2. mai 2011

Spar penger med 'tax free' handel

Skrevet av 
Sju prosent her og der blir fort penger spart - spesielt hvis du handler mye. Men sjekk reglene for momsrefusjon først.

AV: TERJE ENGØ

I forrige utgave av Thailands Tidende skrev vi om kjøp av kamerautstyr, og muligheten for å spare penger ved å få refundert moms (VAT - value added tax) på sju prosent. Den artikkelen førte til flere henvendelser, så her kommer mer informasjon om regelverket for momsrefusjon.
Vær for det første klar over at muligheten ikke finnes for alle varer i alle butikker. Varen må nemlig være kjøpt i en butikk som har skiltet 'VAT Refund for Tourists' oppslått. En må i tillegg ha handlet for minimum 5000 baht og ha brukt i snitt minst 2000 baht per dag i slike butikker under oppholdet for å få refundert moms. Det betyr f. eks. at har en vært i Thailand i en dag må en handle for minst 5000 baht, mens har en vært i tre dager er beløpet 6000 baht.
I butikken må du fylle ut et eget søknadsskjema som heter 'VAT Refund Application Form' (P.P.10). Kvittering (med oppgitt moms) skal heftes til skjemaet.

Streng kontroll
Varene du har kjøpt må vises frem på flyplassen - på kontoret merket med 'VAT Refund for Tourists'. Dette må gjøres før innsjekking.
Hvis du har kjøpt luksusvarer eller bruksgjenstander som smykker, klokker, kameraer etc. til en verdi av over 10.000 baht, skal disse i tillegg kontrolleres også etter passkontrollen.
Selve utbetalingen av momsen skjer etter passkontrollen på et nytt VAT-kontor. Har du dårlig tid kan du overlevere dokumentene der i en egen boks ved dette kontoret, eller sende dem i posten.
Er beløpet du skal ha refundert under 30.000 baht kan du få kontanter i baht, få ettersendt en internasjonal banksjekk eller få pengene overført direkte til ditt kredittkort. Er beløpet over 30.000 baht utbetales det ikke kontant.
Det blir uansett beløp trukket et gebyr på 100 baht, samt utgifter til å få utstedt en sjekk, porto og bankgebyr for overførsel til konto.
Det er viktig å være klar over at varene må tas ut av Thailand innen 60 dager fra kjøpsdato. Du får for øvrig ikke refundert moms på edelstener, men derimot på smykker hvor det er innfattet edelstener.

Bare på flyplassene
Kontorer for momsrefusjon finnes ved de internasjonale flyplassene i Bangkok (Suvarnabhumi), Chiang Mai, U-Tapao (Pattaya), Hat Yai og Phuket. Det er ikke mulig for turister å få refundert moms ved utreise andre steder enn på disse flyplassene.
Det er ved større handlebeløp at det er interessant å ordne med momsrefusjon. Har du handlet for kun 5000 baht vil du få tilbakebetalt 350 baht minus gebyr på 100 baht. Har du ikke tid til å stå i kø og vente på å få betalt kontant vil det neppe ha noe for seg å kreve refundert moms på et så lite beløp.

Et lite prutetriks
Sjekk alltid nøye at forretningen har de nødvendige skjemaer tilgjengelig før du handler. En skal også være klar over at mange ganger kan det lønne seg å spørre om momsrefusjon i butikker som du vet ikke kan selge 'tax free'. De gir nemlig ofte et avslag i prisen på det du ønsker å kjøpe som er tilsvarende eller større enn momsen. Da får du varen billigere, og du sparer deg selv for ekstraarbeidet med momsrefusjon.
I Thailand, som hjemme, betyr ikke 'tax free' nødvendigvis at prisen er lav. Du bør alltid sjekke pris i ulike butikker.

Moms i Thailand:

Merverdiavgift (moms) ble innført i Thailand i 1992. Avgiften er innført på alle trinn hvor et produkt eller en tjeneste tilføres merverdi. Alle virksomheter med en omsetning på 1,8 millioner baht eller mer pr år er momspliktige.
Noen typer virksomhet er unntatt. Disse betaler isteden 'Specific Business Tax' (SBT). En del landbruksråvarer, magasiner, bøker og andre produkter er gitt unntak fra både moms og SBT. Det samme gjelder helsetjenester, transport på vei og jernbane, en del advokattjenester, utleie av arbeidskraft og liknende tjenester.
Gjeldende sats for merverdiavgift er 7 prosent. Det står i lovverket at moms i Thailand ikke skal overskride 10 prosent. Momsen lå på 10 prosent i en periode etter den sørøstasiatiske økonomiske krisen i 1997/98, men ble raskt satt tilbake til 7 prosent. IMF har anbefalt Thailand å øke momsen, men statsminister Abhisit har uttalt at det ikke er aktuelt.
Spørsmål og innsendelse av krav om refundering kan sendes til: VAT Refund for Tourists Office, The Revenue Department of Thailand, 90 Phaholyothin 7, Phayathai, Bangkok 10400.

Leserbrev: Momsrefusjon

Vi mottok følgende henvendelse fra en av våre danske lesere:

I Thailands Tidende, udgave 2 2011 læser jeg en artikel 'Unngå fallgrubene ved kamerakjøp'. Heri omtales det at man skal huske at købe 'tax free' i Thailand.

Vi er flere dansker her i Bangsaray, som meget gerne vil anmode Thailands Tidende om, det kunne gives en redegørelse for den vareskat som man betaler her i Thailand, som man kalder VAT.

Når man handler i butikker står der på kvitteringen at man har betalt VAT, og man ser skilter hvorpå der er skrevet at turister kan få den betalte VAT tilbagebetalt.

Kan man få denne vareskat tilbagebetalt når man rejser ud af landet?

I Danmark er det sådan at udlændinge der betaler dansk moms, kan få momsbeløbet tilbagebetalt ved udrejse.

Vores tak til jer, for et godt og velskrevet blad som giver mange oplysninger, der er meget nyttige når man som vi bor her i længer tid. Vi kunne ønske at vi dansker var lige så kvikke som i er.

Niels Eske Nielsen, Bangsaray

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge