[ annonse ]
Politiet bedt om å slutte å mishandle sexarbeidere
12. august 2019

Politiet bedt om å slutte å mishandle sexarbeidere

Skrevet av 
[ annonse ]

Det blir nå forbudt for spanere å ha sex med sine ofre, og folk som blir tatt i politiraid skal ikke lenger henges ut offentlig. Fremmedarbeidere skal slippe å få sine pass stemplet med «prostituert».

 

I Thailand samarbeider politiet og pressen. Journalister er rett i hælene på politiet når de gjør raid, særlig når det dreier seg om tabloide emner som prostitusjon. Og resultatet er ufravikelig at folk som er mistenkt for å være sexarbeidere havner med usladdet bilde – og av og til også fullt navn – i media.

 

En ny politiinstruks sier nå at politiet skal slutte med dette og mange andre overgrep som de foretar mot sexarbeidere.

 

Det groveste overgrepet er når spanere har sex med sexarbeidere for å samle beviser. Dette er nå blitt forbudt i følge en intern politiinstruks datert 26. juni.

 

De andre endringene stammer fra en instruks datert 3. juli i år, som nylig ble omtalt i avisen Khaosod, som er en avis som tør å ta opp kontroversielle emner.

[ annonser ]

 

prostitusjon

Noen ganger rekker de arresterte å skjule ansiktene sine. (Faksimile: Khaosod English)

 

Prostitusjon er nemlig et kontroversielt emne i dette landet. Det er estimert at det er i størrelsesorden 300.000 sexarbeidere her, men myndighetene later ofte som om det ikke finnes prostitusjon, som da politi og militære 6. juni i år gjennomførte en inspeksjon i Walking Street i Pattaya og erklærte byen fri for prostitusjon.

 

Det var i 1996 at prostitusjon ble forbudt ved lov i Thailand. Forbrytelsen har en maksimumsstraff på en måneds fengsel. De fleste slipper unna med bot, men ikke før de har blitt oppbevart i timer eller døgn i fengsel.

 

LES: Prostitusjon er forbudt - men likevel åpent akseptert

 

Instruksen sier nå at sexarbeidere som blir anholdt som vitner mot de som driver steder som tilbyr prostitusjon skal få bo på en måte som er naturlig for vitner i en politisak, ikke bli kastet i fengsel i påvente av avhør.

 

Den frivillig organisasjonen Nettverket Empower Foundation har i flere år kjempet overfor landets menneskerettighetskommisjon (National Human Rights Commission) for å få slutt på politiet og pressens mishandling av sexarbeidere, og er nå veldig glade for at arbeidet endelig har båret frukter, selv om dette kun betegnes som en første milepæl.

 

De jobber aktivt for å få avkriminalisert prostitusjon, men kommentarer fra flere hold mener dette ligger langt frem i tid for dette samfunnet. Totalt 63 land i verden har avkriminalisert prostitusjon.

 

Politiet har også tidligere bedyret at de skal slutte å la arresterte få bli avfotografert av pressen, men man observerer at dette skjer fortsatt.

 

Aktivist Mai Chanta hos Empower Foundation er også opptatt av rettighetene til fremmedarbeidere i yrket, og sier seg fornøyd med at passene til folk som blir arrestert for prostitusjon i Thailand nå ikke lenger skal bli stemplet med en beskjed om at de er blitt tatt for prostitusjon.

 

Dette stempelet har ført til at de som er blitt arrestert verken har kunnet returnere til Thailand eller reise til andre land hvor prostitusjon er forbudt.

(© Thailands Tidende. 12. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)