2. november 2011

Lederartikkel: Det nye skattelotteriet

Skrevet av 
Lederartikkel:

Det råder forvirring blant pensjonister og andre fastboende nordmenn i Thailand nå om hvordan de skal skatte. Teorien er grei: Du skal skatte til Thailand, og plikter å melde deg på ditt lokale skattekontor. Der har thailandske myndigheter rett til å skatte deg for så mange år bakover i tid som de finner rimelig, siden du ikke har levert selvangivelse de årene du har bodd her.

Men denne loven er jo på ingen måte ny, og mange pensjonister fra ulike land, inkludert nordmenn, har bodd i Thailand lenge uten å betale skatt.

Så hva er nytt nå? Finansdepartementet forteller Thailands Tidende at ingen ting er endret, og at de alltid har sendt lister over emigrerte nordmenn til Revenue Department i Bangkok. Revenue Department på sin side forteller oss at heller ikke der har det skjedd noe nytt: Thailandsk lov sier at alle pensjonister som tjener over et minstenivå skal betale skatt, enten de er thaier eller utlendinger (unntatt hvis en bilateral skatteavtale sier noe annet).

Så, igjen, hva er nytt? Jo, det som har skjedd er at Revenue Department har satt spesiell fokus på nordmenn. Årsaken til dette er påtrykk fra norske skattemyndigheter, som siden kildeskatten ble vedtatt i 2009 er blitt nedringt og nedmailet av forbannede nordmenn som mener at de ikke skal betale kildeskatt når de bor i Thailand. Man kan kanskje tro at man taler for døve ører når man henvender seg til skatteetaten, men de tok faktisk affære og kom til Thailand i november i fjor.

I praksis fungerer Thailands nye fokus slik at informasjon fra myndighetene i Norge om utflyttede nordmenn blir videresendt til skattekontoret i den provinsen du er registrert bosatt. Og da er det altså opp til lokale byråkrater hvorvidt de kontakter deg, og eventuelt hva de har på hjertet og hva de foreslår som løsning. Dette blir det nye skattelotteriet.

I Chonburi er det nå etter hvert blitt relativt enkelt å få betalt skatt og utstedt de rette dokumenter slik at du får fritak fra kildeskatten i Norge. Det er liten grunn til å tro at det er like enkelt i de fleste andre provinser. Men de som har pågangsmot og noe å tjene på å skatte her istedenfor i Norge kan jo bare sette i gang, og gjerne melde fra om hvordan det går på vårt webforum.

Hvis du er like glad for å bli trukket kildeskatt i Norge, og ikke har noe
spesielt lyst til å starte på dokumentprosessen her, så kan vi altså ikke med loven i hånd råde deg til å sitte stille og vente på et eventuelt brev i postkassa. Men vi tipper at en del vil følge denne taktikken likevel. For man vet jo at fokus har en tendens til å skifte, både her og andre steder.

Noe å tenke på er hva som skjer hvis kildeskatten blir avviklet i Norge, for eksempel etter valget i 2013. Da kan det være litt i seneste laget å ønske seg tilbake til gamle dager uten beskatning i Thailand. Hvis man først har begynt å betale skatt så gir nok ikke myndighetene så lett slipp på deg. Da får du heller flytte til Malaysia, Kypros eller Portugal, som etter sigende ønsker seg norske pensjonister og ikke forlanger skatt.

Dag A. Ekeberg

Thailands Tidende utgave 9/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge