3. mai 2011

Nordmenn i Thailand: Heller villmark enn strikkhopp

Skrevet av 
Nordmenn sitter fortsatt mye på barkrakker i Thailand. Men de reiser likevel mer enn før, og får gjerne med seg eksempelvis både Phuket, Pattaya og Bangkok på en tur. De liker ikke strikkhopping og gokart, men tar gjerne turen ut i naturen.

AV: DAG A. EKEBERG

Hva er spesielt med nordmenn på ferie i Thailand? Vi har spurt en nordmann som i halvannet år nå har vært daglig leder på et reisebyrå i Pattaya. Tom Stenshavn hadde allerede nærmere ti års fartstid i Thailand da han ble ansatt i det nystartede firmaet VIP Reiser. Fra disse ti årene, og spesielt den siste tiden i reiselivsbransjen, kan Stenshavn med sikkerhet si at norske ferierende i Thailand reiser mer enn før. Innenriksfly er blitt billig, og turer til Vietnam og Kambodsja koster heller ikke mye.
- En vanlig tur er å starte ferien i Pattaya, for deretter å ta fly fra Utapao-flyplassen og ned til Phuket, med retur til Bangkok for hjemreisen. Dette koster ikke mer enn 5000 baht, og kan også være rimeligere avhengig av rabatter.

Vekk fra barkrakken!
- Er det fortsatt mange som kommer til Pattaya og sitter på en barkrakk hele ferien?
- Vel, dette er jo myten, og det er en snev av sannhet her. Det er mange som tar kontakt med oss før de kommer nedover, og jeg forsøker så godt jeg kan å få dem til å kjøpe turer mens de fortsatt er i Norge. De som allerede har betalt for hele eller deler av turen dukker stort sett alltid opp. Litt for mange av dem som kun har booket uten å betale dukker aldri opp, så da kan man jo tenke seg hvor de sitter.
Et annet vanlig oppdrag de har i VIP er å endre på hjemreisedato for folk. - En person av hundre forkorter ferien sin, resten vil ha forlengelse, sier Stenshavn med et smil. - For øvrig er det stadig flere barnefamilier som kommer til Pattaya, byens rykte er ikke helt fortjent.

Dårlig service
Stenshavn samarbeider med thaier i reiselivsnæringen hver eneste dag, og det har skjedd flere ganger at de må kutte ut aktører som ikke har god nok serviceinnstilling. - Det hender at thaier lar små bagateller utarte seg til store problemer som gjør at kundene aldri komme tilbake, sier han. - Det er viktig å tenke inntjening på lang sikt i denne bransjen, men en del thaier har en tendens til å tenke kun en dag av gangen.
Stenshavn poengterer at dette selvsagt ikke gjelder alle, og han har brukt mye tid på å finne de gode aktørene å samarbeide med. Han har også en database hvor klager på hoteller er registrert. De som har hatt alvorlige problemer med holdningen til service kan se langt etter norske kunder via VIP.
- Hva anbefaler du som bopæl i Pattaya?
- Areca Lodge i Soi Diana. Her får du et meget bra rom midt i byen for ca. 1300 baht.

20 ganger til River Kwai
- Hva er den mest populære turen deres?
- Det er en tur vi arrangerer selv, som består av tre dager og to netter ved River Kwai og Sai Yok nasjonalpark, svarer Stenshavn, som selv har planlagt turen og vært med som reiseleder på alle de 20 turene som hittil er blitt arrangert. I tillegg til Stenshavn har de også med en thailandsk guide, for det sier regelverket at de må. Stenshavn planlegger for øvrig å overlate akkurat denne turen til en annen nordmann. Han har ikke lenger tid, og han synes vel også at 20 ganger til River Kwai holder for en stund.
En annen tur de selger mye av er campingsafari til nasjonalparken Khao Kiaow i Chonburi, som inkluderer den mye annonserte 'Flight of the Gibbon', hvor man glir fra tretopp til tretopp via en stålwire.
VIP tilbyr også mc-turer. De arrangerte en i februar i fjor, og det kommer en i år også - 13 dager i Nord-Thailand.
Reisebyrået VIP Reiser er eid av Kåre Anmarkrud, som mange kjenner som bar- og webforumeier i Pattaya.

- Dyre visumbyråer

Tom Stenshavn er i likhet med den norske ambassaden i Bangkok veldig klar i sin tale når det gjelder de mange byråer som tar seg betalt titusener av baht for å hjelpe thaier med å få besøksvisum til Vesten. - Følg reglene og si sannheten, så får de aller fleste av dere visum til deres kjære, er rådet Stenshavn gir til nordmenn.
Som en service til de som kjøper billett og forsikring via VIP reisebyrå, hjelper de til med visumsøknaden. Her er det altså ingen gebyrer i titusenbahtsklassen å snakke om. Det eneste gebyret er tusen baht til en thailandsk dame som de hyrer inn for å hjelpe til med den elektroniske visumsøknaden. Det er nemlig mange nordmenn som ikke skjønner seg på den nye webbaserte måten å søke om visum på, og i tillegg skal ambassadens gebyrer betales via kredittkort, noe som også kan by på problem for mange.

Kun to avslag
Det er den norske fellesferien på sommeren som er høysesongen for slike visumsøknader. På halvannen måned sist sommer hadde de ganske nøyaktig 50 slik søknader via VIP reisebyrå. Og Stenshavn kan fortelle at kun to personer fikk avslag, hvorav en av dem var laotisk, og den andre hadde kjent sin garantist veldig kort tid. Stenshavn sier at hans inntrykk er at man i hvert fall bør ha kjent hverandre i seks måneder for å være rimelig sikker på å få visum. Og det er også grunnen til rushet i sommermånedene. Folk treffer hverandre på juleferie, og kommer tilbake til sommeren og søker visum, slik at man kan få besøk fra solens land i grå høstmåneder i Norge.

Nordmenn er 'pyser'

Tandemhopp i fallskjerm, strikkhopping, paragliding, gokart og tretoppsafari er noen av de mange populære ekstremsportene du kan begi deg ut på i Thailand. Men nordmenn uteblir. VIP reisebyrå har hatt kun to tilfeller av nordmenn som bestiller risikosport, og det var begge utdrikkingslag som bestilte tandemhopp til brudgommen. Tom Stenshavn forteller at ved begge anledninger ble hoppene gjennomført. Arrangøren av disse selskapene gir hopperen muligheten til å ombestemme seg, og gir til og med pengene tilbake så lenge ombestemmelsen skjer mens de ennå er på bakken.

Eldre landkrabber

Det er aldersforskjeller når det gjelder valg av reisemål. Eldre kunder hos VIP reisebyrå velger ofte den botaniske hagen Nong Nooch eller det store tretempelet 'Sanctuary of Truth' i Naklua.
Yngre kunder vil gjerne ut til øyene, det være seg dagstur til Koh Lan rett utenfor Pattaya, eller lengre turer til Koh Samet i Rayong eller Koh Chang i Trat-provinsen.

(Thailands Tidende utgave 2/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge