I den kampen er det viktig at flere aktører tar ansvar og bidrar.

(© Thailands Tidende. 25. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)