2. desember 2011

Thaier i Norge forgiftes av sopp

Skrevet av 
Thaier er overrepresentert blant utlendinger som behandles for soppforgiftning i Norge. De forveksler giftige norske sopper med spiselige thailandske arter, ifølge Giftinformasjonen.

AV: TERJE ENGØ

I midten av september 2005 ble fem thaier og en nordmann alvorlig syke etter at de hadde sanket sopp på Gulset ved Skien. De trodde de plukket en sopp som i Thailand heter ‘het kån’. Dette er en hvit,
ettertraktet soppart. ‘Het kån’ vokser ikke i Norge. Det gjør derimot hvit fluesopp som ligner sterkt på den thailandske soppen. I tillegg hadde de mest sannsynlig også smakt på eller plukket mindre mengder av spiss slørsopp. Måltidet de seks satte til livs endte med akutt soppforgiftning.
Hvit fluesopp er svært giftig. 50 gram er nok til at både nyrer og lever blir ødelagt med døden som følge hvis den forgiftede ikke raskt får behandling på sykehus. De første symptomene på forgiftning er kvalme, oppkast og diaré.

Snikende fare ødelegger nyrer
Spiss slørsopp gir ofte ikke forgiftningssymptomer før etter mange dager. Noen ganger først etter et par uker. Den forgiftede vil svært ofte måtte behandles med dialyse inntil en nyre kan bli transplantert. Dødelig dose er lavere enn for hvit fluesopp.
På Giftinformasjonen, som er en del av Helsedirektoratet, advares spesielt utlendinger mot giftig sopp:
- Mangel på kunnskap om norske sopper kan gjøre at sopplukkere med utenlandsk opprinnelse er spesielt utsatt for forgiftning etter forveksling med matsopper.

Halvparten utlendinger
Giftinformasjonen mottar flere henvendelser om alvorlige soppforgiftninger hos voksne hvert år. I halvparten av tilfellene i 2010 hadde pasientene utenlandsk opprinnelse. Dette gjaldt både turister med kortvarig opphold i Norge og personer som bor her fast, skriver Giftinformasjonen.
Hvor mange som hvert år blir forgiftet varierer. Det er sannsynligvis i første rekke de som er alvorlig forgiftet som tar kontakt med lege. Giftinformasjonen får årlig rundt 400 henvendelser om mulig soppforgiftning. Av den halvpart som gjelder utlendinger er dessverre thaier overrepresentert.

- Bruk soppkontrollene
- Mange personer med utenlandsk bakgrunn har god kjennskap til matsopper fra hjemlandet. Naturens sammensetning av både matsopper og giftsopper kan imidlertid variere mye mellom forskjellige land og verdensdeler, opplyser Giftsentralen, som også anbefaler utlendinger å ta et soppkurs og bruke oppdatert sopplitteratur som ikke er eldre enn 10 år. De anbefaler også alle å benytte soppkontrollene i Norge.
I år har ikke norsk presse skrevet om noen tragiske hendelser hvor thaier har spist giftig sopp. Men det er langt fra alle tilfeller som kommer i avisene, og det er ikke alltid nasjonaliteten til de som blir syke nevnes.

Thailands Tidende utgave 10/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge