Kursk-helten: - Frykten for maneter veldig overdrevet foto: Helge Heyerdahl
3. mai 2011

Kursk-helten: - Frykten for maneter veldig overdrevet

Skrevet av 
Oppslag i VG har ført til angst for å bade i Thailand, selv om alle vi har snakket med mener at saken er overdramatisert. Et av de tre dødsfallene i Sørøst-Asia var feildiagnosert.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

VG meldte for en drøy måned siden at en svensk kvinne hadde dødd i Cha-Am etter kontakt med brennmaneter. Dette viste seg i ettertid å ikke stemme, i følge uttalelser om obduksjonsrapporten i svensk presse. I samme VG-sak omtales to andre vestlige turister som har omkommet etter kontakt med maneter i Sørøst-Asia siden 2008, en i Thailand og en i Malaysia. Torgrim Andersen, en norsk manetekspert, har flere ganger gått ut i norsk presse og bedt reiseselskapene om å informere om farlige maneter på kjente turistmål.

Minimal risiko
Problemstillingen får liten forståelse hos Pål S. Dinessen (44), mannen som var første dykker ned til den russiske atomubåten 'Kursk' som gikk til bunns etter en eksplosjon for ti år siden. Dinessen, som den gang var dypvannsdykker i Nordsjøen, er i dag sjef for eget hotell i Pattaya, men driver fortsatt med dykking som leder for dypvannsdykk rundt omkring i Sørøst-Asia.
- Jeg har bodd i Thailand i 14 år, og bruker havet mye til rekreasjon. På denne bakgrunn kan jeg si at det som skrives om manetene her er veldig overdrevet. Tenk på alle de millioner bad som foretas i Thailand i løpet av et år. Sammenligner man for eksempel med noe så originalt som dødsfall grunnet allergi mot sjampinjong, så blir tallene veldig små. Risikoen er etter min mening og erfaring minimal, men det skader jo ikke å følge med litt når man bader, sier Dinessen.

Allergikere mest utsatt
Dinessen mener at allergi mot maneter er det som er utslagsgivende:
- Jeg mener man alltid skal være forsiktig med havet, men jeg har aldri hørt om noen som har omkommet på grunn av maneter som ikke har vært allergisk mot disse. Derfor mener jeg også at det er viktig - spesielt for folk som har slektninger med manetallergi - å ta en tur til legen for å sjekke om man har denne allergien.
- Ser du mye maneter når du dykker og driver med brettseiling i Pattaya?
- Det er minimalt. Her i Pattaya er det veldig lite. Jeg reiser mye rundt i verden i jobbsammenheng, og jeg tror nesten jeg kan si at jeg opplever Pattaya som den tryggeste plassen med tanke på hva som lever i havet og kan skade mennesker.

- Bruk fottøy
- Har du noen gang blitt skadet ved aktivitet i vannet her selv?
- Det har hendt. Jeg har svømt på maneter og blitt brent uten å ta skade av det. Noe man skal være forsiktig med her er disse 'kråkebollene' som ligger på bunnen. De er sorte og har pigger, og om man tråkker på en av dem så kjenner man det godt. Derfor er det viktig å ha fottøy, for eksempel flipflops, på bena om man går på stenbunn.

Råd om behandling
- Mange turister er redde for å bade. I følge en leserundersøkelse i Dagbladet nylig sier 20 prosent at de er livredde for brennmaneter. Hva har du å si til disse?
- Da vil jeg si at de ikke skal svømme så langt ut, at de med fordel kan svømme sammen med noen for å føle seg sikrere, og at de skal kikke godt etter før de legger ut på svøm. Skulle man være så uheldig å bli brent så behandles dette best med eddik. Har man ikke dette så hjelper det med urin. Så er det fint om man har litt barberskum og en trebit. Så kan man ta på litt skum, og skrape bort alle rester etter at skummet har ligget litt på stedet man har blitt brent.
- Hvor bader du selv, spør vi Dinessen, som i tillegg til hotelldrift driver med restaurering av leilighetsbygg i Pattaya:
- Min favorittplass er stranden i Pratamnak soi 4 mellom Pattaya og Jomtien. Sør for Pattaya bader jeg på en plass som marinen har og som nesten er uberørt, og skal jeg surfe så gjør jeg det helt ytterst på Jomtien.

Leste VG - droppet Phuket

For Bjørn (64) og Margit (59) Herje fra Åfarnes utenfor Molde ble ferieplanene endret etter oppslag i mediene om livsfarlige maneter. På reiseplanen for den fire måneder lange vinterturen til Thailand ble et turistmål strøket: Phuket.
- Vi leste den avskrekkende saken i VG før vi la ut på denne turen - vår ellevte til Thailand - og bestemte oss for å oppholde oss i Pattaya i stedet for å ta en avstikker til Phuket, forteller Margit.
- Jeg liker kun å bade i sjøvann, så det er klart man blir preget av å lese en sak som dette, enten den er overdrevet eller ei. Det sto at man kan dø i løpet av fire minutter, og man fikk inntrykk av at det er mange maneter av denne typen i området, spesielt i Det indiske hav. Man skulle nesten tro det var kobraslanger de skrev om, sier Bjørn.
På spørsmål om hvordan ektepartet opplever den reelle manettrusselen i forhold til oppslagene i mediene, får vi klart svar.
- På elleve turer hit har ingen av oss noen gang svømt på noe som har svidd. Vi forholder oss til maneter her på samme måte som brennmaneter hjemme. Om vi ser maneter så svømmer vi enkelt og greit rundt dem, forklarer Margit.

- Overspilt tabloidisering

Ved Havforskningsinstituttet i Bergen får Dinessen langt på vei støtte av forsker Anders Jelmert om at det er mye tryggere å bade i Thailand enn det VG melder i sin sak.
- Jeg kan være enig i at den 'tabloide' versjonen er dramatisert og overspiller. Men jeg vil ikke gå så langt som til å si at kubemaneter ikke er et problem som må tas seriøst.
- Hva er din kommentar til at det i stor grad er allergikere som omkommer ved manetene-kontakt?
- Det er ikke urimelig å knytte en del av dødsfallene til overfølsomhet. Nettopp sesongvariasjoner tilsier at lokal kunnskap må benyttes når risikoen for badende skal vurderes, og alder og livsstadium på manetene påvirker giftigheten sterkt, sier Jelmert.

Meninger om maneter:

Vi har stilt noen spørsmål om maneter til tre personer som har tilbrakt mye tid i Thailand:
1. Hvor påvirket blir du av manetskremslene?
2. Bader du i sjøen når du er i Thailand?
3. Har du noen gang blitt brent av maneter her?

Sten Ture Jensen (Oslo/Phuket):

1. Jeg har båt i Phuket og er en del utpå. Jeg har sett maneter, men ikke noe mer enn jeg så da jeg hadde den samme båten i Oslofjorden. Det er kjent at det er noen farlige maneter og en svensk pike døde på Koh Lanta, men det er større risiko for å bli drept i trafikken enn å bli drept av en manet.
2. Tidligere badet jeg mye i sjøen, men tiden strekker ikke til da jeg har mye å gjøre når jeg er i Thailand. Men for øvrig har jeg ikke noe imot et sjøbad. Elsker vann.
3. Nei, men det er vanlig at man blitt brent av små 'jellyfish' som er en slags minimanet, men dette er helt ufarlig. Jeg har aldri hørt om noen som har blitt brent av maneter i Thailand. Dette er et problem skapt av pressen.

Yan Friis (Oslo/Jomtien):

1. Jeg ble omtrent like skremt som jeg blir av en nyåpnet flaske frostkald Singha.
2. Akkurat i Pattaya flyter det så mye søppel i vannet at jeg foretrekker pool. Eller snorkle ute ved øyene der vannet er klart og solen nådeløs.
3. Bare av sånne mikroorganisme-maneter som du ikke ser, men som prikker i huden som nåler.

Anne Gunnerød (Våle/Pattaya):

1. Ja. Jeg har ikke kunnskap om maneter, så jeg har tenkt at det er bedre å være forsiktig og bade minst mulig i havet her på bakgrunn av hva jeg hører andre har lest.
2. Jeg har badet tre ganger i løpet av det året jeg har jobbet på Sjømannskirken.
3. Kan ikke huske at jeg har brent meg på noe her. I Norge har jeg derimot gjort det ofte.

Ingen avbestillinger

Verken Startour eller Apollo har hatt noen avbestillinger av reiser grunnet manetfrykt, får vi opplyst fra de respektive hovedkontorene.

(Thailands Tidende utgave 1/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge