2. desember 2011

Pattaya kan ha passert millionen

Skrevet av 
Thailandske myndigheter erkjenner at Pattaya-området nå er landets nest største befolkningsområde. Og byggevirksomheten fortsetter for full maskin.

AV: DAG A. EKEBERG

Området mellom byene Chonburi og Sattahip er nesten kontinuerlig utbygd og har ifølge innenriksdepartementets tall nå hele 1.183.604 innbyggere, noe som gjør det til landets nest største befolkningsområde etter Bangkok. Denne storbyen kaller myndighetene for ‘Pattaya’, siden det er det naturlige sentrum, selv om provinshovedstaden ligger i byen ved navn Chonburi.
Normalt sett regnes ikke byen Chonburi til Pattaya-regionen, men det gjør ofte Sriracha og Sattahip. Så hvis man trekker fra befolkningen i Chonburi (og Ban Bueng, som også var med i statistikken), så kommer man til at det rundt regnet bor en million mennesker i storbyen ‘Pattaya’.

Basert på estimater
Tallene er basert på estimater, fordi mange av de som bor i bysentra i Thailand fortsatt er registrert bosatt på sine hjemsteder, selv om de bor og jobber i storbyene og på turiststedene. Offisielt antall registrerte innbyggere i Pattaya er 107.289 personer. Mange av disse er opprinnelige beboere i området, som i stor grad er etniske kinesere.
De som heller ikke er med i statistikken er de titusenvis av utlendinger som bor mer eller mindre fast. De har valgt dette som bosted grunnet nærhet til hovedflyplassen og prisgunstighet sammenlignet med mange andre steder.

Stor byggeaktivitet
Byggevirksomheten i Pattaya er konstant i høygir, og virker å være uavhengig av verdensøkonomien og eiendomsbransjen generelt. Stadig nye boligområder dukker opp rundt Pattaya. Når en soi er ‘full’, eller landprisene er blitt for høye, så beveger man seg et hakk lenger vekk, og bygger der. De siste 4-5 årene har Banglamung-soiene nord for Pattaya blitt populære mål for boligområder. Og Soi Chaiapruek 2, som var ødemark for 6-7 år siden, er nå full av boligområder og shophouses.
Huay Yai er populært for tiden, og det fylles opp med prosjekter der. Dernest står området rundt Khao Chichan (buddhabildet i fjellveggen) og Silver Lake-vingården for tur. Der er det fortsatt ledig land. Videre sør har man Nong Nooch Garden, som tar opp store landområder med beplantet park, og etter det så snakker man om Bangsarey, som de siste årene er blitt veldig populært som bosted - ikke minst for skandinaver, fordi tomteprisene har vært rimelige og man kunne få et hus med skikkelig hage til en overkommelig pris. Nå spørs det hvor lenge prisene holder der.
Prisene på eiendomsmarkedet på hus og leiligheter i og omkring Pattaya har stagnert noe siden krisen i verdensøkonomien i 2008. Men prisene på land har ikke stagnert. Dette er et marked for langsiktige investorer og spekulanter som vil plassere penger, og landprisene stiger jevnt og trutt år for år.

Fem store befolkningssentra
Det er fem store befolkningssentre i Thailand. Bangkok med omegn har ifølge innenriksdepartementets estimater 11,9 millioner innbyggere. Dernest kommer altså Chonburi-Pattaya med snaut 1,2 millioner. Videre på listen har Chiang Mai med omegn 1,1 millioner innbyggere, Hat Yai har 900.000 og området rundt Korat ca. 450.000 innbyggere.

Thailands Tidende utgave 10/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge