annonse:
3. mai 2011

Nordmann i Hua Hin vil selge kraft til el-verket

Skrevet av 

Den thailandske regjeringen har innvilget ti års subsidiering til strømprodusenter som baserer seg på fornybar energi. Dette har Steinar Gjerde, bosatt i Bon Nok seks mil syd for Hua Hin, benyttet seg av og bygger nå en solcellepark på 19 rai.
Parken skal ikke bare levere strøm. Den skal også ifølge eieren skape arbeidsplasser og produsere både mat og biodrivstoff. Under de store solcellepanelene finner plantene skygge. Solcelledrevne pumper frakter vann til avlingen.
Ved første øyekast ser anlegget ut som et vanlig solcellekraftverk, men i følge Gjerde skal kraftverket også bære andre frukter:
- Verden trenger en mer vitenskapelig måte å kultivere land på for effektiv dyrking av mat og biodrivstoff, sier Gjerde, som har startet firmaet Get It for å drive parken.

Inneværende år
Gjerde sier at testfeltet har svart til forventningene, at finansieringen er i orden, og at de i løpet av inneværende år skal levere fem megawattimer til strømnettet.
- Vi har som mål å være et selskap som ikke bare produserer strøm. Vi ønsker også å tilby de ansatte et sunt arbeidsmiljø, et godt helsetilbud og en bra pensjonsordning, sier nordmannen.
- Er det lønnsomt?
- Ja, svarer Gjerde, - men det kunne ikke vært mulig uten statlige subsidier. Solcellepanelene har 25 års garanti. Når subsidiene forsvinner etter 10 år er utstyret nedbetalt. Slik blir prosjektet lønnsomt..

Gode gjerninger
Gjerde presiserer at solcelleparkene på grunn av statens engasjement er en sikker investering, og han hevder også at investorene samtidig vil gjøre en god gjerning, da dette vil få positive ringvirkninger i lokalmiljøet.
Gjerde peker også på andre faktorer som spiller inn i det totale regnestykket for Thailand: - Oljen vil en dag ta slutt. Landet har problemer med forurensning. Sist men ikke minst kan det også være viktig å ikke være avhengig av olje fra for eksempel Midt-Østen.

(TEKST: JESPER S. ENERSTVEDT)

(Thailands Tidende utgave 1/2011)

Lest 1062 ganger Sist redigert 4. april 2012 - 19:52
annonse:

forsiden

Utgave 1 – 1. januar:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Flott leilighet på Jomtien
( / Leilighet til leie)

Flott leilighet på Jomtien

Beste beliggenhet på Jomtien
( / Leilighet selges)

Beste beliggenhet på Jomtien

Penthouse Nordic Terrace
( / Leilighet selges)

Penthouse Nordic Terrace

Tilbud siste 13 leiligheter
( / Leilighet selges)

Tilbud siste 13 leiligheter

Påkostet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Påkostet villa Bang Sarey