3. mai 2011

Privat arbeid er lovlig i Thailand

Skrevet av 
Politisjef avkrefter de verste ryktene:

Man hører mange teorier om hva man kan - og ikke kan - gjøre i Thailand uten arbeidstillatelse.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

Pol. Lt. Maj. Ruangchai Ruongpaison er avdelingsleder på immigrasjonskontoret i Pattaya, beliggende i soi 5 på Jomtien Beach. Han tar imot oss på sitt kontor, og kan avdramatisere de mest negative ryktene. For man kan faktisk gjøre en hel del i Thailand uten å risikere problemer med politiet:
- Man har lov til å gjøre alt av privat arbeid uten å bryte loven, forklarer Ruongpaison. - Man kan male og pusse opp huset sitt, man kan reparere bilen, klippe gresset og så videre. Dette er altså privat arbeid uten inntekt. Videre er det også lov å hjelpe en venn, om denne spør om hjelp til å gjøre ting. For denne hjelpen er det tillatt å motta en gave som takk for hjelpen, men ikke vanlig lønn.

Problemer på restauranter
- En del utlendinger driver restauranter og barer her. Har de lov til å gjøre noe som helst av arbeid i bedriften sin?
- Man har lov til å gjøre oppgaver ved enkelte anledninger, men ikke fast. Om man har en liten restaurant og er flink til å spille gitar, så har man lov til å spille ved spesielle anledninger, eller om gjestene spør om man kan spille for dem. Men om man spiller ofte, og med det mener jeg for eksempel ukentlig, så bryter man loven. Det har hendt at utlendinger har fått straff for dette, fordi det har vært en del av virksomheten at de har underholdt. Og det sier loven at vi må slå ned på.

Får inn tips
- Får dere mange tips om brudd på loven, for eksempel fra folk som ønsker å få fjernet en konkurrent i forretningslivet?
- Vi får en del tips. Jeg er ikke sikker på hvor vanlig det er med sladder på den måten, men at dette forekommer er det liten tvil om. Vi får tips både på telefon og e-post av både privatpersoner og forretningsdrivende.
- Om man for eksempel vil arbeide som kokk og dykkerinstruktør i Thailand, er det da bare å søke om arbeidstillatelse for disse jobbene?
- Det er ikke fullt så enkelt. Skal man søke om å gjøre flere oppgaver så må man ha tillatelse for hver enkelt av dem. Det holder ikke med én tillatelse, for når man får denne, så gjelder den kun spesifikt for den type arbeid man søker om.
Ruongpaison fortsetter: - For øvrig er det jobber som ikke kan utføres av en thai det gis tillatelse til. Oversetter, journalist og språklærer er eksempler på jobber utlendinger kan søke om tillatelse for.

Bilder som fellende bevis
- Hva gjør dere når dere får inn et tips?
- Det å jobbe uten arbeidstillatelse er et alvorlig brudd på thailandske lover, så vi er veldig opptatt av at alt skal dokumenteres grundig før saken tas videre i rettssystemet. Uten grundige bevis blir saken avvist av retten. Så vi sjekker ut tipsene vi får, og må ha fellende bevis i form av video eller bilder som dokumenterer ulovlig arbeid. I tillegg er det vanlig at vi avhører vitner.
- Det er viktig at vi sjekker tipsene nøye før vi tar affære. Det er nemlig i mange tilfeller folk som gjør lovlig privat arbeid - eller hjelper en kamerat med privat arbeid på huset eller lignende - som blir innrapportert av tipsere.

Fengselsstraff
- Hva skjer etter at dere har gått til arrestasjon av en person dere er sikre på har brutt loven?
- Det avhenger av denne personens rulleblad i Thailand. Har vedkommende gjort ulovlig arbeid tidligere, blir straffen strengere enn for en førstegangsforbryter. Vanlig dom for å jobbe uten arbeidstillatelse er 1-5 års fengsel og en bot på mellom 20.000 og 200.000 baht. Inntil saken kommer for retten kan man slippe ut ved å betale kausjon. Om det er første gang man blir arrestert for ulovlig arbeid er det vanlig at man får meldeplikt hos politiet med jevne mellomrom inntil saken kommer opp.
- Har dere generelt store problemer med at det er mange utlendinger som jobber uten tillatelse?
- Ja, vi har en del tilfeller av dette. Flesteparten av de som dømmes for dette oppholder seg i Pattaya.

Dette er lov:[/size]

* Male, pusse opp og gjøre andre jobber i eget hus, i hagen eller leiligheten.
* Reparere egen bil eller moped
* Hjelpe dine venner med oppgaver uten ytelse i form av lønn. Å motta en gave som takk er imidlertid lov.

Dette er ikke lov:

* Underholde eller gjøre andre jobber på fast (for eksempel daglig eller ukentlig) basis i egen bar eller restaurant.
* Utføre frivillig/ulønnet arbeid for stiftelser
* Man får normalt ikke arbeidstillatelse for jobber som thaier har forutsetning for å utføre selv.

(Thailands Tidende utgave 1/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge