Intervjustafetten: Ambassadøren og konsulen 'grillet'
2. mai 2011

Intervjustafetten: Ambassadøren og konsulen 'grillet'

Skrevet av 

Ambassadør Katja Chr. Nordgaard og konsul Birgit Brantenberg snakker her om hverdagen på ambassaden i Bangkok, og om reaksjoner fra nordmenn på visumsøknader og andre ting.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

- Hvordan kan nordmenn unngå å ramle borti problemer hvor ambassaden må bruke tid og krefter på å hjelpe til?

Brantenberg: - For det første dreier det seg om å tegne reiseforsikring og sykeforsikring. For det andre har vi veldig mye informasjon på nettsidene våre, og vi håper at folk kan følge med der og holde seg oppdatert på hva som skjer og hvilke endringer som trer i kraft.

- På hvilken måte etterlyser dere mer hjelp fra nordmenn som er bosatt her?

Nordgaard: - De som vet om noe alvorlig som har skjedd nordmenn her nede må si fra! Det er bedre at ti personer varsler ambassaden om for eksempel et dødsfall enn at ingen gjør det.

- Hva er hovedmomentene som må være på plass for å få innvilget visum til Norge for sin thailandske livsledsager?

Nordgaard: - Vi har en sjekkliste som man kan følge, og gjør man det - og legger frem tilstrekkelig dokumentasjon - så skal ikke det være noe problem.

- Hva er de mest vanlige årsakene til avslag på visumsøknad?

Brantenberg: - De mest vanlige årsakene er at man ikke har begrunnet dokumentasjonen godt nok. At man ikke har gjort godt nok rede for hvorfor man vil ha med seg sin thailandske ektefelle til Norge, eller at garantikravene ikke er godt nok oppfylt, eventuelt at ikke den personlige økonomien er god nok.

- Apropos økonomi. Hvor vanskelig er det for en minstepensjonist å få sin kjære til Norge?

Brantenberg: - Man må skille mellom besøksvisum og oppholdstillatelse. Besøksvisum på tre måneder - et såkalt Schengenvisum - kan en minstepensjonist få. Når det gjelder arbeids- og oppholdstillatelse så er det en helt annen sak.

- Hva får dere mest klager på av nordmenn her, og hva gjør dere med eventuell misnøye blant nordmenn?

Nordgaard: - Mitt inntrykk er at det ikke er så mye misnøye, vi får ikke så mange klager. En del klager beror på misforståelser, og etter at vi fikk åpnet det nye visumsenteret er mange problemer løst allerede.

- Vi har nylig møtt en thailandsk kvinne i Buriram som jobber to jobber fordi hun har barn med en nordmann som har forlatt henne uten å gi noen økonomisk hjelp.Hvilke rettigheter har man hvis man har barn med en norsk mann?

Brantenberg: - Dette er en veldig vanskelig sak, og vi har utarbeidet en informasjonsbrosjyre om denne problemstillingen. Det er dessverre ikke slik at en thailandsk kvinne automatisk har krav på økonomisk støtte om hun har barn med en nordmann.

- Noen nordmenn går tomme for penger her nede. I Norge har man krav på nødhjelp, men hvilke rettigheter har man her?

Nordgaard: - Man kan få nødlidenhetslån, men det er veldig strenge betingelser for å få dette, så det er ikke noe vi anbefaler folk å forsøke.

- Hvilke tilbakemeldinger får dere på hvordan thailandske kvinner som flytter til Norge har det?</em></strong>
Brantenberg: - Det virker som om de klarer seg veldig bra. På de tilbakemeldingene vi får ser det ut til at de har det godt, noe jeg med glede også har sett i programmer på norsk tv om thai-norske par bosatt i Norge.

Intervjustafetten:
Thailands Tidende starter nå dette som etter planen skal bli et fast innslag fremover. Den (de) som ble intervjuet denne gangen får lov å sende stafettpinnen videre til en person de ønsker å se intervjuet hos oss. Forhåpentligvis sier vedkommende ja, og intervjuet kommer neste måned. Red.

(Thailands Tidende utgave 4/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge