1. august 2011

Phansa - tid for meditasjon og risplanting

Skrevet av 
Buddhistene er inne i en tre måneder lang periode som kalles Phansa, eller Buddhist Lent på engelsk.

AV: TERJE ENGØ

Monsunen har feid innover Thailand. Med den kommer tropiske regnskyll og kraftige tordenvær. Vannet stiger i elvene og rismarkene oversvømmes. Det er tid for å plante ris og sikre mat for det kommende året. For munkene er det tid for å trekke seg tilbake og søke ly for monsunen.
For to uker siden, lørdag 16. juli, var det den buddhistiske helligdag Khao Phansa. Dagen markerer inngangen til en periode på tre måneder som kalle Phansa, eller Buddhist Lent på engelsk. Når perioden er over feires Aok Phansa.
Mange forbinder Khao Phansa med store parader med voksfigurer i de større byene. I noen turistbrosjyrer kalles høytidsdagen for Vokslysfestivalen.
Men paradene er bare en liten del av Khao Phansa. De land hvor buddhismen står sterkt, som India, Tibet, Kambodsja, Myanmar og Thailand, har til felles det kraftige værfenomenet monsun som bringer fuktig luft fra Det indiske hav innover land. Den sterke vinden oppstår når landmassene varmes opp raskere enn havet. Det får enorme luftmengder til å stige opp, og det skaper lavtrykk og store mengder regn.
For munkene varsler Khao Phansa at det er tid for å trekke seg tilbake til templene. Nå skal tiden brukes til spirituell fornyelse. Det er tid for meditasjon og å studere Buddhas lære. Tidspunktet passer bra. For nå trenger bøndene all tid til å konsentrere seg om å få plantet årets risavling.

En trollsk festival
I forbindelse med Khao Phansa samles landsbyens folk i templene først om morgenen for å gi munkene mat og offergaver. Vokslys og nye drakter er blant de vanlige gavene denne morgenen. Deretter samles de igjen ved tempelet i sjutiden på kvelden for en seremoni som kalles Vien Tien. Da er de utstyrt med et lite vokslys og noen dekorative liljer. Anført av tempelets munker går de tre ganger rundt tempelet. Etter tre runder rundt tempelet plasseres lysene forskjellige steder i tempelets forgård, samtidig som det bes bønner med håp om en bedre karma, gode avlinger og kanskje lykke i lotterier. Lysene lyser opp busker og trær på en trollsk måte, mens munkene messer frem Buddhas lære inne i tempelet.
I de tre månedene som kommer er det uvanlig at noen gifter seg. Derimot er det vanlig at unge gutter blir ordinert til munker, for en uke eller to, og noen ganger for en lengre tid. Hvor lenge er nok både avhengig av hva gutten selv vil, og ikke minst hvor stort behov det er for hans arbeidskraft i forbindelse med planting av ris eller annet arbeid.

(Thailands Tidende utgave 6/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge