3. mai 2011

Nordmann i Hua Hin vil selge kraft til el-verket

Skrevet av 

Den thailandske regjeringen har innvilget ti års subsidiering til strømprodusenter som baserer seg på fornybar energi. Dette har Steinar Gjerde, bosatt i Bon Nok seks mil syd for Hua Hin, benyttet seg av og bygger nå en solcellepark på 19 rai.
Parken skal ikke bare levere strøm. Den skal også ifølge eieren skape arbeidsplasser og produsere både mat og biodrivstoff. Under de store solcellepanelene finner plantene skygge. Solcelledrevne pumper frakter vann til avlingen.
Ved første øyekast ser anlegget ut som et vanlig solcellekraftverk, men i følge Gjerde skal kraftverket også bære andre frukter:
- Verden trenger en mer vitenskapelig måte å kultivere land på for effektiv dyrking av mat og biodrivstoff, sier Gjerde, som har startet firmaet Get It for å drive parken.

Inneværende år
Gjerde sier at testfeltet har svart til forventningene, at finansieringen er i orden, og at de i løpet av inneværende år skal levere fem megawattimer til strømnettet.
- Vi har som mål å være et selskap som ikke bare produserer strøm. Vi ønsker også å tilby de ansatte et sunt arbeidsmiljø, et godt helsetilbud og en bra pensjonsordning, sier nordmannen.
- Er det lønnsomt?
- Ja, svarer Gjerde, - men det kunne ikke vært mulig uten statlige subsidier. Solcellepanelene har 25 års garanti. Når subsidiene forsvinner etter 10 år er utstyret nedbetalt. Slik blir prosjektet lønnsomt..

Gode gjerninger
Gjerde presiserer at solcelleparkene på grunn av statens engasjement er en sikker investering, og han hevder også at investorene samtidig vil gjøre en god gjerning, da dette vil få positive ringvirkninger i lokalmiljøet.
Gjerde peker også på andre faktorer som spiller inn i det totale regnestykket for Thailand: - Oljen vil en dag ta slutt. Landet har problemer med forurensning. Sist men ikke minst kan det også være viktig å ikke være avhengig av olje fra for eksempel Midt-Østen.

(TEKST: JESPER S. ENERSTVEDT)

(Thailands Tidende utgave 1/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge