4. mai 2011

Nye lyskryss skaper falsk trygghet

Skrevet av 
Sjåfører i Pattaya overser de nye lysregulerte fotgjengerfeltene. Det skaper farlige situasjoner. 42 slike lyskryss er installert, hvorav hele 17 på Beach Road.

AV: DAG A. EKEBERG

Myndighetene i Pattaya har brukt 130 millioner baht på dette prosjektet. Det har vært i drift siden 25. oktober, men ikke lenge etter åpningen ble det klart at mange sjåfører, og et flertall av alle yrkessjåfører, gir blaffen i signalene. Det er nærmere tusen bahtbusser i Pattaya, og et stort antall turbusser til enhver tid, og de fleste kjører altså på rødt lys, med mindre det er noen fotgjengere midt i vegbanen.
En video på Youtube viser også fenomenet med all tydelighet. For å provosere har de valgt ut noen steder man skulle tro at folk var litt ekstra forsiktige med å bryte loven - ved City Hall, på et sted med både skole og tempel (South Pattaya Road) og på Beach Road like sør for politistasjonen. Men de fant det ikke vanskelig å finne lovbrytere der heller.

For lang ventetid
Vi har testet responstiden, og funnet ut at det i snitt tar 45 sekunder fra du trykker på knappen til lyset skifter til grønt. Basert på våre observasjoner er dette lengre enn folk er villige til å vente. Så de trykker, og krysser deretter på rødt ved første anledning. Når lyset endelig skifter, er det ingen fotgjengere der. Og det er en av grunnene til at yrkessjåførene tydeligvis i fellesskap har blitt enige om å overse lyssignalene. Den andre grunnen er at lyskryssene kommer for tett, spesielt på Beach Road. De nye lyssignalene vil nødvendigvis skape lange køer hvis de overholdes, spesielt i perioder med mye fottrafikk - på ettermiddager i høysesongen for eksempel.

Forundersøkelse
Under åpningen av lyskryssene, uttalte ordføreren i Pattaya at de hadde gjennomført en forundersøkelse for å finne ut om overgangene virkelig ville bli tatt i bruk, og om det ville skape trafikkaos. Konklusjonen må tydeligvis ha vært positiv. Det er nå ifølge Pattaya Daily News 17 slike lyssignaler på Beach Road, 12 på Second Road og Naklua Road, 4 på Third Road og 2 på North Pattaya Road, 2 på Central Pattaya Road og 2 på Jomtien Beach Road.
Men det er ikke bare turistområdene i Pattaya som har problemer med lyskryss. Den nye 16 kilometer lange New Road som går på begge sider av jernbanelinjen rett øst for Pattaya, har opplevd enorme køer den siste tiden. Trafikken gikk sin vante gang inntil det ble installert lyssignaler, da kom køene. Signalene ble slått av, men slått på igjen 26. oktober - da med en nytt datastyrt system som skal justere lyssignalene etter trafikktettheten. Dette er ifølge Pattaya Mail under utprøving for tiden.

Nordmann drept på grønt
I januar i år ble en norsk journalist kjørt ned og drept av en buss i Bangkok. Den 37 år gamle Torgeir Norling, frilanser for Bergens Tidende, krysset en veg i nærheten av Central World på grønt lys, og ble momentant drept.
Folk som bor i Thailand vet at de skal være forsiktige i trafikken, og ikke stole på verken trafikklys eller fotgjengerfelt, og sjekke i begge retninger før de krysser en veg - også når vegen er enveiskjørt. Men turister vet ikke alltid dette.

(Thailands Tidende utgave 1/2010)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge