2. mai 2011

Koh Phi Phi i vinden igjen

Skrevet av 

Phi Phi-øyene mellom Phuket og Krabi fikk en eventyrlig popularitet etter filminnspillingen av 'The Beach' i år 2000. Men bare fire år senere kom tsunamien og ødela alt.

TEKST OG FOTO: ASGEIR EIDE OLSEN

Da vi besøkte Phi Phi i 1991 så vi bungalows og stråhytter på strendene som bar bud om en begynnende satsing på turisme. Etter at storfilmen The Beach, med Leonardo DiCaprio i hovedrollen, ble innspilt i 2000 ble Phi Phi for alvor et varemerke som varslet om at masseturismen lå like rundt hjørnet. Men så kom den utslettende tsunamien i 2004 og kullkastet alle planer. Drøyt seks år senere er imidlertid øygruppen i vinden på nytt.

Få synlige spor
Det er lite på Phi Phi som får oss til å tenke på katastrofen som tok så mange menneskeliv for drøyt seks år siden. Det finnes ingen synlige ruiner, men fremdeles er det mange av de overlevende som kan fortelle om hvordan det en gang var. Ton Sai Bay, som er sentrum på Phi Phi, er gjenoppbygget og utbedret. De trange gatene myldrer av folk fra hele verden, og har man øynene åpne kan man se ett og annet skilt som forteller om hvor rømningsveiene går i tilfelle det kommer en ny tsunami.

Ingen kjøretøyer
Noe av det mest påtagelige ved Phi Phi er det totale fravær av biler og motorsykler. Kun politiet disponerer en moped. Det gir en egen atmosfære, det er sykler, håndkjerrer og vogner som gjelder. Likevel ligger det mange hoteller i Ton Sai og en hel vrimmel av ulike restauranter og butikker. De trange gatene går på kryss og tvers og det er fascinerende at alt som skal bygges, selges, forbrukes og fortæres bæres frem med håndmakt.

Dykkere og partygjengere
I all hovedsak er det unge mennesker som drar til Koh Phi Phi - og for enkelhets skyld kan en dele dem i to grupper; 'partygjengen' og 'dykkergjengen'.
Ingen steder i Thailand ligger dykkersjappene tettere, og ingen steder finner du flere utlendinger med arbeidstillatelse som instruktører. Folk kommer virkelig fra alle verdenshjørner for å dykke på Phi Phi. Forholdene er best tidlig på morgenen, og de sikre hai-stedene bør en komme seg til ved daggry - helst litt før. Da bør en spise frokost rundt kl. 05.00.
Partygjengen derimot står gjerne ikke opp før kl. 14.00, rusler ned på stranden og slapper av med bading eller leier en longtailbåt og kommer seg ut på mer private strender. Festingen begynner rundt midnatt og varer gjerne helt til dykkergjengen fyrer opp motorene på de første longtailbåtene. Dykkerne og festerne treffes stort sett kun på båten frem og tilbake fra fastlandet.

Mat og drikke
For familier eller romantisk anlagte ektepar og kjærester så blir ferien gjerne et sted midt i mellom - for en kan jo dykke også etter frokost, og en trenger jo ikke feste absolutt hele natten. Mange finner seg dessuten en resort utenfor Ton Sai og får da en ganske annerledes ferieopplevelse: Mer paradisisk og uforstyrret, med gode bøker i solstolen og med en pina colada på stranden etter middag.
Mat er en viktig del av ferien for mange som reiser til Thailand, og den finnes i alle variasjoner også på Phi Phi. Isanmat er populært - Somtam, kao niao og grillet kylling. Thaimat er det også god tilgang på - Pat Ghraprao, Tot Kratiem Prik Thai og Geng Kiao Wan. Sjømat, hummer, kreps og papegøyefisk sitrer på grillen. Europeisk mat finnes også, og lam fra New Zeeland. Her sulter ingen.

(Thailands Tidende utgave 4/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge