3. mai 2011

Telenor satser - skifter ut over 10.000 basestasjoner

Skrevet av 
Han skal svi av 1-2 mrd kroner

Telenor pøser penger inn i mobilsektoren i Thailand, til tross for at det er stor usikkerhet angående hvem som vil få konsesjoner.

TEKST OG FOTO: STIG M. SOLBERG, NETTAVISEN/NA24

Telenor har gitt Prathet Tankuranun en betydelig jobb. Den norske mobilgigantens datterselskap Total Access Communications (Dtac) skal nå bytte ut all teknologi på mer enn ti tusen basestasjoner over hele Thailand.
- Dette er etter alt å dømme tidenes største teknologi- og infrastrukturswap i telekommunikasjonsbransjen globalt. Vi skal bytte alt i basestasjonene utenom betongen de står på, sier direktøren i Dtacs ingeniøravdeling.

Pøser på med penger
Den enorme oppgaven skal utføres så fort som mulig, og penger er tilsynelatende ingen begrensning. På spørsmål om hvor mye penger det er snakk om er svaret 'ingen kommentar' både fra Tankuranum og Dtacs kommunikasjonsdirektør Wansit Jeremy Saiyawan.
- Dette er i høyeste grad børssensitiv informasjon, så tallene får vente til fjerdekvartalspresentasjonen i begynnelsen av februar, sier Saiyawan.
Men ifølge Bangkok Post vil teknologibyttet koste Dtac minst en milliard norske kroner i løpet av de neste to årene. Den andre store engelskspråklige avisen i Thailand, The Nation, melder at budsjettet har en ramme oppad på ti millarder baht, eller omlag to milliarder norske kroner.

Et salig rot
Telenor og Dtacs storsatsing er først og fremst et skritt for å klargjøre 10.359 cellestasjoner til 3G. Dtac venter i likhet med de to andre storaktørene, AIS og True Move, på at myndighetene skal få slutt på konsesjons- og lisenskaoset som har herjet i flere år. Bakteppet er en maktkamp mellom ulike thailandske telekomregulatorer om hvem som har retten til å dele ut lisenser og konsesjoner.
Det ligger mye penger i utdelingen av konsesjoner. Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra bygde seg opp en stor formue hovedsaklig gjennom eierskapet i mobiloperatøren AIS.
Thailandske kommentatorer krever en slutt på det regulatoriske og politiske kaoset og peker på det pinlige i at mindre utviklede naboland som Laos og Kambodsja for lengst har fått 3G på plass.

Uventet julepresang
Telenor og Dtac fikk en uventet førjulspresang av konsesjonsgiveren CAT Telecom. Etter åpenlys mediekritikk mot CATs ledelse for å ha favorisert thailandske True Move, snudde styret og ga Dtac tillatelse til å utvide sitt ikke-kommersielle 3G-pilotprosjekt i Bangkok og sentrale provinser som Chonburi.
- I øyeblikket har vi kun tillatelse til å drifte 36 basestasjoner med 3G. Nå får vi utvide til 1220 stasjoner og vi er allerede i gang med oppgraderingen, sier Tankuranum.

Klar for 4G
- Mange land er i ferd med å få 4Gsystemer på plass. Burde ikke dere og andre mobilselskaper i Thailand hoppe rett på 4G?
- Det kan du si. Vi må selvfølgelig forholde oss til landets konsesjonsmyndigheter, men i det teknologibyttet vi nå foretar legger vi også til rette for 4G. Når alt er på plass i løpet av 2012 vil vi kunne skru på full 4G ved å knipse en finger dersom myndighetene gir oss lov, sier Tankuranum.

Stor vekst
Det thailandske mobilmarkedet er i sterk vekst, og i likhet med vestlige land øker datatrafikken eksponensielt.
Dtac, som er Thailands nest største mobiloperatør, har i øyeblikket 21 millioner kunder. Antallet mobile internettkunder økte fra tre til fire millioner kunder i 2010 og datatrafikken økte fra 1,9 millioner gigabyte i 2009 til 4 millioner gigabyte i 2010.
- 2010 var et av Dtacs beste år noensinne og vi forventer ytterligere vekst og lønnsomhet i årene fremover, sier avtroppende administrerende direktør i Dtac Tore Johnsen.

(Thailands Tidende utgave 2/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge