[ annonse ]
Mikrobuss med 20 seter fra japanske Hino. Mikrobuss med 20 seter fra japanske Hino. Foto: Hino Thailand
16. august 2019

Helomvending – nei til trygt alternativ til minibusser

Skrevet av 
[ annonse ]

Sinte minibussjåfører har klart å få myndighetene til å snu. Minibussene blir ikke faset ut likevel, til tross for at det er blitt klaget over dårlig sikkerhet.

 

Turister i Thailand har i årevis snakket om hvor utrygt det virker å ferdes med minibuss i dette landet. Det første man legger merke til er at sjåførene råkjører. Dernest er karosseriet og setene ikke spesielt solide, og det mangler nødutganger.

 

Det er ikke bare turister som kjører disse minibussene, de går i skytteltrafikk med arbeidere fra provinsene og inn til hovedstaden. Det er ca. 5000 sjåførene på sistnevnte ruter som har klart å få myndighetene til å snu, etter at regjeringen i april 2017 bestemte at disse minibussene skulle fases ut som kollektivtransportmiddel i løpet av fem år. De skulle byttes ut med såkalte mikrobusser – som er større enn minibussene, navnet til tross.

 

LES: Vil bytte ut usikre minibusser (2017)

 

Det var den nye transportministeren Saksayam Chidchob som nylig satte en stopper for utfasingen av minibussene. Han begrunnet det med at problemet var sjåførene, ikke kjøretøyene.

[ annonser ]

 

En annen årsak han nevnte er at prisen på mikrobussene var såpass mye høyere, slik at billettprisene måtte økes, noe som var negativt for passasjerene. Slik Thailands Tidende rapporterte i 2017, så ligger prisene på mikrobusser på 1,7-2,2 millioner baht. Minibusser av typen Toyota Commuter koster snaut 1,3 millioner.

 

Ministeren utvidet også den pålagte maksimale levetiden for minibusser fra 10 til 12 år. Bransjen hadde ønsket 15.

 

minibuss

Minibuss av typen Toyota Commuter. (Foto: Ilya Plekhanov)

 

Den nye transportministeren har fått kritikk for avgjørelsen, blant annet fra en universitetsforeleser kalt Sonthi Kotchawat, som skrev på sin facebookside at avgjørelsen var uprofesjonell og ble gjort av en uerfaren leder som tenkte mer på forretningsmulighetene til sjåførene enn sikkerheten til passasjerene. Han siterte statistikk for første halvår i år som viser at det har vært 28 ulykker med minibusser, som har resultert i 27 dødsfall og 126 skadede passasjerer.

 

Mikrobussene er produsert for kollektivtransport, i motsetning til minibussene, som er produsert for varetransport – til tross for at Toyota i Thailand har vært smarte nok til å gi modellen navnet «Commuter». Toyota kan levere minibussene med seter. Mange bytter ut de enkle standardsetene for å få mer komfor eller en annen konfigurasjon og antall sitteplasser.

 

Det er vanskeligere å råkjøre med mikrobussene. De er tregere til å akselerere, og har GPS som kan overvåkes fra sentralt hold hos vegmyndighetene, i følge Thailand Accident Research Centre. Minibusser er trangere, har lettere for å ta fyr ved kollisjon, og er vanskeligere å rømme ved brann, ifølge senteret. Det er sikkerhetsbelter i mikrobussene. Det er også minibusser nå pålagt å ha, men det er usikkert i hvor stor grad dette påbudet er blitt fulgt.

 

Transportdepartementet (Department of Land Transport) skal ifølge loven inspisere minibusser brukt til kollektivtransport to ganger årlig. Passasjerer blir oppfordret til å varsle departementet, f.eks. via deres facebookside, hvis de er vitne til minibusser i dårlig kjørbar stand.

 

Grunnen til at det ble ramaskrik da myndighetene ville fase ut minibussene, er at en mengde privatpersoner har investert egne penger i slike minibusser og er selvstendig næringsdrivende som sjåfører.

 

Japanske Hino har solgt mikrobusser i Thailand i mange år allerede. Bussene har 20 seter. Setene kommer ferdig som en del av innkjøpet, i motsetning til for Toyota Commuter. Mange minibusser av typen Commuter har 11 seter. Det er imidlertid mulig å presse inn 14 seter, og hele 15 seter i den nyeste modellen.

(© Thailands Tidende. 16. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)