25. juni 2011

Svensk 'godiskung' overtar norsk restaurant

Skrevet av 
Svenske Göran Strandheim og kona Pan har overtatt Håkon Restaurant i Pattaya fra de tidligere eierne, Sa-ing og Egil Ramse.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

Göran Strandheim (58) er rede til å starte opp igjen med forretningsdrift etter at han i 2008 solgte karamellfabrikken Strandheims Konfektyr i Jönköping, som han grunnla og drev i 30 år. Det blir kona Pan som vil stå for driften, men ektemannen har sine klare meninger om god matkunst.
- Jeg har jo lang erfaring innen næringsmiddelindustrien, selv om det dreide seg om godteri og ikke restaurantmåltider, sier Strandheim, som innrømmer at han i alle år har vært opptatt av matlaging:
- Jeg har vært medlem av matlagingsgrupper i Jönköping hele mitt voksne liv, det har vært møter et par ganger i måneden hvor man har møttes og utvekslet oppskrifter og laget mat for hverandre.

Leverte til 'Tante Pose'
De som har kjøpt karameller og polkagriser fra 'Tante Pose' i Norge har uvitende spist svensk godteri, solgt av Göran Strandheim til sin norske partner: - Vi solgte mye varer til Norge, selv om det jo ble pakket inn på nytt, og markedsført under norske navn.
Strandheim startet sin virksomhet helt fra grunnen av i en alder av 25 år, og er fornøyd med forretningskarrieren. - Jeg kan ikke huske at vi trengte å annonsere varene våre, de solgte seg stort sett av seg selv, sier han, og legger til at det nok blir annerledes med restaurantdrift i Pattaya, som er en konkurranseutsatt næring.

Først Phuket, så Pattaya
Göran og Pan Strandheim brukte mye tid på å bestemme seg for hvor de ville bosette seg i Thailand. Ekteparet har en sønn på 6 år, som er oppvokst i Sverige. Det gode skoletilbudet i Pattaya var en av grunnene til at de valgte å bosette seg her. - Ellers så vi også på tilbudet av kjøpesentre og sykehus da vi valgte Pattaya, her har man de tilbudene man måtte ønske, sier Strandheim, som begynte sine thailandsturer i Phuket:
- Jeg begynte å reise til Thailand i 1990, og var her flere ganger hvert år. De første 14 årene reiste jeg kun til Phuket. Men etter hvert ble jeg lei av å se nesten utelukkende svensker og andre skandinaver, sier han med et smil. Han synes Pattaya har en mer allsidig befolkning, og trives med det.

USA-inspirert
- Det var mer eller mindre en tilfeldighet at vi endte opp med å kjøpe Håkon Restaurant, sier Strandheim. - Vi hadde vært på utkikk etter en forretning å starte, og så fikk vi høre om dette, og syntes det var veldig interessant. Spesielt liker vi belig- genheten på hovedveien mellom Pattaya og Jomtien.
De nye eierne vil kalle stedet 'Håkon Scandinavian Diner', inspirert av de mange veikroer som krydrer landskapet langs amerikanske motorveier.
- Vi vil beholde den tradisjonelle norske menyen, sier Strandheim avslutningsvis, - men i tillegg vil det også vanke det vi svensker ofte kaller for 'husmannskost'.

(Thailands Tidende utgave 5/2011)
Lest 1811 ganger Sist redigert 5. mai 2012 - 16:25
annonse:

forsiden

Utgave 4-2017 (1. april):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Ønsker å leie i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Penthouse i Pattaya
( / Leilighet til leie)

Penthouse i Pattaya

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien