[ annonse ]
Den nye ministeren har hatt det travelt de siste ukene. Den nye ministeren har hatt det travelt de siste ukene. Faksimile: Departementets offisielle webside.
6. august 2019

Liberal ny turistminister med flere overraskende utspill

Skrevet av 
[ annonse ]

Landets nye turistminister kommer fra det liberale partiet Bhumjaithai. De er mest kjent for å ville legalisere cannabis, men har også mange andre kampsaker kjent fra vestlig liberalisme, som å gi tjenester som Grab og Airbnb friere tøyler. Han ønsker også å få en slutt på toprispolitikken i nasjonalparkene, og er tilhenger av lenger åpningstider i barbransjen.

 

Det ligger an til en revolusjon i turistdepartementet i Thailand. Fra en forgjenger som klaget over all ødeleggelsen turister forårsaket i thailandsk natur, har departementet nå fått en liberalist som ønsker å spille på lage med kapitalistiske krefter og moderne teknologi, og tjene mest mulig på turismen.

 

Det er snakk om Phipat Ratchakitprakarn, som er en av toppolitikerne i partiet Bhumjaithai. Dette partiet er et av juntageneralenes viktige støttespillere i regjeringen, og har da også fått både turistdepartementet og helsedepartementet – hvor partileder Anutin Charnvirakul jobber med å produsere medisinsk cannabis. Total frigivelse, som er partiets standpunkt, ligger ikke i kortene foreløpig.

 

LES: Cannabis på sykehus fra august, Thailand kan bli storprodusent

 

I går uttalte den frittalende nye ministeren at han ønsket å få bukt med toprissystemet i nasjonalparker. Utlendinger betaler opptil ti ganger så mye som thaier i inngangsbillett i landets nasjonalparker, og dette har i mange år vært et mye diskutert emne blant utlendinger bosatt her.

[ annonser ]

 

I mange år kunne utlendinger med arbeidstillatelse komme inn på thaipris, men det ble det også slutt på for noen år siden. Kun de utlendinger som er innskrevet i en spesiell type husbok for utlendinger – gul husbok – får slippe inn i nasjonalparker på thaipris.

 

Ministeren var nettopp en tur i Phuket, og der ble det allerede bestemt at et møte den 25. denne måneden skal behandle en rekke spørsmål, som taxidrift, transportsikkerhet, utenlandske turguider og rengjøring av strendene.

 

Den nye ministeren er også tilhenger av lengre åpningstider i barbransjen. Han sa at utelivet burde være åpent til 02 eller 04 på natta, angivelig for henholdsvis barer og nattklubber. I dag sier loven i Phuket at disse skal stenge hhv. kl. 01 og 02, men i praksis er det mange som har åpent lenger, og da risikerer straffer når det nasjonale politiet fra Bangkok kommer og sjekker forholdene.

 

Da Mr. Phipat tiltrådte jobben i midten av juli, var han klar i sin tale om at den sterke bahten var et problem for turismen. Han lovet å holde samtaler med finansministeren og sjefen for Bank of Thailand for å forsøke å redusere dette problemet. Bloomberg er også enig i at dette er et stort problem for Thailand.

 

Det har også vakt stor oppmerksomhet at ministeren ønsker å gi Airbnb friere tøyler. Under juntaen har det vært lagt vekt på at det gammeldagse thailandske lovverket skal følges til punkt og prikke, og da er tjenester som Airbnb problematiske. Det er krav om hotellisens for å drive over en viss størrelse, og det mye omtalte kravet om å melde inn overnattingsgjester til immigrasjonsmyndighetene innen 24 timer er det mange små operatører som ikke overholder.

 

Turistministeren har etter kun få dager i jobben forstått at spesielt den yngre garde av turister forventer å kunne bruke tjenester som Grab innen transport og Airbnb for å finne rimelig overnatting, men lovverket legger ikke til rette for dette. Mange vil følge den interne kampen i regjeringen fremover på dette området, akkurat som på cannabis-området.

(© Thailands Tidende. 6. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)