Tom Stenshavn Tom Stenshavn foto: Dag A. Ekeberg
2. desember 2011

Visumsøkere utsettes for svindelforsøk

Skrevet av 

Thaier som vil besøke Norge må søke visum via servicesenteret VFS i Bangkok. Nå advarer reisebyrået VIP-reiser mot svindlere som holder til rett utenfor senteret.

AV: DAG A. EKEBERG

Det er mange nordmenn som inviterer sine thailandske kjærester på besøk til Norge. Nordmenn garanterer for oppholdet, og thaien må selv gjennomføre søknadsprosessen. Som en service til kundene hjelper VIP-reiser jentene (det er i all hovedsak jenter det dreier seg om) med søknaden. En del av søknadsprosessen er personlig fremmøte på VFS Global i Amarin Tower i Lumpini. VFS har en avtale med den norske ambassade, og en del andre lands ambassader. Daglig leder i VIP-reiser Tom Stenshavn forteller om situasjonen utenfor VFS-kontoret:
- Svindlerne griper fatt i jentene før de rekker å gå inn hos VFS. De later som de vil hjelpe til, og går gjennom jentenes papirer og påpeker ‘mangler’, for eksempel at enten flybillett eller reiseforsikring ikke er gyldig. Mange av jentene blir lurt til å kjøpe disse tingene på nytt - og det er snakk om store summer.
Stenshavn forteller at svindlerne også tilbyr seg å sende inn søknad på nytt, og påstår at sjansene er større for å få visum hvis de bruker deres kontor. De sier de har mest erfaring av alle og at de samarbeider med ambassaden. Men når noen betaler for ny innsendelse av søknad via internett så sender de ikke ny, de bare lar den gamle være sendt og beholder pengene. Kvitteringer blir aldri utstedt.

Blir anbefalt å lyve
- Jentene blir av svindlerne oppfordret til å lyve på intervjuet med ambassaden. Vårt reisebyrå ligger i Pattaya, så mange av jentene bor der, men de blir oppfordret til å si at de møtte sin kjæreste på landsbygda, ikke i Pattaya. Men ambassadepersonellet gjennomskuer dette, og det ødelegger ofte sjansene for å få visum. Vi hadde akkurat to søkere som begge fikk avslag hos ambassaden av denne grunn. De vil nå sende inn anke for å forklare saken.
- Er det noen skandinaviske kunder som har opplevd dette?
- Det er kun jentene selv som har oppdaget dette. Svindlerne er mer forsiktig når utlendinger er med. Jeg sendte vår egen visummedarbeider dit, og hun ble ‘overfalt’ umiddelbart. Hun fikk tilbud om en masse rare løsninger, men når hun spurte etter telefonnummer, e-postadresse eller visittkort fra svindlerne så hadde de ikke det. Hun fikk heller ikke oppgitt noen fullstendig pris, kun at de ville komme med dette senere.
Stenshavn sier at de advarer alle søkerne om denne svindelen, men likevel er det mange av jentene som går i baret.


- Visumbyråer kan føre til avslag

Steinar Moe, konsulærassistent ved ambassaden, sier at bruk av byråer kan føre til avslag på søknaden. Ambassaden advarer så godt de kan, men har ikke mulighet til å anmelde svindlerne.

- Kjenner dere til dette problemet som VIP-reiser forteller om? Er det andre som har klaget på det samme?
- Fenomenet med visumbyråer som skal hjelpe visumsøkere er utbredt i Thailand og en rekke andre land, og har eksistert i lang tid. Problemet er ikke begrenset til Amarin Tower i Bangkok, hvor de nordiske ambassadenes visasentre ligger, men gjelder også byråer i Pattaya og andre steder i landet. Ambassaden mottar ofte henvendelser fra nordmenn som har vært misfornøyde med råd de har fått fra slike byråer. Mange byråer tar betalt for tjenester som ikke er nødvendige - for eksempel oversetting av thailandske dokumenter, ber om dokumentasjon som ikke står på ambassadens sjekklister og som ambassaden ikke ønsker, og gir feilaktige og misvisende råd til både søker og referanseperson.

- Svekker troverdigheten
- Har dere noen tiltak for å få bukt med dette, samt å advare brukerne?
- Fordi bruk av byrå faktisk svekker troverdigheten av søknaden, kan det i verste fall føre til avslag på en visumsøknad som ellers kunne vært innvilget. Vi svarer derfor alltid i slike tilfeller at vi mener det er unødvendig å bruke visumbyråer, og prøver i stedet å gi detaljert veiledning på vår hjemmeside om fremgangsmåten for å søke om ulike typer visum. Der finner man også informasjon på norsk om hvordan den norske referansen kan bistå søker generelt, og også hjelpe søker med å fylle ut søknaden elektronisk på den nye søknadsportalen.

Kan ikke anmelde
- Har dere anmeldt eller tatt andre tiltak overfor denne type svindlere?
- Ambassaden har formelt ikke anledning til å anmelde personer eller bedrifter i vårt myndighetsområde. Men vi har i flere år hatt en generell advarsel på vår hjemmeside mot bruk av slike byråer. Den samme advarselen står på informasjonssiden til VFS. Vi har også advart mot bruk av visumbyråer på våre årlige informasjonsmøter, og har hatt en lignende advarsel oppslått på ambassadens venterom.
Moe legger til: - I to tilfeller er visumbyråer i nærheten av ambassaden blitt ‘svartelistet’, det vil si at vi har bedt det thailandske forsikringsselskapet de var agenter for om å trekke deres agentur, fordi de opptrådte i strid med den avtalen alle godkjente forsikringsselskaper har undertegnet for å kunne bli akkreditert av Schengen-ambassadene.

Thailands Tidende utgave 10/2011

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge