[ annonse ]
Nicolai Bartels Thomsen, Hilde Marie Johansen og  Eva Bartels Thomsen opplever rask ekspansjon. Nicolai Bartels Thomsen, Hilde Marie Johansen og Eva Bartels Thomsen opplever rask ekspansjon. Foto: Privat
9. august 2019

Norske makeupartister satser stort i Asia

Skrevet av 
[ annonse ]

Det begynte i Bangkok for fem år siden. Nå har to norske damer og en dansk mann ekspandert til Myanmar og India. Vietnam står for døren. Den store drømmen er London og New York, men det er i India etterspørselen er størst.

 

For tre år siden skrev vi om Hilde Marie Johansen (36) og Eva Bartels Thomsen (31) som i 2014 åpnet Scandinavian Makeup Academy (SMA) i Bangkok. Skolen ble raskt etterspurt og folk kom fra mange land for å lære makeup fra de to damene. Når vi nå tar kontakt igjen, tre år senere, har de en avdeling i Myanmar og hele tre avdelinger i India, og er i ferd med å åpne i Vietnam. Ting går fort i denne bransjen.

 

LES: Fant fargerik nisje i Bangkok (1. august 2016)

LES: Måtte til Thailand for å lykkes (1. august 2016)

 

Travel hverdag i lokalene i Bangkok, Yangon og Delhi. (Foto: SMA)

[ annonser ]

 

– Vi åpnet en ny skole i Yangon relativt raskt fordi vi hadde utrolig mange elever fra Myanmar i Bangkok, opplyser Nicolai Bartels Thomsen (39). Han er Eva Bartels Thomsens ektemann, og er blitt med som partner i virksomheten etter at vi skrev om dem sist. Han jobbet som filmskaper, men er siden januar 2018 heltidsansatt hos SMA. Han er ansvarlig for økonomi og videreutvikling av virksomheten.

 

– Den skolen tok litt tid å få fullstendig kontroll over, innrømmer Nicolai. – Vi hadde en vanskelig start i Myanmar, men det skyldtes mest de dårlige valgene vi tok. Vi valgte feil leietaker, feil utleier og feil leder. Vi lærte mye av den prosessen.

 

Han legger til at virksomheten nå går på skinner med fullbookede kurs og lærere som flyr inn fra Bangkok:

– De burmesiske studentene er helt fantastiske, høflige og imøtekommende, så det er en glede å jobbe i Myanmar.

 

- Vi leser at det er vanskelig å gjøre forretninger i Myanmar, på grunn av korrupsjon og militærets makt. Hva har vært deres erfaring?

– Korrupsjon og militærets makt er ikke noe vi merker direkte, men det er ingen tvil om at du må være forsiktig med hvem du blir uvenner med. Vi er heldige i det at vi leverer et immaterielt produkt, så det verste noen kan gjøre med oss er å lukke skolen. Vi har ikke store varelager eller investeringer i utstyr eller produksjonsanlegg, så vi har sannsynligvis færre bekymringer enn mange andre selskaper.

 

LES: Fra alle verdenshjørner for å lære sminke av Hilde Marie (nytt intervju med Hilde Marie Johansen)

 

Da vi skrev om SMA i 2016 var en av planene å åpne en avdeling i Aarhus i Danmark. Årsaken var at Eva og Nicolai Bartels Thomsen skulle flytte tilbake til Danmark, da han hadde fått en jobb:

– Vi fikk veldig god respons, men måtte rett og slett innrømme at da danske studenter som valgte SMA var mer interessert i å studere i Bangkok enn i Aarhus, så selv om de meldte seg på i Danmark valgte de å fly til skolen i Thailand.Avdelingen i Aarhus ble derfor ikke noe langvarig prosjekt.

 

Nå har SMA ekspandert. Nicolai forklarer bakgrunnen:

– Med åpningen i Myanmar lærte vi at vi trenger en sterk lokal partner for å takle lokale forhold. India var et åpenbart neste mål for åpning på grunn av landets størrelse og generelle store interesse for sminke, så vi fant en god indisk partner, leide inn en rekke fantastiske sminkeinstruktører fra Spania, England og Italia og åpnet først i Pune, deretter i Delhi og nå i november åpner vi i Bangalore. Neste trinn er åpning i Calcutta, så vi har dekket nord, sør, øst og vest for India.

 

De har også flyttet på seg i Bangkok siden sist vi snakket med dem:

– Skolen i Bangkok ble rett og slett for liten. Vi hadde plass til maksimalt 18–20 elever på den gamle skolen. Nå kan vi ha 36 elever, og til eksamener har vi samarbeid med profesjonelle modellbyråer, fotografer, lysfolk og hårstylister, så 60 -70 personer er på skolen samtidig. Det er en stor operasjon.

 

– Har dere vært omtalt i thailandske medier ennå?

– Det er ærlig talt ikke mye. Vi lever et rolig liv når det gjelder medieomtale, og bare 20 prosent av studentene våre er thaier. Resten er internasjonale studenter fra hele verden, så medieomtale er ikke en stor prioritering for oss.

 

Oppdragene som makeupartist er blitt stadig færre for både Eva og Hilde, tiden strekker ikke til. SMA er i dag en operasjon med over tretti ansatte på fem skoler og de har for lengst valgt å fokusere på å gjøre SMA til en internasjonal storspiller blant sminkeskoler.

 

– Vi trener nå 400-500 makeupartister i året og er allerede den største og mest anerkjente internasjonale sminkeskolen i Asia, men vi vil bli større fordi vi merker at med størrelse kommer mer og mer krefter til å gjøre eksepsjonelle ting som vi aldri hadde hatt klart eller hadde penger til tidligere.

 

Slike arbeider produserer elevene under studietiden. (Foto: SMA)

 

Nicolai snakker om ekspansjon til andre verdensdeler:

– I løpet av de neste to årene vil vi finne de rette partnerskapene i både Midt-Østen, Afrika og Sør-Amerika. Målet i løpet av fem år er å bli økonomisk og organisatorisk sterk nok til å ta opp kampen mot de beste skolene i Europa og USA. Vi drømmer om å åpne SMA i London og New York, men når det gjelder virksomhet mener vi at potensialet er mye større i Asia, Midt-Østen, Afrika og Sør-Amerika, der vårt merke og konsept er ekstremt sterkt.

 

SMA er hundre prosent selvfinansierte. Det har ikke manglet på investorer som vil involvere seg i SMA, men Nicolai sier at ingen har vært interessante nok.

– Vi blir sterkere og sterkere hver dag, både økonomisk og organisatorisk, men kommer den rette strategiske partneren som kan hjelpe oss med å vokse riktig og enda raskere, er vi interessert.

 

– Kan du si hva slags partnere dere velger i land dere skal etablere dere?

– Når vi vurderer partnere, ser vi først og fremst på menneskene, deres drivkraft, deres forståelse av profesjonell sminke, deres stil og smak, og selvfølgelig om de har en forretningsforståelse. Vi får utrolig mange henvendelser fra rike menn som ønsker å franchise SMA, men de blir lagt bort umiddelbart.

 

– Har dere bare vestlige instruktører på alle skolene?

– Nei, vi har en blanding av nasjonaliteter på skolene, men det er tydelig at våre vestlige instruktører er enormt viktige for oss. Heldigvis er SMA blitt et kjent navn, og det er mye lettere å rekruttere topp europeisk talent enn det var for 3–4 år siden.

 

Han legger til:

– Det er fortsatt litt uvirkelig for oss at vår lille virksomhet i dag kan rekruttere utrolig flinke mennesker fra Europa og fly dem rundt i Asia for å lære bort sminke.

 

– India har vel sin egen tradisjon når det kommer til sminke. Hva lærer dere bort der? Er det hovedsakelig vestlig stil, eller er det blandet med indiske tradisjoner?

– Vi har et veldig fast program for undervisningen vår, basert på det som forstås som internasjonale standarder for profesjonell makeup artist. Men det er tydelig at sminke for bruder og hårstyling er forskjellig fra land til land, og vi tilpasser nettopp disse kursene lokalt.

 

SMA planlegger å åpne to nye avdelinger før året er omme, en i Ho Chi Minh-byen i Vietnam og en fjerde avdeling i India, nærmere bestemt Bangalore.

 

– Blir ikke dette for mye arbeid for tre partnere?

– Det er alltid en stor jobb å åpne nye akademier, men alle prosesser og alt materiale og kurs er hundre prosent standardisert, og samarbeidspartnerne våre er veldig gode og har tidligere studert ved SMA, så de vet allerede hva som forventes og hvordan en ekte SMA-skole skal føles. All markedsføring og alle systemene våre, ressursstyring og planlegging er sentralt styrt, og det gjør egentlig ikke så stor forskjell om vi har fem eller sju skoler.

(© Thailands Tidende. 9. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)