2. mai 2011

Lederartikkel: Norges store telegriskhet

Skrevet av 
Thailands Tidende mener:

Vi husker fra historiebøkene hvor stolte vi nordmenn var over at vi ikke deltok i erobringen av den tredje verden som europeiske stormakter startet med for noen hundreår siden. Vi var hederlige folk, og plyndret ikke Afrika og andre kontinenter for sine råvarer, slik f.eks England, Spania og Portugal drev med.

Men hva skal vi si nå? Telenor, majoritetseid av Staten, legger under seg mobilsektoren i fattige land både i Europa og Asia. Vi gir uhjelp til Bangladesh med den ene hånda og tar tilbake tellerskritt med den andre. I India taper Telenor penger nå, men planlegger eventyrlige inntekter om noen år.

Mobilfrekvensene er også en naturressurs for et land - og inntektene fra denne sektoren øker jevnt og trutt og utgjør utrolige summer. Norge og Telenor er kommet i denne situasjonen fordi vi har store midler å rutte med som følge av oljeinntektene - en naturressurs som vi på vår side beholder inntektene av selv.

De som kjenner thailandsk mentalitet er ikke overrasket når det de siste årene har murret blant politikere og byråkrater her. De ser hvor store summer som forsvinner ut av landet fra mobilsektoren - i hovedsak til Singapore og Norge. At pengene forsvinner til Singapore skyldes at tidligere statsminister Thaksin i 2006 ble tvunget til å selge seg ut i AIS. De politiske problemene vi ser i Thailand i dag henger nøye sammen med dette faktum, og telesektoren er et veldig betent område her - et minefelt som den norske stat via Telenor ikke burde vært en del av.

Konsesjonsgiver TOT krevde nylig at Telenor-eide Dtac betaler 136 milliarder baht i konsesjonsavgift. Det var ikke noe godt tegn. Dtac oppgraderer for tiden sine ca. ti tusen basestasjoner til 3G/4G-teknologi, slik vi rapporterte i forrige utgave. Så får vi se hvor mye Telenor får dra nytte av investeringen. Som vi husker fra historiebøkene ble imperialistiske stater etter hvert tvunget til å slutte med utbytting av sine 'kolonier'.

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge