2. september 2011

Lederartikkel: Hva opptar oss mest? Oss selv!

Skrevet av 

Med avisens nye webforum har vi nå statistikk over hvilke emner som er mest populære. Ikke overraskende er det et par temaer som rammer lommeboka som dominerer, nemlig pensjonsutbetalinger og prisnivået i Thailand.

Nordmenn bosatt i Thailand har jo tidligere kunnet heve pensjoner og trygd uten skatt i verken Norge eller Thailand. Og Thailand har vært et meget rimelig land å bo i, men som nå opplever stor prisstigning på enkelte varer.

Artikkelen om 'Gullpensjonistene' fra juliutgaven har nå fått over 30 svar, og emnet er blitt lest et firesifret antall ganger. De fleste trodde at pensjonsutbetalingene var 'hellige' og ikke kunne reduseres, men så kom kildeskatten. Det viste seg at folk som har slitt gjennom et langt yrkesliv ikke nødvendigvis kunne leve ut sine dager under de økonomiske kår de var forspeilet. Dette gjelder spesielt folk med lave pensjoner, som i Norge betaler null skatt og har mange støtteordninger, mens man her betaler 15 prosent kildeskatt og ikke har noe støtte.

Hvis det kan være noen trøst for nordmenn, så har både svenske og danske pensjonister dårligere vilkår enn nordmenn. Svenske trygdemottakere beskattes høyere enn norske, og danskene må holde seg i Danmark minst halve året for å få nyte godt av trygd og pensjon.

Et hovedproblem er at nordmenn som tidligere ville melde utflytting - og få skattefritak - måtte selge unna fast eiendom i Norge. Problemet med dette er at mange ble trvunget til å selge på ugunstige tidspunkt. Og det er uansett en trygghet å ha fast eiendom i et bunnsolid land som Norge.

De som solgte hus eller leilighet i Norge og kjøpte tilsvarende eiendom i Thailand har byttet en buinnsolid investering mot noe som kan være usikkert. Det er mulig å sikre sine investeringer i Thailand, ved en smart eierstruktur og ved å kjøpe i områder hvor eiendom er lett omsettelig. Men mange har gjort helt andre og usikre valg på eiendomsmarkedet. Et hus 'på landet' i Norge kan relativt lett selges til en akseptabel pris. Et hus ute på landsbygda i Thailand kan ofte ikke selges i det hele tatt, enten på grunn av manglende etterspørsel eller fordi det mange steder ikke finnes skikkelige skjøter på eiendom.

Både på leiemarkedet og salgsmarkedet er det i Thailand større tilbud enn etterspørsel, i hvertfall nå for tiden. Det kommer av at det for velstående thaier er gunstig skattemessig å utvikle eiendom. Dette fører til at investering i eiendom i Thailand kan være usikkert. Det kan ta tid å finne leietakere hvis du vil tjene på utleie, og det kan ta tid å finne kjøpere hvis du er nødt til å selge.

Da hadde det kanskje vært bedre å beholde fast eiendom i Norge, og leid seg husvære her. Men det fikk man altså ikke lov til av norske myndigheter.

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 7/2011)

Lest 1275 ganger Sist redigert 2. september 2012 - 14:38

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007