Pasi Marjamaki i Logans Pasi Marjamaki i Logans foto: Dag A. Ekeberg
2. september 2011

Stadig flere skandinaver til Rayong

Skrevet av 
Visningsturer er ut, men det kjøpes fortsatt eiendom

Mae Phim i Rayong er blitt populært blant svensker og finner, men nordmenn lar vente på seg. Det svenske firmaet Logans har drevet stort innen eiendom i Thailand de siste syv årene, og kan fortelle om store endringer i kjøpsmønstre. De dropper nå et prosjekt på Koh Chang og satser 100 prosent på Mae Phim.

AV: DAG A. EKEBERG

Pasi Marjamaki (42) er markeds- og salgsdirektør for det svenske eiendomsfirmaet Logans Thailand, en jobb han har hatt i seks år. Han forteller om en begivenhetsrik periode i eiendomsmarkedet i Thailand.
- Tidligere skjedde det meste av salget via visningsturer. Vi hadde 80-90 slike turer pr år, og de fleste av deltakerne kjøpte eiendom.
På den tiden var det eneboliger som var mest populært, med priser fra 6 millioner baht og oppover.
- Folk har nå helt sluttet å reise på visningsturer, sier Marjamaki
- Kjøperne i dagens marked er mye mer forsiktige. De reise ned på egen hånd, og besøker mange prosjekter før de bestemmer seg.
Logans bygger fortsatt eneboliger, men etter krakket i verdensøkonomien i 2008 er det blitt større etterspørsel etter små leiligheter. Og Logans har vært raske med å tilpasse seg.

Yngre folk vil ha leilighet
- Det er også mye større andel av yngre kjøpere nå, sier Marjamaki, - og de vil gjerne ha en liten leilighet istedenfor et stort hus. Da snakker man om en investering helt ned i under en million baht.
- Vi hadde en tung periode i 2008- 2009, som de fleste andre i bransjen, men det siste halvannet året har vi solgt godt, kan Marjamaki fortelle.
Han sier at mange ser på disse leilighetene som en investering, og kjøper gjerne flere stykker. Blant de som kjøper mer enn en leilighet, er det vanligst antallet å kjøpe 3-4 stykker.
Logans Thailand har også utvidet salgsarbeidet til å omfatte Singapore og Hong Kong. Det er mange investorer der som ser for seg Rayong som et kommende marked, og kjøper leiligheter som en ren investering.

Hvor er nordmennene?
Firmaet Logans Thailand har solgt ca. 700 hus og leiligheter de siste 7 årene. Svensker og finner dominerer blant kjøperne, men mange andre nasjonaliteter har kommet til, ikke minst thaier. I det siste prosjektet, Avatara i Mae Phim, er det i andre byggetrinn hele 20 prosent thailandske kjøpere. Det dreier seg mest om velstående folk fra Bangkok som ønsker seg en feriebolig, kan Marjamaki opplyse.
Gjennom hele Logans salgsvirksomhet har det vært ca 40 prosent svenske kjøpere og 30 prosent finner. Nordmenn er det ikke mange av, og årsaken er at Logans ikke har klart å finne gode salgsagenter i Norge, ifølge Marjakami.
- Hvis noen vil være agent for oss i Norge er det bare å si fra, smiler han.
Avatara består av 150 enheter, de fleste er små leiligheter med ett soverom på ca. 37 kvadratmeter.
Salget ble startet for halvannet år siden, og nå er det kun åtte enheter igjen. Leilighetene blir solgt både som freehold og leasehold. Freehold betyr skjøte i eget navn, og det koster en liten slant ekstra.

Ga opp på Koh Chang
Logans har bygget mye i Bangsaen, som ligger halvveis mellom Bangkok og Pattaya. Der er det nå også et stort prosjekt på gang med bygging av 230 eneboliger. Prosjektet heter Mountain View og har solgt 80 enheter pr i dag. De forsøkte også et prosjekt på Koh Chang. Logans kjøpte land der for mange år siden, og har også en populær bar/hotell (Buffalo Bar - som i Rayong) der.
Men likevel gikk ikke salget som forventet, mange av kundene foretrakk å investere i Rayong isteden, så nå er Koh Chang-prosjektet rett og slett flyttet til Mae Phim i Rayong, forteller Marjamaki.
- Hva skjer videre med Logans?
- Vi har akkurat tatt en strategisk avgjørelse om at vi også i fremtiden vil satse her i Mae Phim, sier Marjamaki.
- Dette er et populært sted med en god fremtid, det er ingen grunn for oss til å dra andre steder med det første.
Logans Thailand er grunnlagt og eid av de to svenske brødrene Widing, med Christian Widing som administrerende direktør.

Mae Phim - en fredelig plett (foreløpig)

Mae Phim er en fredelig plett sammenlignet med Pattaya som ligger en times tid lengre nord langs kysten.

Den fire kilometer lange stranden Mae Phim ligger i Rayong-provinsen og er et populært utfluktsmål blant thaier. Utenlandske turister tar også turen i større og større antall.
Det er en fin motorvei helt fra Bangkok, og turen tar et par timer. Det er ingen strandselgere å se, ihvertfall ikke av den plagsomme typen som går fra turist til turist.
Men mat er det nok av, skikkelig sjømat til en overkommelig penge. Du ser de mer eller mindre provisoriske thairestaurantene på rekke og rad. I helger og fridager er det fullt av thailandske familier på tur.

Store hotellkjeder kommer
Både Mariott og Holiday Inn har hoteller under planlegging her, så de store kjeders inntog er nært forestående.
Mae Phim ligger kun 20 kilometer unna Ban Phe hvor man kan ta båten ut til øya og nasjonalparken Koh Samet. Ellers kryr det ikke av typiske turisttilbud, og det er da også litt av sjarmen med Mae Phim.
Folk med utferdstrang kan leie seg moped med sidevogn. De fleste restaurantene ligger i sydenden av den 3 kilometer lange strandvegen i Mae Phim. Logans har plassert seg i motsatt ende, som de mener har stort utviklingspotensiale.

(Thailands Tidende utgave 7/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge