2. oktober 2011

Lederartikkel: Problemer i regntiden

Skrevet av 

Det har vært storflom i Thailand. Det skjer hver høst, men denne gangen har det vært verre en normalt. Men det er ikke bare været som er problemet.

På Koh Samui vasser de i vann til livet når det er storflom, for der har resortene tatt over mesteparten av strandlinja, og blokkerer avrenning fra veger og turistområder. Ikke mindre enn to storflommer har Koh Samui opplevd på under ett år. I Pattaya er det bedre aksess til sjøen, så der vasser man vanligvis kun til knes når det er flom, bortsett fra under årets rekordflom.

I Pattaya er det flom på vegene to ganger pr år. Det skyldes at ‘regntiden’ i det sentrale Thailand egentlig er to regntider. Den første - korte - regntiden kommer som oftest i mai måned. Den andre regntiden kan man grovt sett si er fra slutten av august til midten av oktober. Det regner også litt i sommermånedene, men det ville være en betydelig overdrivelse å kalle det regntid.

Så det er alltid en flom på våren i Pattaya, nærmere bestemt når det første skikkelige regnskyllet kommer. Da er nemlig dreneringsrør og kummer tette etter den lange vinteren. Samme fenomenet har man i august/september. Det er alltid et skikkelig regnskyll som forårsaker flom, og dreneringen har selvsagt tettet seg over den tørre sommeren. Myndighetene er flinke til å rykke ut å renske opp i dreneringssystemet ETTER at det har vært en flom. Man kunne kanskje foreslått at de rensket opp FØR de årlige flommene, for eksempel i april og august, men det ville vel vært for mye forlangt. Omtrent som om nordmenn skulle skifte til vinterdekk før snøen kom.

Høstens storflom i Pattaya 11. september hadde en spesiell vri, siden den kom med rømte krokodiller. 29 av 2890 krokodiller på Pattaya Crocodile Farm stakk av, heter det seg. Vel, faktum er at man ikke vet hvor mange som stakk, men man vet at de har fanget 29 stykker. Sannsynligheten for at det er flere som er ‘på rømmen’ er stor, og en finnerlønn på 5000 baht pr dyr er utlovet. Dette kan kanskje være en fin måte for nordmenn å spe på pensjonen etter at kildeskatten ble innført? Vi skriver om krokodillene på side 29. Det er ikke første gang det har rømt krokodiller under flom i Pattaya, men vi fant ikke datoen for når det skjedde sist, så her trenger vi lesernes hjelp.

Det er også andre faste innslag i regntiden. Med færre turister blir det desto viktigere for turistnæringen å tyne mest mulig penger ut av hver og en. Det resulterer av og til i bråk, og en gjenganger er taxinæringen. Som vi rapporterer på side 5 har det nok en gang vært konfrontasjoner mellom turister og tuktuk-sjåfører i Phuket. Ambassadører og konsuler har i lengre tider oppfordret thailandske myndigheter til å gjøre noe med problemet. Men det skjer ingen ting. Turistmyndighetene vil nå doble antall turister til Thailand med en ny storstilt reklamekampanje. Hva med å være litt mer realistisk, og sette seg som mål å unngå at antall turister går ned? Ting som tuktuk-problemer i Phuket og jetski-mafia i både Phuket og Pattaya har fått stor mediedekning verden over. Det spørs om ikke de fleste annonsekronene til TAT må gå med til å forsøke å bøte på skadene som allerede er gjort.

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge