2. oktober 2011

Frykter tuktuk-krig i Phuket

Skrevet av 
Nok en turist er banket opp av tuktuk-mafiaen i Phuket. Redaktøren i Phuket Gazette advarer nå mot full krig, og oppfordrer politiet til å ta affære før resort-eiere tar saken i egne hender.

AV: DAG A. EKEBERG

Redaktøren i den ukentlige avisa Phuket Gazette, Parichat Utintu, sier at det bare er et tidsspørsmål før tuktuk-sjåfører vil ta livet av turister på øya. Nylig ble en tysk turist banket opp og er fortsatt i koma, etter en uenighet om prisen på en tuktuk-tur hjem fra en bar. Det er krangling om pris på transport som skaper de mange problemene på øya. I motsetning til de fleste store byer og tettsteder i Thailand, har ikke turiststedene i Phuket såkalte bahtbusser som kjører faste ruter med faste priser. Isteden har de tuktuk-er, som forsøker å ta så høye priser de kan. På slutten av 90-tallet var det ifølge redaktøren en lokal forretningsmann som startet opp med bahtbussvirksomhet, under navnet Patong-Karon Songthaew Service, men han ble mobbet av tuktuk-mafiaen og truet til å avvikle virksomheten.

Tvunget til å bruke moped
Utintu sier at indirekte er tuktuk-mafiaen ansvarlig for mange dødsfall, siden turister leier moped for 150 baht pr dag istedenfor å ta tuktuk til minimum 200 baht pr tur. Med normale bahtbusser ville mange ha valgt å bruke disse, og ikke utsatt seg for fare på moped. Patong Hospital har ifølge redaktøren i snitt 400 pasienter hver dag, hvorav ca. en firedel er utlendinger. Han sier at flertallet av utlendingene som havner på sykehuset har vært utsatt for trafikkulykker.

Problemer for alle resorter
Phuket Gazette sier at så godt som alle større resorter og hoteller har problemer med tuktuk-mafiaen. De parkerer utenfor inngangen og maser på gjestene om å bruke deres tjenester. Mange resorter har forsøkt å ta i bruk egne kjøretøyer til transport av gjestene, men har opplevd sjikane, slagsmål og regelrett blokkade av veien ut fra resortene.
Redaktøren sier rett ut at guvernørembetet i Phuket er tannløst og kan ikke stille opp mot tuktuk-mafiaen. Han appellerer til politiet på øya, men har ingen store forhåpninger. Det ulmer i handelsstanden, og det snakkes om at de er nødt til å ta saken i egne hender hvis man skal få bukt med monopolet. Problemene har eksistert i flere tiår, og ingen ting tyder på at myndighetene kan eller vil gjøre noe med problemet.

Pattaya - en annerledes mafia
Pattaya har også sin transportmafia, og myndighetene er like hjelpeløse overfor dem. Men heldigvis for Pattaya så tar de 10 baht pr tur, ikke 200. Det har vært mange klager overfor bahtbussene i Pattaya også gjennom årene, men klagene kommer ofte fra thaier, som blir kastet av bussen til fordel for mer velstående turister som ønsker å bli kjørt til døra og er villig til å betale ekstra. Bahtbussene i Pattaya forsøker også å ta stive priser når turister vil til bestemte destinasjoner, men i hvert fall eksisterer alternativet å følge ruta og betale 10 baht.
Phuket Gazette hadde for øvrig et leserinnlegg som sammenlignet Pattaya og Phuket. Danny Mulligan skrev at den siste tuktuk-volden nå har avgjort saken for ham. Han har flyttet til Pattaya og vil aldri mer tilbake til Phuket. Og han hevder å ikke være alene.

Truer med EU-advarsel
Problemer med tuktuker i Phuket er ikke nytt. Mange av de utenlandske konsulene der har uttalt seg til pressen, senest den østerrikske konsulen, som har oppfordret EU til å utstede en offentlig advarsel overfor turister som ferierer i Phuket. Han sier at minst halvparten av turistene i Phuket kommer fra EU/EØS, og at thailandske myndigheter nå må begynne å ta dette problemet på alvor før det er for sent.

(Thailands Tidende utgave 8/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge