Fordel å ta dykkerkurset i Thailand
2. september 2011

Fordel å ta dykkerkurset i Thailand

Skrevet av 
Bjørnar Tollefsen var ikke i tvil om hvor han ville ta utdanningen til dykkeinstruktør. Selv om prisen er omtrent den samme som i Norge, er det mange fordeler med å dykke her.

TEKST OG FOTO: ODDVAR J. WANGBERG

- Jeg skalv som et aspelauv da jeg skulle ned på 40 meters dybde i et korallrev med haier og skorpionfisk for første gang, der var et sjøliv som du aldri opplever hjemme i Norge, sier Bjørnar Tollefsen (47) fra Øksfjord i Finnmark. Han er i ferd med å utdanne seg til dykkeinstruktør.
- Jeg trenger bare ett kurs til så er jeg instruktør, sie han. - Jeg har allerede tatt grunnkurs og masterkurs hos Pattaya Dive Centre, hvor sikkerheten er satt i høysete.

Ingen tørrdrakt og ståltank
- Det er behageligere å dykke i 30 graders vann enn i 2 grader hjemme. Det er en av grunnene til at jeg valgte Thailand. I tillegg har jeg kone og barn her og har vært her mange ganger, sier Tollefsen.
Prismessig forteller Tollefsen av Norge og Thailand ligger omtrent likt for slike dykkerkurs. Men i Norge må man bruke tørrdrakt på grunn av kulda, og en tung ståltank, mens her i varmere strøk holder det med en letter aluminiumstank på 7-8 kilo. Det blir lettere å bevege seg i vannet, forteller Tollefsen, som anbefaler folk å ta med hele familien på dykkerkurs i Thailand.

Redd i fem minutter
Tollefsen var en smule engstelig da han skulle ta sitt første dykk med lufttank. Den engelske instruktøren trøstet med at de kun skulle ned til ti meters dyp. Tollefsen forteller:
- Redselen forsvant etter kun fem minutter, da opplevelsene stod i kø, en ny verden med korallrev og alle de tusenvis av sjødyr og fisk som bare vrimler rund deg av nysgjerrighet.
Det er som å dykke i et akvarium, sier han. - Haiene og skorpionfiskene rørte meg heldigvis ikke.

Torsk eller koraller?
- Hjemme i Norge forsvinner torsken og seien fordi de er redd, men det er også spennende å dykke hjemme hvis man finner et gammelt vrak. Nå dykker jeg hver dag og opplever aldri mere skjelvingene. For meg å dykke nå er som å bevege seg på land.
Thailandske myndigheter har senket to utrangerte fartøyer utenfor Pattayas kyst, som er blitt til koraller med sjøliv som dykkere fra hele verden kommer for å oppleve.

Grunnkurs i dykking:

Pattaya Dive Center er et av ca. ti dykkerskoler i Pattaya. De tar 14.000 baht for et grunnkurs, inkludert teoriundervisning og praktisk trening i sjøen med fire dykk. I tillegg kommer kursmateriell på 2000 baht Dersom du ønsker å prøvedykke, men er usikker på om dette er noe for deg, kan du få to prøvedykk uten teori til 4000 baht.
Har du dykkersertifikat er prisen 2600 baht, som inkluderer to dykk på en dag. Leie av utstyr koster den nette sum av 400 baht pr dag.
Teoridelen gjennomføres i klasserom i løpet av en dag. Vanntreningen foregår på grunt vann i basseng eller sjø og gjøres over to dager. Under kurset vil du lære de nødvendige ferdigheter og sikkerhetsrutiner for å kunne dykke. Eleven får fire dykk i sjøen sammen med instruktør ved et lokalt korallrev. Etter grunnkurset har du lov å dykke ned til 18 meters dybde.
Minimumskravet er at du er over 10 år og evner å svømme 200 meter uten hjelp og uten å stoppe.

(Thailands Tidende utgave 7/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge