Caroline Victoria Sand Karlsen (th.) i kamp Caroline Victoria Sand Karlsen (th.) i kamp (foto: privat)
2. oktober 2011

Norsk jente mot toppen i thaiboksing

Skrevet av 

Caroline Victoria Sand Karlsen (24) har vunnet fem kamper i thaiboksing i Bangkok allerede, og ser nå frem til å være med på amerikansk reality-TV.

TEKST: DAG A. EKEBERG

Caroline ferierte hos sin tante Wenche Jostad på Koh Samui i fjor, og ble med på en mosjonsrunde med thaiboksing. Det ble starten til en ny karriere for Caroline, som til daglig studerer ved Högskolan i Gävle i Sverige.
Nå står realityserien Tuff Girls i Bangkok for døren. Her møter hun vestlige jenter hovedsaklig fra Europa, Australia og USA. Tuff Girls er en amerikansk produksjon. Caroline er allerede bekreftet som deltaker, men tidspunktet for innspilling er ennå ikke fastlagt.

En ren tilfeldighet
Det er boksetrener gjennom mange år ‘Master Toddy’ i Bangkok som står for arrangementet, og som også har gitt Caroline noen tips om sporten.
Det var en tilfeldighet at Caroline dro innom ‘13 Coins Muay Thai Gym’ i Bangkok på vei hjem fra Koh Samui. Der fikk hun altså høre om Tuff Girls, forlenget visumet og trente sammen med 14 andre jenter der i flere uker.
Caroline slår større og sterkere motstandere ned i støvlene. I hvert fall har hun vunnet alle sine fem kamper så langt.

Idrettsjente
Caroline var en erfaren idrettsutøver før hun startet med thaiboksing. Hun har drevet med mange idretter, og konkurrert på internasjonalt nivå i snowboard. Hun gikk på Norges Toppidrettsgymnasium før hun begynte å studere idrett i Gävle.
- Dette var mitt første møte med en kampsport, innrømmer Caroline, som gikk sin første kamp etter kun tre ukers trening.
- Det første jeg gjorde da jeg kom hjem igjen til Sverige var å finne en thaibokseklubb. Jeg fant Söders Fight Gym i Gävle, hvor det er en trener som har bakgrunn fra Thailand.

Ønsker å bo i Thailand
Caroline fortsetter: - Det er en helt ubeskrivelig følelse å gå matcher, og treningen er hard med mye svetting. Men det er gøy, og det fra første stund.
Målet til Caroline er å bli så god at hun kan stille i tittelmatcher.
Caroline trente i 2,5 måned i Thailand i sommer, og drømmen er å bo og trene fast her. Hun har nå vært i Thailand i alt fem ganger, og liker seg godt:
- Jeg elsker både maten og kulturen, og har lyst å lære språket også.

Hard trening
Caroline fortsetter: - Høstens planer er å trene så mye jeg kan, men siden jeg studerer fulltid er det dessverre ikke mulig å trene like mye som jeg får gjort i Thailand, der jeg trener to ganger om dagen. Jeg har veldig god oppfølging på klubben her i Gävle, så det blir ca. 5 boksetreninger og 2-3 styrke- og kondisjonsøkter i uka.
- Hva er de umiddelbare planene dine fremover?
- Jeg er inne i en progresjonsperiode nå, så det føles som jeg lærer utrolig mye. Jeg er veldig sulten på nye utfordringer. Planen er å gå en eller to matcher i Sverige i høst, for å få mer kamprutine før jeg skal tilbake til Master Toddys Gym og Tuff Girls i Bangkok. Jeg har allerede fått en kamp i Falun 1. oktober, avslutter boksestjernen.

Regler og tradisjoner

Thaiboksing (kalt ‘Muay Thai’ på thai) er en kampsport med opprinnelse fra Thailand, hvor man konkurrerer i full kontakt. Sporten stammer fra den thailandske hærens metode for nærkamp, Muay Boran, men våpen er blitt fjernet og sporten er blitt tilpasset bokseringen.
I motsetning til mange andre kampsporter har thaiboksing relativt få og enkle teknikker. I stedet for å lære seg stadig nye teknikker, bruker thaibokseren heller tiden på å finslipe de grunnleggende teknikkene, samt trene kondisjon og styrke.
I tiden før en konkurranse trener utøverne vanligvis to ganger om dagen seks dager i uken.
I Thailand går en boksekamp fem runder ganger tre minutter, og reglene tillater slag, spark, kast og bruk av knær og albuer. Utøverne har hansker, tannbeskyttelse og susp.
I Thailand er kampene omgitt av ritualer, som at utøverne før kampen deltar i en dans, som etterfølges av musikk. Dansen heter Wai Kru Muay, eller Ram Muay. Under dansen har utøverne på seg et hodeplagg kalt Mong Kong. Dansen skal bidra til å drive vekk onde ånder samt hedre trenerne. Dansen kan se forskjellig ut avhengig av hvilket lag du konkurrerer for.

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge