annonse:
2. mai 2011

Lederartikkel: Norge bryter skatteavtale

Skrevet av 
Thailands Tidende mener:

Norge snyter Thailand for minst en milliard baht pr år ved at de skattlegger nordmenn bosatt i Thailand, stikk i strid med skatteavtalen mellom de to land. Tallet er et overslag fra Pattaya Tidende i februar i fjor.

Thailand har valgt å ikke skattlegge utenlandske pensjonister, siden de antar at pensjonene uansett blir brukt i Thailand og kommer samfunnet til gode. Men det betyr ikke at Norge kan stikke av med pengene isteden. Nå er det ca. en milliard baht mindre som tilflyter den thailandske økonomien hvert år. Det er kanskje ingen avgjørende del av BNP her, men det berører mange enkeltskjebner, norske og thailandske.

Kildeskatten høres i utgangspunktet rett og rimelig ut, alle bør jo betale skatt. Men jo flere eksempler man ser på følgene av dette, jo verre blir det. Når det gjelder Thailand, så er hoveddelen av norske pensjonister her av den lavtlønnede typen, med tilhørende lave pensjoner. I mange tilfeller er det folk med kort skolegang som har jobbet i fysisk krevende yrker i over 40 år, og faktisk har behov for varmt klima som følge av lidelser som stammer fra yrkeslivet.

Man må huske på at da de var i sin beste alder yrkesmessig sett, var det ikke så mange gode muligheter til å legge seg opp penger, slik det er i Norge nå. Arbeidsmarkedet var mer statisk og lønningene lavere. Dette står i sterk kontrast til dagens Norge, som er verdensledende på lønnsområdet, og hvor det er mange muligheter til å legge seg opp sparepenger på si, f.eks. via aksjespekulasjon og spill og annen kommers på internett.

Det er riv ruskende galt å trekke utenlandspensjonistene en flat skatt på 15 prosent, når folk med tilsvarende (lave) pensjoner hjemme i praksis etter fradrag ikke betaler skatt i det hele tatt, mens de samtidig nyter godt av en mengde sosiale goder og gratis sykepleie.

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende utgave 3/2011)
Lest 1458 ganger Sist redigert 12. mai 2012 - 13:40
annonse:

forsiden

Utgave 10 – 1. oktober:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Bygning og trykkeri
( / Hus til salgs)

Bygning og trykkeri

Flybilletter Bangkok-Phuket
( / Til salgs)

noimage

Land til salgs Rayong
( / Land til salgs)

Land til salgs Rayong

Condo i Pattaya
( / Leilighet selges)

noimage

View Talay 3 – 97 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3 – 97 kvm