3. mai 2011

Naturmedisin del II: Tilbyr en kur for det meste

Skrevet av 
Plages du med luft i magen, bendelorm eller andre tarmparasitter, eller sliter med premenstruelt syndrom eller er blitt bitt av en giftig edderkopp? Løsningen er nær! Tradisjonell thailandsk naturmedisin hjelper mot det meste - i hvert fall i teorien.

AV: TERJE ENGØ

Det store internasjonale markedet i Mukdahan - byen ved Mekongelven tvers ovenfor Savannakhet i Laos, er et populært sted for thailandske healere og naturmedisinere på handletur. Mange av plantene som brukes i medisinene er sjeldne. Noen er truet av utryddelse og derfor fredet - men tydeligvis ikke i Laos, og derfor smugles ofte planter til bruk i medisin, som så mye annet, over fra Laos.
De 'offisielle' naturmedisinene ligger utstilt lett synlig på markedet. De er merket på thai med hvilke lidelser de virker mot. Kommer du i samtale med selgerne, vil de tilby mer eksotiske produkter som ettersigende skal ha de utroligste virkninger. Disse holdes i det skjulte.

Blanding av ulike tradisjoner
Thailandsk naturmedisin er komplisert. Den har tatt til seg kunnskap fra Kina, men er også sterkt påvirket av såkalt ayurvedisk medisin, som har sin opprinnelse i India. Ayurvedisk medisin omfatter massasje, yoga/meditasjon og flere hundre planter med medisinske egenskaper.
I tillegg kommer lokale naturreligioner med sin påvirkning, og selvsagt lokal kunnskap om lokale vekster. De fleste landsbyer har eldre mennesker som vet mye om hvilke planter som kan brukes som medisiner. Det vanligste er planter som fjerner betennelse i sår og kutt og virker mot hodepine og tannverk. Blir du bitt av en giftig edderkopp eller slange, vil du som oftest bli gitt en medisin laget av ulike tre- og barkbiter. Disse skal ha ligget i sprit, som trekker virkestoffene ut av treet.

Kvakksalvere og juksemedisin
Langt fra all medisin virker. Thailand er full av kvakksalvere som selger uvirksomme medisiner, giftige, faktisk noen ganger livsfarlige medisiner. Noen reiser rundt og selger i landsbyer, gjerne rett før risavlingene skal høstes. Da er det ofte så lite penger at mange kvier seg for å bruke penger på medisiner. Men kvakkalverne tilbyr sine remedier på kreditt. I desember når risavlingene er solgt, og folk har penger mellom hendene, dukker de opp for å kreve inn pengene.
Landsbyen Ban Kok Sanga et par mil fra Khon Kaen har spesialisert seg på å selge uvirksomme medisiner. De fleste husstander har kobraer og kongekobraer nærmest som husdyr, og reiser rundt og viser dem frem rundt om i landet. Dette er slanger som er fryktet, og at de tør å håndtere disse må ha en forklaring. Den ene er selvsagt en amulett som beskytter og gir mot og styrke. Skulle ulykken likevel være ute, så har de medisiner som skal virke mot slangebitt.

Bruker gjerne begge deler
Selv om alternativ medisin ofte virker like godt som skolemedisin, er det stadig færre thailendere som tør å legge helsen sin i hendene til lokale medisinmenn og healere. Det er heller ikke alle som stoler på moderne leger. Derfor kombinerer de gjerne moderne medisin med tradisjonell naturmedisin.
Urter ('samon phrai' på thai) er en viktig del av thailandsk naturmedisin og eksporteres også i stort omfang. Spesielt eldre mennesker bruker ulike urter for å bedre sin helse.
Abrus precatorius ('amerikansk erteplante') demper betennelser og lindrer revmatiske smerter. Også gurkemeie og Zingiber cassumunar er sterkt betennelsesdempende.

Astma og høyt blodtrykk
Astmatikere anbefales å innta citrusfrukten på et tre som beskrivende nok har det latinske navnet Citrus medica. Astmatikere kan også ha nytte av plantene Acanthus ebrateatus, Acorus calamus og jasminetypen Jasminun sambac. Den siste planten gis som te til personer som har akutt asthmaanfall, mens røttene til Acanthus brukes til forebygging av astmatiske anfall.
Lider du av høyt blodtrykk skal kinesisk selleri, og hibiscusarten Hibiscus sabdariffa virke positivt. Kinesisk selleri kokes i vann og avkoket gis som medisin, mens det fra hibiscusplanten bare brukes begerbladene. Dette er de grønne bladene som sitter under de mer fargerike kronbladene.
På mange tempelområder vokser et tre som på latin heter Plumeria rubra. Dette inneholder kjemiske stoffer som kan motvirke hjertesvikt. Det får hjertemuskelen til å arbeide hardere.

Den første artikkelen i denne serien sto i forrige utgave av Thailands Tidende. Red.

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge