Sputnik lager film om Thailand - vil motvirke fordommer
3. mai 2011

Sputnik lager film om Thailand - vil motvirke fordommer

Skrevet av 
Sputnik har hatt stor suksess med sin DVD-serie 'Fra Drangedal til ...'. Denne gang er handlingen lagt til Thailand, og det er ikke noe ordinært, fordomsfullt bilde som tegnes.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

Knut T. Storbukås (67), alias Sputnik, er mest kjent for sine slagere 'Skilles Johanne' og 'Lukk opp din hjertedør'. Mannen som adopterte en 'T' i navnet fordi to andre hjemme i Bostrak het det samme, er intet mindre enn en levende legende som har prestert å selge åtte utgivelser på rad til platina (100.000 solgte enheter), og er med det norgeshistoriens største salgssuksess. Kontrasten er like stor mellom Drangedal og Pattaya som mellom fansen og plateanmelderne. Men det er lite som bryr spellemannen mindre enn kritikere. Med to svenske filmskapere på slep farter Sputnik og hans kjære Vivian rundt i Thailand.

Viser 'sitt Thailand'
- Vi vil vise frem det Thailand vi er blitt så glade i, og som er langt ifra det som ofte fremstilles i mediene. Vi har jo laget DVD-er fra steder som USA, Moskva og Afrika, så nå syntes vi det var på høy tid å lage en fra Thailand også, forteller Sputnik.
- Vi vet om dokumentarer herfra som ikke er rettferdige mot Thailand og Pattaya, og vil gjerne vise frem det landet vi opplever at Thailand er. De som lager negative programmer herfra burde jo høre med oss vanlige mennesker om hvordan vi opplever landet, men siden de ikke gjør det får vi heller vise det frem selv med en egen DVD, utdyper Vivian.
På den kommende DVD-en besøker paret blant annet restauranter, severdigheter og friluftsområder. Og det ble også filmet på Sjømannskirken.
- Det er bare fantasien som setter grenser her i Thailand. Her har man tilgang på alt man ønsker, og for oss er dette landet som Himmelriket, smiler Vivian.
- Kan man risikere å møte Sputnik i Walking Street på sen nattestid, da?
- Man kan nok risikere å møte meg der, men ikke så sent. Rekorden er vel å være der så sent som klokka ti på kvelden.

Bygd og by
Cowboyhatten er en like naturlig del av antrekket som det lune og sjenerte smilet. Men cowboyhatten til tross, det er i storbyen det ferieres mest.
- Det er litt overraskende at dere har funnet roen i en by som Pattaya, som vel er så forskjellig fra Drangedal som det er mulig å være. Hva er det med Pattaya som trekker dere hit år etter år?
- Dette er virkelig 'Smilets Land', og det ordet forteller om hva du kommer til, nemlig vennlighet. Her er det fullt av varme og blide mennesker, og jeg har også et inntrykk av at thailenderne er flinkere til å ta vare på familien sin enn vi er i Norge, sier Vivian.
- Men lokker ikke bygda her da? Der er det nesten som å bo i en gammel westernfilm, om man ser bort fra skytedueller ved daggry?
- Joda, det er deilig på bygda her og. Men vi har mange venner i Pattaya, og en viktig grunn til at vi er her, er også at vi underholder på Lindas Restaurant. Det blir alltid mye jobbing med å skrive nye sanger når vi er her, for hver vinter skriver vi sanger som vi går i studio med i Norge i april. Men vi reiser mye rundt, selv om vi har et ønske om å reise enda mer. Vi har veldig lyst til å reise for å se Nord Thailand når vi får tid.

- Rørte hjertene våre
En av mange grunner til thailandsbesøket er at ekteparet samler inn penger til barnehjemmet 'Ban Jing Yai' i Pattaya.
- Vi ble spurt i fjor om å være med på å samle inn penger til barnehjemmet, og fikk samlet inn 116.000 baht ved en konsert. Vi reiste og besøkte barnehjemmet med pengene, og da vi var der så rørte det hjertene våre å se barna og arbeidet barnehjemmet gjør. Da vi kom tilbake til Norge fikk jeg med et par damer til å hjelpe meg, og så startet vi en basar. Den innbrakte 135.000 norske kroner, så det er en stor glede å kunne gi en sjekk til barnehjemmet også i år, smiler Vivian.

Frierassistent
Sputnik feiret nylig jubileum etter å ha vært aktiv som artist i 50 år. Den spede starten var som 17-åring, da han nektet å stå foran sceneteppet å spille på grunn av sjenanse.
Sputnik og Vivian traff hverandre da han var 29 år gammel, og hadde det ikke vært for Sputniks bror så hadde det kanskje aldri blitt noe ekteskap.
- Da jeg møtte Vivian første gang trodde jeg hun var amerikansk, og jeg falt pladask for jeg syntes hun var så deilig og feit. Så tok jeg mot til meg og inviterte henne med på noen bilturer, men det var ikke jeg som fridde. Det var det broren min som gjorde, da han spurte om vi ikke skulle gifte oss. Og slik ble det, humrer Sputnik.
- Vivian, fortell noe om Sputnik som vil overraske leserne!
- Han var utrolig sjenert da jeg møtte ham, men han er fortsatt veldig sky. Etter alt han har vært med på vil nok det overraske mange.
- Thaispråket begynner vel å sitte nå, Sputnik, etter mange besøk her nede. Hva heter 'hei', 'hvordan har du det', og 'ha det bra' på thai?
- Haha... hakkje peiling, hakkje peiling og hakkje peiling!
- Det hørtes riktignok mer norsk enn thai ut, men takk for samtalen.
- Selv takk, bare hyggelig.

Sputnik:

Navn: Knut T. Storbukås, født 23.
april 1943.
Yrke: Artist og pensjonert lastebilsjåfør.
Sivilstand: Gift med Vivian.
Aktuell: Spiller inn DVD i Thailand med tittelen 'Fra Drangedal til Thailand'.
Karriere: Har solgt over 1,5 millioner kassetter og CD-er. Stort sett slaktet av kritikere, men elsket av store deler av folket på grunn av sin folkelighet, glade og dansbare musikk og sin gode replikk. Kom i Guinness rekordbok da han gjennomførte 36 opptredener fra Mandal til Tromsø i løpet av 72 timer.
Kallenavn: Fikk tilnavnet Sputnik da han var i en helt egen divisjon innen effektivitet som lastebilsjåfør ved at han i 'rakettfart' leverte dobbelt så mange lass som mange av sine kolleger.

Gullkorn fra Sputnik:
* Men de kristne bruker vel truser de også?
(NRK-journalist lurte på om det var sømmelig å selge truser og synge bedehussanger på samme konsert)
* Vi sover hulter til bulter, og deler ungene på vårparten.
(Journalist lurte på hvordan det var å turnere med tre ektepar i bandet)
* I morra er det kanskje ingen som liker Sputnik. Men grus og stein skal dei alltid ha!
(På spørsmål om hvorfor Sputnik ikke parkerte lastebilen for godt, med gigantisk platesalg som solid inntektskilde)
* Lapskaus er jo livretten til det norske folk!
(Etter slakt i NRK P1s 'Norsk på norsk' med null poeng, og musikken ble sammenlignet med lapskaus)

Fem kjappe:
- Hva handler du med hjem fra Thailand?
- Det blir mye klær til barnebarna, og flotte gaver til venner.
- Hva savner du fra Norge når du er her?
- Savner NRK, med nyheter og sport.
- Hva savner du fra Thailand når du er i Norge?
- Da savner jeg smilene jeg møter ute blant folk i Thailand.
- Hva er favorittmat og -drikke i Thailand?
- Kan ikke navnet på noen retter, men er glad i fisken her med ris og grønnsaker. Og kald hvitvin.
- Når ble du sist skikkelig flau?
- Det blir jeg hver gang jeg ser eldre menn med pur unge jenter her nede.
De burde holde seg til rett alder.

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge