2. desember 2011

400 meter lang gullgruve

Skrevet av 
Det er nå snart åtte år siden rekken med forretningsbygg ble bygget på den lille strekningen fra Hanuman-krysset og ned til Jomtien Beach. Prisene er mer en doblet på denne tiden.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

Denne strekningen er hovedinnfartsåren til en av Thailands mest populære strender, og er et ettertraktet tilholdssted for forretningsdrivende. Men slik har det ikke alltid vært. Disse treetasjes enhetene - i 4 meters bredde - ble solgt for 4 millioner stykket da de var nye. Og det var en uvanlig høy pris på den tiden. Å bygge et tomt skall av en bygning og selge det for 1 million baht pr ‘løpemeter’ var en gullgruve, spesielt hvis man allerede eide landet.
‘Ikke enda flere shophouse på Jomtien’ var reaksjonen da byggene ble reist. Da var det allerede en mengde konkursrammede bygninger som sto tomme på Jomtien - ikke minst tvers over veien i Jomtien Complex. Det siste man trengte var ennå flere shophouse. Men det var da. I høst ble en dobbel enhet (‘LoveJoy’ bar) lagt ut til salg for 20 millioner baht, og skiltet hang ikke oppe lenge. De nye eierne rev ut det gamle inventaret, så de startet fra bunnen av og opplevde derfor en prisøkning på 250 prosent på 8 år.

Mat, drikke og massasje
Nå er det et yrende liv på disse 400 meterne. Vi har gjort en opptelling av hva slags forretningsdrift som finnes her, og har sjekket helt fra stranden og opp til Hanuman-krysset, på begge sider av vegen. Ikke overraskende er det dominert av restauranter og barer. Men det er også veldig mange thaier som har skjønt at det ligger penger i massasje. Etter at du har leid et sted og innredet, er resten ren profitt. Massørene får vanligvis betalt på provisjonsbasis, så det er få faste utgifter.
Ellers legger vi merke til at det også her selges Findig sko, over hele tre enheter. De har lenge vært på plass i Mike Shopping Mall, og tjener av en eller annen grunn gode penger på å selge sko med ‘80 prosent rabatt’.
Forøvrig er det både et russisk og et finsk reisebyrå i denne gata. Disse satser på kunder fra eget land, i hvert fall russerne, som ikke en gang har skilter på engelsk.

Thailands Tidende utgave 10/2011
Lest 1280 ganger Sist redigert 5. mai 2012 - 13:12
annonse:

forsiden

Utgave 4-2017 (1. april):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Ønsker å leie i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Penthouse i Pattaya
( / Leilighet til leie)

Penthouse i Pattaya

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien