2. desember 2011

Skredderne i Pattaya sliter fortsatt

Skrevet av 
2011 har ikke vært noe bedre enn fjoråret. Skredderne fra Bangladesh sliter fortsatt. Og de må sette ned prisene for å kapre kunder.

AV: ODDVAR J. WANGBERG

- I intervjuet med deg og fire andre skreddere fra Bangladesh 1. mars 2010 klagde du på at det var dårlige tider i bransjen og lite turister i Pattaya. Hvordan er situasjonen nå?
- Det er mange turister i Pattaya nå, men mange av dem kommer fra Russland, India, Iran og Kina og de kjøper ikke noe. Det er ingen vits å snakke til dem. De siste ti dagene har jeg ikke hatt et eneste salg, så nå håper jeg at nordeuropeerne - helst nordmenn, snart kommer innom.
Nordmenn står for 50 prosent av salget i Labus butikk og han sier at de er de beste og mest fornøyde kundene. Dårlig salg til tross, Labu har nettopp ansatt en burmeser, ved navn Raj, som kan sørge for at butikken kan være åpen hele tiden, selv når Labu er hos syerskene.
- Jeg kommer til å holde på så lenge jeg klarer. Alle sliter med å få kunder inn i butikken nå, og alle håper det snart kommer mange nordeuropeere til Pattaya, sier Labu.
- Hvordan går det med skredderne fra ditt land nå da?
- Alle har problemer nå, til og med inderne tror jeg. Det lite turister og dårlig økonomi i Europa og USA som er årsaken. Nå til dags kommer bare russere og arabere, og de bruker ikke penger. Jeg håper fremtiden skal bli bedre og at vi kommer oss på beina igjen.

Ble lurt av landsmenn
Bangladesh er en av verdens fattigste land. Mange innbyggere drømmer om å reise utenlands for å jobbe. Labu tilhørte den øvre middelklassen. Faren hadde en god jobb i sentraladministrasjonen i postvesenet, og sørget for at alle barna hadde høyere utdanning.
- Jeg solgte min skredderbutikk, og reiste fra Dhaka til Bangkok. Jeg var innom Pattaya, så til Laos og Malaysia. Ingen steder var det jobber å få. Jeg reiste tilbake til Pattaya, bare for å bli avlurt mine 500 dollar av noen landsmenn som hevdet at de kunne hjelpe meg.
Labu fant imidlertid en jobb som selger - en av de som står utenfor skredderforretningene og forsøker å få folk inn i butikken. I perioden 2000-2004 var det gode tider og ikke altfor mange om beinet i Pattaya, og Labu kunne legge seg opp en pengereserve. I 2005 kjøpte han butikken han driver i dag utenfor Tops supermarked for 600.000 baht.

Tøft de siste årene
De siste årene har konkurransen blitt veldig tøff, Labu har måttet sette ned prisene, og han har ikke lenger overskudd til å sende hjem til familien i Bangladesh. Årets flom har gjort situasjonen ekstra ille.
Uansett om økonomien ikke er god, så sier Labu at han har det veldig mye bedre enn han ville hatt det i Bangladesh. Her har han tross alt elektrisitet, rent vann og trygge omgivelser.
Labu konkurrerer med skreddere fra Pakistan og India, men han sier at konkurransen er ujevn. Disse nasjonalitetene har vært i Thailand veldig lenge og er statsborgere her.

Arrangert ekteskap
Labu har nettopp giftet seg. Grunnen er litt spesiell: Moren ringte og fortalte at en yngre bror var forlovet og ville gifte seg. Ifølge tradisjonen måtte da Labu, som eldste sønn, gifte seg først, før hans yngre bror kunne følge i fotsporene. Og bryllupet til broren måtte Labu finansiere, også ifølge tradisjonen. Labus kone Sumayaakter, med kallenavnet Pinky, var utvalgt hjemme av hans mor, og Labu stilte pyntelig opp.

Jim klarer seg bra - utvider
I den samme utgaven av Pattaya Tidende hadde vi også intervju med mannen bak Jim International, en inder ved navn Jaswinder Singh. Han klarer seg bra. Han har nå to butikker i Rayong, i tillegg til Pattaya soi 7 og den nye satsingen mot nordmenn, rett utenfor New Nordic på Pratamnak Hill soi 4. Jim var tidlig ute i Pattaya, og har klart å holde konkurransen på avstand.

Thailands Tidende utgave 10/2011
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge