4. mai 2011

Norwegian har valgt flytype

Skrevet av 
Norwegian nærmer seg med raske skritt oppstart av flyvninger til Bangkok, og satser på flyet 'Dreamliner'.

AV: TERJE ENGØ

Selskapet har inngått avtale om leasing av to fly av typen Boeing 787 Dreamliner med levering i 2012. Det moderne langdistanseflyet vil i første omgang bli brukt på de nye rutene til New York og Bangkok.
- Dette er en viktig milepæl for oss som betyr at vi har tatt et valg med hensyn til flytype. Dreamliner er et fly for fremtiden, med en høy passasjerkomfort og lave driftsutgifter. Lavt drivstofforbruk gjør også at flytypen uten tvil er den mest miljøvennlige vi kunne velge, sa administrerende direktør Bjørn Kjos i en pressemelding. I forbindelse med at leasingavtalen ble gjort, var Kjos mer ullen i sitt svar til norske medier om det blir oppstart av langdistanseflyvninger i 2011.
- Vi ser på dette, og vurderer muligheten. Andre fly vil da bli brukt inntil vi får levert de nye, sa Kjos.

Andre flytyper i starten
Den første Dreamlineren skal etter avtalen bli levert høsten 2012. Det er ikke opplyst når fly nummer to vil bli levert. Men det vil være vanskelig for Norwegian å starte begge rutene med bare ett fly tilgjengelig. Det naturlige vil være å lease andre fly i en oppstartsfase.
Norwegian forhandler fortsatt om avtale på leasing av ytterligere fire til seks fly av samme type. Det er neppe bruk for mer enn fire fly for å kunne ha daglige avganger til både Bangkok og New York. En samlet flåte på seks til åtte Dreamlinere viser at Norwegian har konkrete planer om å fly langdistanse på flere destinasjoner enn New York og Bangkok.

Haster for Feel Air
Selskapet Feel Air, som også satser på å sette i gang med flyvninger på Bangkok og New York, har foreløpig ikke kommet med noe mer informasjon om en eventuell oppstart. Skal de rekke neste høysesong på ruten til Bangkok begynner det å haste. Det samme gjelder for så vidt også for Norwegian. Men i motsetning til Norwegian vil nok Feel Air ha et mer akutt behov for raskt å få positiv inntjening på rutene. Det vil de neppe kunne få neste år med mindre de er på vingene før forsommeren.

'Drømmeflyet':

Dreamliner produseres i flere versjoner, men er alle mellomstore fly bygget for langdistanseflyvning. Ifølge Boeing har flyene det laveste drivstofforbruket per passasjerkilometer av alle langdistansefly, hele tjue prosent lavere enn for tilsvarende store fly med bred flykropp.
De to flyene Norwegian har leaset er av den minste typen 787-8, med plass til 210-250 passasjerer. Cruisefart er 0,85 Mach. Rekkevidden er 14.800 til 15.750 kilometer. Vingespennet er 60 meter og det er 57 meter langt.
Den større 787-9 er seks meter lengre, med 250-290 seter.

(Thailands Tidende utgave 1/2010)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge