4. mai 2011

Langvarig norsk innsats i Bangkok-slummen gir resultater

Skrevet av 
Fire norske og en håndfull thaier hjelper hundrevis av barn i Klong Toey i Bangkok. Anne Storstein Haug har jobbet i denne slummen i ti år, og angrer ikke et sekund.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

I Norge har man sett til dels kraftige reaksjoner på at eksotiske trossamfunn etablerer seg og er på frammarsj. Men det Norske Misjonsselskap (NMS) plantet korset midt i Bangkok, og blir tatt i mot med åpne armer i det buddhistiske og pragmatiske Thailand.
- Om målet er å kristne Thailand? Det å drive med misjon her i Thailand handler om så mye. Mange av oss jobber med bistandsarbeid, og det er arbeid rettet mot fattige og underpriviligerte. Men det kristne budskapet spres også, og det gjennom ord fra misjonærene våre som jobber i kirken her, forteller Anne Storstein Haug (41) som er lærer ved Lovsanghjemmet i Klong Toey-slummen i Bangkok.

Slum så stor som Oslo
Anne Storstein Haug har tatt oss med på en runde i det veldig fattige området som huser opp mot 400.000 mennesker, og som ligger som en egen by i byen Bangkok. På tross av enkle kår for innbyggerne ser det ut som om to ting har stått øverst på innkjøpslisten - brukt-tv og gasskomfyr.
- Hva får en norsk kvinne i sin beste alder til å bruke foreløpig ti år av sitt liv her?
- Jeg er kristen, og mange av oss kristne opplever et kall. Jeg har fra jeg var 16 år gammel hatt det for meg at jeg skulle 'redde verden', og da først og fremst Brasil, siden jeg hadde sett programmer om gatebarna der på tv. Da jeg var 20 år gammel besøkte jeg min søster som jobbet for Misjonsselskapet her i Bangkok, og jeg forelsket meg i Thailand. Der og da følte jeg et sterkt kall om at det var her i Thailand jeg skulle bidra, forklarer misjonæren.

Destruktivt område
- Hva er de største utfordringene her?
- Det som er et stort problem her er at det er et meget destruktivt sted å bo for thaiene. De fleste som bor her kommer fra nordøst, og målet med å flyttet til Bangkok er å tjene penger og få et bedre liv. Så ender de ofte opp her i Klong Toey på grunn av de lave boutgiftene i området. Noen bor i skur, noen langs jernbanelinjen, andre under broen og det bor til og med folk under en boksering her. Klong Toey er sterkt preget av kriminalitet, og blir et destruktivt område mye på grunn av det, samtidig som at folk ikke kan stole på hverandre.
- Det at du har valgt å bli her betyr vel at det også er mange gladhistorier herfra?
- Å, ja, dem er det mange av. Et typisk eksempel er en historie jeg tenker mye på om dagen. Om en gutt som var åtte år da vi fant ham under broen der han bodde sammen med limsniffere og alltid var ruset. Han kom inn på kontoret mitt en dag, og vi fikk hjulpet ham med avrusning. Nå går han på skolen, og har det utrolig mye bedre.
- Hva får deg til å gråte her?
- De fleste gangene jeg gråter så dreier det seg om gledestårer etter å ha opplevd glade historier. Men det som gjør meg mest trist er misbruk av barn. Den dagen vi hadde en toåring som havnet på sykehus som voldtatt var en tung dag. Mange har rusproblemer her, og er ruspåvirket. Da skjer det også mye ille.

Gift thai
Anne Storstein Haug er gift med en thai, og med nylig innkjøpt tomt ser det ut til at retur til Norge ikke kommer til å skje på en stund.
- Hvem vet? Men jeg er gift med en thai som liker Thailand mye bedre enn Norge, i tillegg til at vi nå skal bygge hus her. Selv trives jeg veldig bra, og vi har en fin stab på tre nordmenn og flere thaier som driver arbeidet sammen. I tillegg har vi frivillige medarbeidere. Jeg håper vi kan ekspandere, men for å få til det trenger vi mer økonomisk støtte enn vi har i dag. Misjonsselskapet, med hjelp fra barnehager og andre hjemme i Norge, er vår største støttespiller, i tillegg kommer privatpersoner som kommer på besøk og vil gi et bidrag. Håpet hadde vært mer støtte, og muligheten til å ta inn flere barn, drømmer Storstein Haug, som gjerne vil at folk tar en titt på http://www.nms.no og ser om de ønsker å hjelpe til.

Musikk sentralt
Vi blir med på en omvisning i Lovsanghjemmets lokaler, og det er ikke få barn som undervises, leker og spiser i klasserom og spisesal på grunn av Misjonsselskapets hjelpearbeid. Solveig Meling Johannessen (42) driver med fiolinundervisning for slumbarna:
- Jeg trives veldig godt her. Jeg bruker mye av arbeidstiden min på å undervise i fiolinspill for barn i menigheten, nabolaget, daghjemmet og Lovsanghjemmet. I tillegg driver jeg litt med kor her, forteller Johannessen, som opprinnelig er kantor med kirkeorgel og piano som hovedinstrumenter. Nå er det ivrige barn som vil lære å spille fiolin som undervises.
- Det er morsomt, men litt vanskelig. Det hadde vært gøy å bli veldig flink til å spille, sier et par av barna til oss.

200 politifolk
Politiet har en stri jobb i Klong Toey. For eksempel politibetjent Songpot, som er en av kun 200 politifolk som skal holde orden på nærmere 400.000 mennesker i Klong Toey. Men thaier liker ikke å snakke negativt om sin arbeidsgiver og thailandske myndigheter. 'No problem', svarer han på spørsmålet vårt om det er en overkommelig jobb han har.
En kvinne vi møter har bodd samme sted siden hun var ung og investerte i en bolig i området. Dette var før Klong Toey ble forvandlet til et slumområde. Hun er ikke veldig godt fornøyd med eiendomsinvesteringen sin, men kan lite gjøre.
Rektor Chomana ved Lovsanghjemmet er veldig takknemlig for Misjonsforbundets arbeid, og sier at de har hatt en betydelig effekt.

Norsksponsede aktiviteter:

- Fritidsklubb fire dager i uken. Dette er et gratis tilbud til alle barn og ungdommer i senterets nabolag. Over 150 barn er registrerte som brukere av tilbudet. Aktiviteter er musikk, data, kunst, engelsk, sport og lek.
- Immanuel Daghjem er en barnehage for alderstrinnet 3 - 6 år. Målet er å forberede barna slik at de har et best mulig grunnlag den dagen de begynne på skolen.
- Barnehagen i Lovsanghjemmet er en småbarnsbarnehage for alderstrinnet 6 måneder - 3 år. Når barna fyller 3 år får de tilbud om å fortsette i Immanuel Daghjem.

NMS:

- Det Norske Misjonsselskap (NMS) var Norges første misjonsorganisasjon, etablert i 1842 i Stavanger.
- Det er en selvstendig enhet innenfor Den norske kirke.
- De arbeider på fire kontinent og har ca. 100 misjonærer utsendt.
- Visjon: En levende, handlende og misjonerende kirke i alle land.

Klong Toey:

- En egen 'by i byen' i Bangkok med nærmere 400.000 innbyggere.
- Preges av fattigdom, kriminalitet, rusmisbruk og slum.
- De fleste beboerne kommer fra nordøstre Thailand, også kalt Isan.
- Mange familier er preget av oppbrudd, med bortreiste foreldre og besteforeldre som fungerer som barnepassere.

(Thailands Tidende utgave 1/2010)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge