annonse:
3. mai 2011

Thailand importerer mer fra Norge

Skrevet av 
Gjødsel og sjømat dominerer:

Yara - tidligere Hydro Agri, doblet gjødseleksporten til Thailand i fjor. Økt eksport og pris på laks bidro også til nye rekorder.

TEKST OG FOTO: TERJE ENGØ

Thailand importerte i fjor produkter fra Norge til en verdi 9,3 milliarder baht. Det utgjorde en økning på hele 57 prosent fra 2009, da det ble importert for 5,9 milliarder baht. Mye av økningen kan den norske gjødselprodusenten Yara ta æren for. Gjødseleksporten fra Yara til Thailand ble så godt som doblet fra 2009 til 2010, fra 2,17 milliarder baht til 4,29 milliarder baht.
Reklameskilt for Yaras gjødselprodukter er og se over hele Thailand, og den kjente logoen er referert til som 'rua bai' på thai - seilskipet! De tomme gjødselsekkene har også en ustrakt bruk etter at innholdet er brukt opp og de kan brukes til transport av andre varer.

Stort gjødselforbruk
Thailand er på verdensbasis en storforbruker av gjødsel, og Yaragjødselen utgjør snaut 7 prosent av totalen. I fjor ble det importert gjødsel til Thailand for hele 64 milliarder baht. De største produsentene var Saudi-Arabia og Russland med henholdsvis 8,4 og 7,4 milliarder baht.
I Norge har Yara produksjonsanlegg i Glomfjord og Porsgrunn. Yara er også 25 prosent eier av Qatar Fertilisers Company i Qatar. I fjor ble det importert gjødsel til en verdi av 4,5 milliarder baht fra Qatar. Mest sannsynlig kom det aller meste av Yara-gjødselen fra Qatar Fertilisers Company.

Også mye sjømat
Importen av norsk sjømat økte i fjor med 24 prosent, fra 2,34 til 2,92 milliarder baht. Mye av økningen skyldtes økte import og økte priser på laks, samt økt import av norsk makrell. Mye av laksen som importeres blir foredlet og videreeksportert til andre land, ikke bare i Asia, men i hele verden - også inklusiv Norge! All laks og ørret av merket Findus som omsettes i Europa er foredlet ved selskapets fabrikk i Thailand.
Av de 15 viktigste produktene Thailand importerer fra Norge økte 13, mens bare to falt i verdi. Den største økningen hadde nikkel og nikkel-produkter, fra 153.000 baht i 2009 til hele 110 millioner i fjor.
Importen av cellulose ble tredoblet, mens importen av elektriske maskiner og utstyr ble nesten doblet. Alt i alt var 2010 et godt år for norsk eksport til Thailand.

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
Lest 948 ganger
annonser:

forsiden

Utgave 2 – 1. februar:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Isuzu MU-X
( / Til salgs)

noimage

Rolig 3-roms Nordic Terrace
( / Leilighet selges)

Rolig 3-roms Nordic Terrace

Flott leilighet på Jomtien
( / Leilighet til leie)

Flott leilighet på Jomtien

Beste beliggenhet på Jomtien
( / Leilighet selges)

Beste beliggenhet på Jomtien

Penthouse Nordic Terrace
( / Leilighet selges)

Penthouse Nordic Terrace